Dostupni linkovi

Ukrajina vidi diplomatsko rješenje krize, ali traži sankcije Rusiji


Pripadnik ukrajinskih vojnih snaga u blizini linije fronta sa separatistima koje podržava Rusija u istočnoj regiji Lugansk, 21. januara 2022.
Pripadnik ukrajinskih vojnih snaga u blizini linije fronta sa separatistima koje podržava Rusija u istočnoj regiji Lugansk, 21. januara 2022.
Ukrajina vjeruje da još postoji šansa za rješavanje sukoba Zapada s Rusijom putem diplomatije, ali da već postoje razlozi za uvođenje sankcija Moskvi, izjavio je u srijedu ministar vanjskih poslova te zemlje Dmytro Kuleba.
Sjedinjene Države i Evropska unija zaprijetile su Rusiji novim sankcijama ako napadne Ukrajinu nakon gomilanja trupa u blizini njenih granica. Moskva poriče da planirala napad.
"Ove sankcije su osmišljene na način da će biti uvedene u slučaju dalje, ili novog vala oružane eskalacije, ruske oružane agresije na Ukrajinu", rekao je Kuleba na konferenciji za novinare sa ministrom vanjskih poslova Španije Jose Manuelom Albaresom koji je u posjeti.
Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskiy rekao je da Kijev treba da preduzme akciju protiv Rusije prije bilo kakvog napada.
Kuleba je rekao da je Rusija već prekršila međunarodno pravo i da je to osnova za uvođenje sankcija.
Referirao se na izdavanje ruskih pasoša nekim ukrajinskim građanima u područjima istočne Ukrajine pod kontrolom separatista.
Neke sankcije su mogle biti uvedene i ranije, ali i sada, kako bi se pokazala ozbiljnost namjera i spremnost na odlučnu akciju, rekao je Kuleba.
Više od 700.000 ruskih pasoša izdato je stanovnicima istočne Ukrajine otkako su separatisti zauzeli tamošnju teritoriju 2014. godine.
Rusija je negirala da je prekršila bilo kakve međunarodne zakone u gomilanju svojih trupa u blizini Ukrajine. Zapadne sile uvele su sankcije Rusiji nakon što je aneksirala ukrajinski poluotok Krim i podržala separatiste u istočnoj Ukrajini.

Papa: Rat u Ukrajini bio bi "ludilo"

Papa Franjo rekao je u srijedu da bi rat u Ukrajini bio "ludilo" i nada se da tenzije između te zemlje i Rusije mogu biti prevaziđene multilateralnim dijalogom.
Govoreći na svojoj općoj audijenciji u srijedu, Franjo je zahvalio onima koji su učestvovali u njegovom međunarodnom danu molitve za mir u Ukrajini 26. januara.
"Nastavimo moliti Boga mira da se tenzije i prijetnje ratom prevaziđu kroz ozbiljan dijalog i da pregovori Normandijskog formata mogu doprinijeti tom cilju", rekao je on, govoreći o pregovorima koji uključuju Rusiju i Ukrajinu, u kojima učestvuju Njemačka i Francuska.
"I ne zaboravimo. Rat je ludilo", rekao je.
Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG