Dostupni linkovi

Srbija ukinula zabranu izvoza pšenice i kukuruza


Žetva pšenice kod Kragujevca, 2021. godine

Vlada Srbije ukinula je zabranu izvoza pšenice i kukuruza, saopšteno je 21. jula iz Ministarstva poljoprivrede.

"Slobodan izvoz biće na snazi do početka jeseni kada će se izvršiti nova procena stanja i ukupnih zaliha ključnih žitarica", navodi se na sajtu Ministarstva.

Dodaje se da je takva odluka doneta na osnovu analize trenutnog stanja i zaliha pšenice nakon žetve.

Nakon procene na jesen, po uvidu u stanje zaliha žitarica, u skladu sa tim biće preduzeti dalji koraci po tom pitanju.

Dodaje se da je na sednici Vlade u četvrtak doneta i odluka o odobrenju izvoza 4.000 tona rafinisanog suncokretovog ulja u rinfuzu.

Vlada Srbije saopštila je da je za još sedam dana produžila privremenu zabranu izvoza Evro-dizela EN 590 zbog energetske krize na svetskom tržištu i mogućnosti nestašice.

Pomoć u hrani za Somaliju i Sao Tome i Principe

Vlada Srbije saopštila je da je donela odluku da uputi humanitarnu pomoć u robi i prehrambenim proizvodima Somaliji u vrednosti od oko 340.000 evra i Republici Sao Tome i Principe od oko 216.000 evra zbog nestašice proizvoda izazvane sušama u tim zemljama.

“Ova odluka je potvrda politike unapređivanja humanitarnih aktivnosti Srbije i produbljivanja saradnje i međudržavnih odnosa”, navela je Vlada 21. jula.

Srbija je 11. marta, zbog nestabilne situacije na tržištu nakon invazije Rusije na Ukrajinu 24. februara, obustavila izvoz pšenice, brašna, kukuruza i jestivog ulja.

Proizvođači žitarica u Srbiji u prethodnom periodu u više navrata govorili su da je, zbog ograničenja, u zemlji preostalo rekordnih 700.000 tona pšenice i oko 800.000 tona kukuruza za izvoz i zalihe.

Nakon žalbi izvoznika, 20. aprila država je odobrila kvote, pa je u maju dozvoljen mesečni izvoz od 220.000 tona pšenice, 150.000 tona kukuruza i osam miliona litara rafinisanog suncokretovog ulja. Junske kvote za pšenicu i kukuruz ostale su na istom nivou ali je izvoz suncokretovog ulja tada ponovo zabranjen.

XS
SM
MD
LG