Dostupni linkovi

Poljska se pridružila baltičkim državama i ograničila ulazak Rusa


Poljski granični prelaz Kuznica zatvoren je nakon migrantske krize na granici Poljske i Bjelorusije, u julu 2022.

Poljska je odlučila da se pridruži Estoniji, Letoniji i Litvaniji u formiranju regionalnog bloka koji će ograničiti Rusima ulazak u njihove zemlje, uključujući i one koji su imali vize Evropske unije (EU) koje su izdale druge šengenske države.

To znači da će Finska biti jedini otvoreni kopneni put u EU.

Litvanija, Letonija i Estonija ove sedmice su se dogovorile da ograniče ulazak ruskih državljana u svoje zemlje iz Rusije i Bjelorusije, prenosi Reuters.

"Neprihvatljivo je da, dok se ljudi u Ukrajini muče i ubijaju, građani iz agresorske države (Rusije) mogu slobodno putovati unutar EU", navodi se u saopštenju poljske vlade, dodajući da bi nove mjere trebale stupiti na snagu do septembra 19.

Rusija je svoje akcije u Ukrajini opisala kao "specijalnu vojnu operaciju" i odbacila optužbe da su njene snage počinile kršenje prava tokom sukoba.

"Mjere se donose na osnovu zajedničkog obrazloženja zaštite javnog reda i unutrašnje sigurnosti, kao i ukupne sigurnosti našeg zajedničkog šengenskog prostora", saopštila je poljska vlada.

Bjelorusija je istovremeno u četvrtak pokrenula vojne vježbe pored grada Bresta, u blizini poljske granice, u glavnom gradu Minsku i u sjevernom regionu Vitebsku, saopštilo je u četvrtak Ministarstvo odbrane.

Prošle sedmice je Litvanija objavila da je dovršila čelični zid koji se proteže duž granice s Bjelorusijom kako bi zaustavila priliv migranata.

Desetine hiljada migranata, uglavnom sa Bliskog istoka, pokušale su ući u zemlju i druge zemlje članice EU, Poljsku i Latviju, sa bjeloruske teritorije prošle godine.

Litvanska premijerka Ingrida Simonyte izjavila je 29. avgusta da je EPSO-G construction, kompanija uključena u izgradnju čeličnog zida dugog 502 kilometra prekrivenog bodljikavom žicom, obavijestila Vladu da je završila radove.

Ostatak litvansko-bjeloruske granice, odnosno dio od više od 100 kilometara, leži duž rijeka i jezera.

Litvanija i druge države Evropske unije tvrde a je bjeloruski autoritarni vladar Aleksandar Lukašenko orkestrirao migrantsku krizu zajedno sa svojim saveznikom, ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Navodno je to svojevrsna odmazda za sankcije nametnute Lukašenku i njegovom režimu zbog brutalnog obračuna s neistomišljenicima nakon masovnih protesta avgusta 2020. Predsjednički izbori donijeli su tada Lukašenku šesti mandat.

Krajem juna Poljska je dovršila sličan zid duž svoje granice sa Bjelorusijom od 186 kilometara.

U međuvremenu, Finska je u junu objavila planove za početak izgradnje zida duž svoje granice s Rusijom kako bi spriječila moguću rusku upotrebu migranata za stvaranje "hibridnog uticaja" na zemlju.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG