Dostupni linkovi

Tijesni poraz socijal-demokrate u duboko podijeljenoj Poljskoj


Izborni poraz "za dlaku": Rafał Trzaskowski, gradonačelnik Varšave, na predizbornom skupu 10. jula 2020.
Izborni poraz "za dlaku": Rafał Trzaskowski, gradonačelnik Varšave, na predizbornom skupu 10. jula 2020.

Piše: Rikard Jozwiak

Poljski predsjednički izbori bili su poprilično veliki šou. Od najveće izlaznosti u zemlji od pada komunizma 1989. godine, do mrtve trke između nosioca vlasti, konzervativnog Andrzeja Duda i socijalno-liberalnog gradonačelnika Varšave Rafala Trzaskowsija - u duboko podijeljenoj zemlji.

Nakon izborne večeri sa snažnim emocijama, Duda je za dlaku pobijedio. U ponedjeljak ujutro, 13. jula, izborna komisija objavila je da je s 99,97 posto prebrojanih glasova Duda dobio 51,2 posto glasova, Trzaskowski 48,8 posto.

Kakva razlika, u odnosu na proljeće kada su predviđali da će Duda možda pobijediti već u prvom krugu. Ali dva incidenta tokom gašenja pandemije doista su iznervirali birače. Prvo, vladajuća stranka Zakon i pravda (PiS), kojoj je predsjednik saveznik, pokušala je da izbori - prvobitno zakazani za maj - budu nastavljeni putem glasanja poštom, kako bi se zaobišle mjere socijalne distance.

Tada je lideru PiS-a, i osobi za koju mnogi vjeruju da u stvari vodi zemlju, Jaroslavu Kaczynskom, bilo dopušteno da posjeti Varšavsko groblje koje je zbog virusa bilo zatvoreno za javnost. U limuzini i okružen tjelohraniteljima, posjetio je majčin grob i spomenik bratu, bivšem poljskom predsjedniku Lechu Kaczynskom, i drugima koji su poginuli u avionskoj nesreći, u Smolensku 2010. godine.

Posjeta je izazvala ogorčenje. Usled toga upečatljiva protestna pesma pod nazivom „Tvoja bol je veća od moje“, pojurila je na vrh popularne liste slušatelja na javnom radiju, da bi već sutradan potpuno nestala sa liste.

Posjeta groblju i navodna autocenzura radio stanice učvrstila je verovanje da rukovodstvo PiS-a ne samo da zloupotrebljava moć, već je izvršilo i preveliki uticaj na državne medije.

Jaroslaw Kaczynski, lider PiS, sa zaštitnom maskom u prvom krugu glasanja na biračkom mestu u Varšavi. 28. jun 2020.
Jaroslaw Kaczynski, lider PiS, sa zaštitnom maskom u prvom krugu glasanja na biračkom mestu u Varšavi. 28. jun 2020.

Istovremeno, glavna opoziciona stranka, Građanska platforma (PO), odlučila je izbaciti svoju izabranu kandidatatkinju Malgorzatu Kidawa-Blonska, zamjenicu predsjednika parlamenta, i zamijeniti je Trzaskowsijem.

Popularni gradonačelnik Varšave, koji je takođe imao status člana Evropskog parlamenta i evropskog ministra, iskoristio je i bijes javnosti i faktor svježine ulaska u trku, u posljednji trenutak.

Podržana javnom TV, koja nije skrivala svoje pro-Duda simpatije, PiS je pokušala umanjiti liberalna postugnuća Trzaskowskog kao gradonačelnika glavnog grada, posebno njegovu podršku LGBTQ pravima. Na konzervativnom poljskom selu ovo je imalo velikog uticaja.

Ali, isto su učinile i PiSove socijalne politike, koje su istinski popularne, čak i u velikim gradovima. Uz to u središtu je bio dječiji program „500+“ nazvan po mjesečnom dodatku od 500 zlota (125 USD) po djetetu, koji se dodjeljuje svakoj porodici u Poljskoj od drugog rođenja. Siromašne porodice mogu dobiti mjesečne isplate nakon samo jednog djeteta.

Brojne porodice ova novčana primanja su ih podigla iznad linije siromaštva.

Uz veću državnu potrošnja, u kombinaciji sa solidnim ekonomskim rastom i izdašnim isplatama iz budžeta EU, nije iznenađujuće da je PiS sa lakoćom pobijedio dva puta za redom na parlamentarnim izborima i dobio najviše glasova, u međuvremenu, za Evropski parlament.

Oni su dominantna sila i ako vlada ne raspiše vanredne izbore, stranka će do 2023. držati sve poluge vlasti.

Mnogi strahuju da će stranka sada pojačati kontrolu nad medijima i pravosuđem te produbiti podjele sa Bruxellesom, koji je pokrenuo brojne postupke protiv Varšave zbog kršenja zakona u posljednje četiri godine.

Liberalni predsjednik mogao bi staviti veto na velik dio zakonodavstva, ali sada se čini da se očekuje veći antagonizam sa EU-om i nekim njezinim državama članicama, posebno Njemačkom.

Ipak, PiS mora istovremeno pažljivo nastupati. Poljska je duboko podijeljena, i to zaista na pola. Grubo govoreći, tu je liberalni, kosmopolitski, mladenački zapadni dio zemlje protiv katoličkog, ruralnog i starijeg istočnog.

Odziv glača od oko 70% najviši je ikada, a obje su strane mobilizirane usred dubokih međusobnih optužbi. Dok su oba kandidata u izbornoj noći razgovarala pomirljivo, nije izvjesno da će to biti dovoljno za smirivanje stvari.

Budući da su izbori bili do kraja neizvjesni i da pandemija još uvijek nije gotova, ljudi mogu pronaći razloge za osporavanje rezultata. Opozicija će takođe dobiti dodatnu energiju.

Izbori su možda izgubljeni, ali demonstracije protiv vlade, koje su već uobičajena pojava od preuzimanja vlasti od strane PiS-a 2015., mogu značajno eskalirati. Poljska bi se mogla pripremiti za dugo, vruće ljeto.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG