Dostupni linkovi

Poljoprivrednici protestovali u više mesta u Srbiji


Protest poljoprivrednika kod Uba
Protest poljoprivrednika kod Uba

Poljoprivrednici u više mesta na Srbiji protestovali su 10. februara zbog visoke cene mineralnog đubriva i goriva, a na ulice su izašli u traktorima.

Protestovali su, prema izveštajima medija, poljoprivrednici iz Zrenjanina (na severu Srbije), Uba (na zapadu Srbije), Batočine, Lapova i Rače (Šumadija, centralna Srbija).

Poljoprivrednici u Zrenjaninu kažu da su nezadovoljni što su subvencije za biljnu proizvodnju minimalne, prenosi Beta.

Kako je ranije objavljeno, ratari traže da se subvencije u poljoprivredi vrate na 16.000 dinara (136 evra) po hektaru, za 100 hektara obradive poljoprivredne površine i da se za svaki taj hektar obezbedi 60 litara regresirane nafte, bez akcize za gorivo.

Šumadijski poljoprivrednici su zapretili da će radikalizovati protest ukoliko Vlada ne subvencioniše naftu i đubrivo.

Nekoliko stotina poljoprivrednika Braničevskog okruga na istoku Srbije, sa više od 150 traktora protestovalo je i 2. februara u Požarevcu zbog visoke cene mineralnog đubriva.

Protest poljoprivrednika kod Uba
Protest poljoprivrednika kod Uba

RSE je ranije Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede uputio više pitanja vezanih za problem cene mineralnog đubriva, ali iz Ministarstva nije stigao odgovor.

Poljoprivrednici takođe godinama ukazuju da imaju najmanje državne subvencije u Evropi, od samo 4.000 dinara (34 evra), naveo je 9. februara za Radio Slobodna Evropa (RSE) Nedeljko Savić iz Ćirikovca kod Požarevca, predsednik Udruženja poljoprivrednika Stiga.

Prema podacima portala Agro klub, prosek subvencija po hektaru u zemljama Evropske unije iznosi oko 260 evra.

Zvaničnici Evropske unije su juna 2021. postigli sporazum o subvencionisanju poljoprivrednika. Prema pisanju Rojtersa, dogovor podrazumeva da oko trećina budžeta EU za period od 2021. do 2027. godine bude izdvojena za plaćanja poljoprivrednicima i podršku ruralnom razvoju.

Cena dizel goriva u Srbiji iznosi 180 dinara (1,53 evra) po litru.

Prema podacima sajta tolls.eu, Srbija je sa tom cenom skuplja od Austrije, Hrvatske, Češke, Francuske, Italije, Poljske.

XS
SM
MD
LG