Dostupni linkovi

Politički klip pod noge Specijalnom sudu na Kosovu


Na peticiju gledati kao na alternativu, a ne protivljenje: Hašim Tači
Na peticiju gledati kao na alternativu, a ne protivljenje: Hašim Tači

Skupština Kosova od ponedeljka, nakon zimske pauze, nastavlja sa radom, a predstoji i odluka o tome da li će i kada razmotriti zahtev pojedinih poslanika o ukidanju Specijalnog suda za ratne zločine. Specijalni sud bi trebalo da istraži navodne zločine pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova nad nealbanskim civilima, koji su navedeni u izveštaju Saveta Evrope švajcarskog senatora Dika Martija.

Predsedništvo Skupštine zakazano je za sredu, a kako je za Radio Slobodna Evropa prethodno izjavio inicijator zahteva iz vladajuće Demokratske partije Kosova, Nait Hasani, zahtev o ukidanju zakona o Specijalizovanim komorama (Specijalnom sudu) od 22. decembra i dalje je na snazi.

Predsednik Skupštine i lider vladajuće Demokratske partije Kosova Kadri Veselji, izjavio je u ponedeljak da je Specijalni sud za ratne zločine u Hagu neizbežan izazov koji, međutim, može da se prevaziđe.

Na obeležavanju godišnjice masakra 45 albanskih civila u Račku, Veselji je kazao da Oslobodilačka vojska Kosova ostaje čista kada je u pitanju njena borba, dok “svaki pokušaj da se putem Suda deformiše njen karakter predstavlja veliki izazov za sve nas”.

“Izazov Specijalnog suda je borba koju Kosovo treba da dobije, jer su istina i pravda na našoj strani. To je borba koja treba da nas ujedini kao narod, a ne da nas razdvaja i svađa ”, poručio je Veselji.

On se u subotu sastao sa američkim ambasadorom na Kosovu, Gregom Delavijem, koji je bio veoma kritičan prema inicijativi za gašenje suda. U autorskom tekstu od 8. januara, Veselji je napisao da će se Specijalni sud desiti i da Kosovo ima na stotine argumenata protiv.

Istina i pravda su na našoj strani: Kadri Veselji
Istina i pravda su na našoj strani: Kadri Veselji

Veseljijeva partija će, očekuje se, u utorak doneti neki stav po tom pitanju, budući da su upravo poslanici ove partije pokrenuli inicijativu o gašenju suda.

U međuvremenu, portparolka Specijalizovanih veća, Avis Beneš, u odgovoru Radiju Slobodna Evropa naglašava da su Specijalizovana veća Kosova fokusirana na implementaciju svog mandata u skladu sa usvojenim Zakonom o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu kao i ustavnim amandmanom.

„Nemamo komentara u vezi političkih dešavanja“, dodala je ona.

Evropska unija pozvala je u petak poslanike Skupštine i organizatore inicijative da povuku zahtev, navodeći da bi svaki pokušaj ukidanja ili izmene mandata Specijalizovanih komora potkopao posvećenost Kosova vladavini zakona i ugrozio zajednički rad EU i Kosova u toj oblasti.

Predsednik Kosova, Hašim Tači, prethodno je rekao da se na inicijativu poslanika Skupštine Kosova o ukidanju Zakona o specijalnom sudu za ratne zločine treba gledati kao na alternativu, a ne kao na izazivanje ili bežanje od pravde, te dodao kako će svaku odluku Skupštine Kosova potpisati i zakonski sprovesti.

Opozicioni Demokratski savez Kosova ne podržava ukidanje suda, dok je konačan stav pokreta Samoopredeljenje i dalje nepoznat, iako je jedan od poslanika iz ove partije, Redžep Seljimi, kazao da će ovaj pokret glasati kako je glasao 2015. – protiv formiranja suda.

Priča o ukidanju Specijalnog suda počela je peticijom organizacija ratnih veterana sa više od 15.000 potpisa, kojom se zahteva ukidanje suda ili izmena zakon. Kako navode, sud treba da sudi svima za počinjene zločine na Kosovu, a ne samo, kako su rekli, jednoj etničkoj zajednici.

Trendafilova: Specijalni sud neće suditi samo Albancima
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:09:31 0:00

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG