Dostupni linkovi

Kijev 'ne iznenađuju' navodi da Rusija želi da iscenira ukrajinski napad


Ukrajinski vojnik na borbenoj liniji sa proruskim separatistima u istočnom regionu Lugansk u Ukrajini, januar 2022.

Ukrajina je dobila informacije američkih obaveštajnih službi da bi Rusija mogla da objavi propagandni video kao izgovor za pokretanje vojne ofanzive, ali Kijev čeka više detalja, izjavio je ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba 4. februara.

Kuleba je situaciju uporedio sa 2014. godinom, kada je Rusija anektirala Krim i podržala separatiste na istoku Ukrajine.

Američki obaveštajci veruju da bi Rusija, kao opravdanje za invaziju na Ukrajinu, mogla da iskoristi izmišljeni video snimak koji bi prikazao ukrajinski napad na rusku teritoriju ili ljude koji govore ruski u istočnoj Ukrajini.

Navedeno je da bi se u isceniranom snimku videle posledice eksplozije i napada, koji bi navodno bio izveden opremom ukrajinske i savezničke vojske.

"U principu, ono što je objavljeno nas ne iznenađuje. Od 2014. godine videli smo mnogo podmuklih akcija Ruske Federacije", rekao je Kuleba.

Moskva je u četvrtak negirala navode o postojanju propagandnog videa.

Rusija sada ima više od 100.000 vojnika stacioniranih u blizini severnih i istočnih granica Ukrajine, zbog čega se strahuje od moguće ruske invazije. Dok zapadni zvaničnici pozivaju Rusiju da deeskalira sukob, Kremlj negira planove o napadu na Ukrajinu.

Rusija je 2014. anektirala ukrajinsko poluostrvo Krim i podržava proruske pobunjenike koji se bore protiv vladinih snaga na istoku Ukrajine. Najmanje 14.000 ljudi ubijeno je u sukobima od 2014. godine.

XS
SM
MD
LG