Dostupni linkovi

EU odobrila nove sankcije Bjelorusiji, SAD pripremaju kaznene mjere


Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko razgovara s migrantima u posjeti transportno-logističkom centru Bruzgi na bjelorusko-poljskoj granici, u regiji Grodno, Bjelorusija 26. novembra 2021.
Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko razgovara s migrantima u posjeti transportno-logističkom centru Bruzgi na bjelorusko-poljskoj granici, u regiji Grodno, Bjelorusija 26. novembra 2021.

Ambasadori Evropske unije 1. decembra dogovorili su peti paket sankcija protiv Bjelorusije. Obuhvatit će još 17 osoba i 11 entiteta kao odgovor na navodno orkestriranje migrantske krize Minska na granici EU, navode diplomatski izvori.

Kaznene mjere bi ministri EU trebali formalno usvojiti i implementirati 2. decembra, navode diplomate.

Radio Slobodna Evropa na engleskom jeziku je imala uvid u ovaj spisak. Na listi se nalazi i nacionalni avioprevoznik “Belavia”, ali i turističke agencije optužene da pomažu migrantima, uglavnom sa Bliskog istoka, koji se nalaze na istočnim granicama EU.

Evropska unija optužuje bjeloruskog moćnika Aleksandra Lukašenka da vodi "hibridni rat" dozvoljavajući migrantima da dolete, a zatim ih usmjerava prema granicama Evropske unije u znak osvete za ranije sankcije bloka.

Sankcije su uvedene zbog brutalnog gušenja bjeloruskog prodemokratskog pokreta nakon spornih predsjedničkih izbora prošle godine na kojima je Lukašenko osvojio šesti mandat.

Sjedinjene Države također pripremaju dodatne sankcije Bjelorusiji u koordinaciji s Evropskom unijom, rekao je američki državni sekretar Antony Blinken nakon sastanka ministara vanjskih poslova NATO-a u glavnom gradu Latvije, Rigi.

“Pozivamo režim da odmah prestane da koristi migrante kao političko oružje. Režim ćemo smatrati odgovornim za njihovo kontinuirano nepoštovanje demokratije, ljudskih prava, vladavine prava”, rekao je Blinken.

Poljska, Litvanija i Latvija su postavile ograde i poslali hiljade graničara, vojnika i policajaca da zatvore granice, na kojima se nalaze hiljade migranata na temperaturama ispod nule. Humanitarne grupe tvrde da je najmanje 11 migranata preminulo u proteklih nekoliko mjeseci.

U slučaju kompanije “Belavia”, EU tvrdi da im je Lukašenko obećao pomoć nakon što je EU blok zabranio prava prelijetanja svim bjeloruskim aviokompanijama.

XS
SM
MD
LG