Dostupni linkovi

Macron vidi 'konkretna rješenja' za ukrajinsku krizu


Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski i francuski predsjednik Emmanuel Macron
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski i francuski predsjednik Emmanuel Macron

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je da bi rješavanje zastoja oko gomilanja vojske u blizini granice sa Ukrajinom moglo potrajati mjesecima, te da ima prostora "za napredak" nakon što je održao razgovore sa ruskim i ukrajinskim liderom.

"Sada imamo mogućnosti da ti pregovori napreduju", između Rusije i Ukrajine, rekao je Macron nakon sastanka u Kijevu 8. februara sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim. Također je dodao da vidi "konkretna, praktična rješenja" za smanjenje napetosti između Moskve i Zapada.

Macron nije davao detalje o razgovorima, te je rekao kako niko ne bi trebao biti "naivan" u pogledu "bez presedana" gomilanja više od 100.000 vojske u blizini granice sa Ukrajinom.

"Zauzimajući ovo prijeteće držanje, Rusija je odlučila izvršiti pritisak na međunarodnu zajednicu", rekao je Macron dan nakon razgovora sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

"Ne možemo potcjenjivati ovaj trenutak napetosti kojeg proživljavamo", dodao je Macron.

Napetosti oko vojnih poteza Moskve za koje Washington i neke evropske zemlje strahuju da su uvod u invaziju na Ukrajinu, potaknule su diplomatske puteve za pronalazak rješenja.

Moskva insistira da nema u planu da napadne Ukrajinu, ali je nastavila sa provokativnim vojnim potezima, istovremeno tražeći od Zapada garancije da NATO neće prihvatiti Ukrajinu i druge bivše sovjetske zemlje kao članice, da će zaustaviti raspoređivanje oružja i da će povući svoje snage iz istočne Evrope.

I Washington i NATO su odbacili zahtjeve.

Dan ranije, Macron je rekao da je Putinu tokom sastanka iznio niz "konkretnih sigurnosnih garancija" i da ga je ruski lider uvjerio u "spremnost da se angažuje u tom smislu, kao i u želju da održi stabilnost i teritorijalni integritet Ukrajine".

"Dobio sam [garancije] da neće biti degradacije, niti eskalacije", rekao je Macron novinarima po dolasku u Kijev kada je opisivao svoj sastanak sa Putinom.

Na konferenciji za novinare sa Macronom, Zelenski je bio oprezniji, te je rekao da Ukrajina traži konkretne korake od Putina kako bi Rusija dokazala da je ozbiljna u pogledu deeskalacije napetosti i povlačenja ruskih vojnih snaga u blizini ukrajinske granice.

"Otvorenost je uvijek dobra, ako je istinita a ne igra. Ali ozbiljna otvorenost, ne šala i razumijevanje da postoji ozbiljna opasnost", rekao je Zelenski.

"Riječima baš i ne vjerujem. Vjerujem da svaki političar može biti transparentan poduzimanjem konkretnih koraka", dodao je.

Pročitajte:

Francusko Predsjedništvo je saopštilo kako je Macron predložio da se obje strane obavežu da neće poduzeti nikakvu vojnu aktivnost dok, u isto vrijeme, pokreću strateški dijalog. Također je rečeno da će sporazum predviđati povlačenje oko 30.000 ruskih vojnika iz Bjelorusije kada završe zajedničke vojne vježbe.

Američki zvaničnici kažu da je Moskva okupila oko 110.000 vojnika u blizini granice sa Ukrajinom i da je na putu da skupi dovoljno snage, odnosno nekih 150.000 vojnika, za invaziju punih razmjera sredinom februara.

Putin je nakon razgovora rekao da će Moskva "učiniti sve da pronađe kompromise koji svima odgovaraju", dodavši da bi nekoliko prijedloga koje je iznio Macron mogli biti temelj za napredak u ukrajinskoj krizi.

"Brojne te ideje i prijedlozi mogući su kao osnova za nove korake", izjavio je Putin nakon više od petosatnih razgovora u Kremlju.

Putin je također rekao da će on i Macron ponovo razgovarati telefonom nakon što francuski predsjednik održi razgovore sa ukrajinskim predsjednikom.

Mogu li sankcije da zaustave Putina?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:57 0:00
XS
SM
MD
LG