Dostupni linkovi

Zelenski pozvao EU i Poljsku na razgovor zbog protesta poljoprivrednika


Transparent na traktoru "Putine - sredi Ukrajinu, Brisel i našu vladu". Goržicki, Poljska, 20. februar 2024.
Transparent na traktoru "Putine - sredi Ukrajinu, Brisel i našu vladu". Goržicki, Poljska, 20. februar 2024.

Ukrajinski premijer Volodimir Zelenski pozvao je 21. februara poljske lidere i zvaničnike Evropske unije da dođu na poljsko-ukrajinsku granicu na razgovore o blokadama poljskih poljoprivrednika ljutih zbog, kako kažu, nelojalne konkurencije iz Kijeva.

Poljski poljoprivrednici organizovali su dan ranije veliki protest blokirajući skoro sav saobraćaj na granici sa Ukrajinom, što je razbesnelo Kijev.

Varšava čvrsto podržava Kijev u borbi da odbije rusku invaziju pokrenutu 2022. godine. Ali, protesti poljoprivrednika zategli su te odnose, prenosi Reuters.

"Dosta nam je nesporazuma. Ne treba da ponižavamo jedni druge, ne treba da ponižavamo ni ukrajinske ni poljske poljoprivrednike. Treba nam jedinstvo. Potrebna su nam rešenja – između nas, Ukrajine i Poljske, i na nivou cele Evrope", navodi se u saopštenju Zelenskog.

Iz kabineta poljskog premijera Donalda Tuska i predsednika Andžeja Dude nije bilo komentara.

Zelenski je dodao da Ukrajina ne može da prihvati pojavljivanje poruka podrške ruskom predsedniku Vladimiru Putinu na protestima, nakon što je jedan takav transparent istaknut u utorak.

Poljska je saopštila da istražuje isticanje proputinovskog transparenta sa natpisom "Putine – sredi Ukrajinu, Brisel i našu vladu", u blizini češke granice.

Poljsko ministarstvo spoljnih poslova je u saopštenju 21. februara navelo da "sa najvećom zabrinutošću primećuje pojavu antiukrajinskih poruka koji veličaju Vladimira Putina i rat koji on vodi tokom nedavnih poljoprivrednih blokada".

"Smatramo da je ovo pokušaj preuzimanja organizacije poljoprivrednog protesta od strane ekstremnih i neodgovornih grupa, možda pod uticajem ruskih agenata", navodi se u saopštenju.

Poljski poljoprivrednici blokirali su 21. februara osam glavnih puteva.

Policija je saopštila da su protesti nastavljeni na graničnim prelazima ka Ukrajini, ali putnički saobraćaj nije bio blokiran i propušteni su i neki kamioni.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG