Dostupni linkovi

Poljski poljoprivrednici blokirali autoput ka Njemačkoj zbog zakona EU


Poljski poljoprivrednici u traktorima blokiraju autoput nedaleko od granice sa Njemačkom, 25. februar 2024.
Poljski poljoprivrednici u traktorima blokiraju autoput nedaleko od granice sa Njemačkom, 25. februar 2024.

Poljski poljoprivrednici su u nedjelju 25. februara blokirali jedan od glavnih autoputeva ka Njemačkoj, u posljednjem takvom potezu protiv regulacija i poreza Evropske unije (EU).

Poljoprivrednici širom Evrope već nedjeljama protestuju zbog, kako oni tvrde, previše restriktivnih ekoloških zakona, jeftine konkurencije iz uvoza izvan EU i niskih prihoda.

U nedjelju, poljski farmeri su u 13 sati po lokalnom vremenu blokirali autoput A2 nedaleko mjesta Slubice, na istočnoj granici sa Njemačkom.

Prvobitni plan poljoprivrednika je bila blokada od 25 dana, ali su je smanjili nakon razgovora sa lokalnim predstavnicima, privrednicima i prevoznicima.

Odlučili su da će "odblokirati cestu najvjerovatnije sutra", konkretno u ponedjeljak, rekao je Darijuš Vrobel (Dariusz Wrobel), jedan od poljoprivrednika i organizatora blokade.

U ponedjeljak, ministri poljoprivrede EU bi trebalo da se sastanu u Briselu.

Oni će da razgovaraju o novim predlozima Evropske komisije, čiji je cilj izmjena regulativa zbog koje se bune poljoprivrednici, kao što je npr. smanjenje provjera proizvoda.

Poljski poljoprivrednici navode da oni ciljaju tzv. "Green Deal" EU koji se tiče energetike, transporta i oporezivanja, što je dio napora ovog bloka zemalja da smanji emisije gasova sa stakleničkim efektom.

Oni ističu da su naročito pogođeni povećanim porezima i ostalim pravilima.

Poljoprivrednici su takođe blokirali prelaze na granici sa Ukrajinom, koja nije članica EU, da bi osudili, kako navode, nelojalnu konkurenciju u jeftinijim proizvodima njihovog susjeda zahvaćenog ratom.

U petak, poljski zvaničnici su odbili sastanak sa delegacijom koju je predvodio ukrajinski premijer, čiji je cilj bio smirivanje tenzija prouzrokovanim protestima poljskih poljoprivrednika koji traju već nekoliko sedmica na zajedničkoj granici dvije zemlje.

Predstavnici poljskih vlasti su rekli da nisu pristali na sastanak na granici zbog protesta, za koje Ukrajina tvrdi da prijete njihovom izvozu, te da koče isporuku ključnog oružja za njihov rat protiv Rusije, koji sada ulazi u treću godinu.

Izvor: AFP

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG