Dostupni linkovi

Poljoprivrednici privremeno povukli blokade u Novom Sadu, čekaju premijerku


Protest poljoprivrednika u Novom Sadu 10. avgusta 2022.

Nakon razgovora sa predstavnicima vlade Srbije poljoprivrednici su odlučili da privremeno obustave blokadu bulevara ispred zgrade Pokrajinske vlade, sutra do 14 časova, kada ističe rok koji su postavili premijerki Ani Brnabić da dođe u Novi Sad na pregovore s njima. Povukli su traktore sa kolovoza, ali se oni i dalje nalaze ispred zgrade pokrajinske vlade.

Predstavnik Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije Mileta Slankamenac je rekao novinarima da su "zamoljeni da obustave blokadu i strpe se do sutra, do 14.00 časova", a da će, ukoliko premijerka ne dođe u Novi Sad na pregovore napraviti "mnogo veće blokade nego ove danas", prenosi Beta. Slankamenac je rekao i da je postignut deo dogovora sa predstavnicima vlade, ali da je za sada sve na "nivou obećanja".

Kako je naveo, iz MUP-a su dobili uveravanja da neće biti podnete prijave protiv ratara koje je juče policija zaustavila kada su se traktorima uputili ka Novom Sadu na protest.

"Premijerka nas je pozvala sutra u 9.00 u Beogradu, ali smo joj predložili da ustane sutra malo ranije, u 5.00, jer ćemo mi biti ovde tada", kazao je Slankamenac i dodao da očekuju da na pregovore dođe i ministar finansija Siniša Mali.

Slankamenac je okupljenim poljoprivrednicima rekao da, dok čekaju premijerku, "raspale roštilj i ohlade glave".

Poljoprivrednici koji od utorka protestuju ispred zgrade Vlade Vojvodine u Novom Sadu na severu Srbije blokirali su više ulica 10. avgusta u centru tog grada.

Traktori su se nalazili i ispred zgrade Skupštine grada, a policija je preusmeravala saobraćaj na alternativne pravce.

Nezadovoljni ratari zahtevaju da minimalna otkupna cena suncokreta za jednu tonu bude 700 evra sa PDV-om, da dobiju regresirano dizel gorivo i da se ne sankcionišu poljoprivrednici kojima je policija dan ranije pisala kazne zbog protesta.

Poljoprivrednik Marko Bojtar rekao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da je država glavni krivac za izuzetno tešku situaciju u kojoj se nalaze ratari jer je zabranom izvoza, kao deo mera zaštite od krize, oborila cene njihovih proizvoda i osudila ih na propast.

"Poljoprivrednici u Srbiji nisu imali goru godinu od ove. Svi imputi za proizvodnju suncokreta, pšenice, kukuruza i drugih kultura su enormno poskupeli. Mineralno đubrivo 250 odsto, nafta 40 odsto, kao i sve ostalo. Sve to multiplirala je velika suša koja je prepolovila rod, a na sve to došla je zabrana izvoza koja je oborila cene naših proizvoda", rekao je Bojtar.

On je naglasio da je država time napravila nepopravljivu štetu i da je dužna da je nadoknadi ako želi da poljoprivreda preživi.

Srbija je 11. marta, zbog nestabilne situacije na tržištu nakon invazije Rusije na Ukrajinu 24. februara, obustavila izvoz pšenice, brašna, kukuruza i jestivog ulja.

Vlada Srbije ukinula je zabranu izvoza pšenice i kukuruza, kako je saopšteno 21. jula iz Ministarstva poljoprivrede.

Tokom protesta 9. avgusta ratari su najavili su da će ostati ispred Vlade Vojvodine do ispunjenja zahteva.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, koji je 9. avgusta pregovarao sa njima, obećao im je niz mera, poput olakšica za gorivo i pomoć za saniranje posledica suše.

Poljoprivrednici u više mesta u Srbiji protestovali su i u februaru zbog visoke cene mineralnog đubriva i goriva.

XS
SM
MD
LG