Dostupni linkovi

SAD, Britanija i Kanada uvele nove sankcije Bjelorusiji na godišnjicu izbora


Slika sa protesta u Minsku nakon izbora Lukashenka za predsjednika, 06. septembar 2020.
Slika sa protesta u Minsku nakon izbora Lukashenka za predsjednika, 06. septembar 2020.

Sjedinjene Države, Velika Britanija i Kanada uvele su nove sankcije Bjelorusiji na prvu godišnjicu osporavanih predsjedničkih izbora u toj zemlji.

Američki predsjednik Joe Biden potpisao je izvršnu uredbu kojom uvodi nove mjere s ciljem kažnjavanja bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukashenka. Sjedinjene Države uvode najveću rundu sankcija do sada za individue i entitete iz Bjelorusije, uglavnom usmjerene na ekonomiju i Nacionalni olimpijski komitet Bjelorusije, rekao je zvaničnik Bijele kuće.

Američko ministarstvo finansija, naime, stavit će na crnu listu "OAO Belaruskali", za koje je zvaničnik naveo da je jedno od najvećih državnih preduzeća u Bjelorusiji i jedan od najvećih svjetskih proizvođača kalijuma koji se koristi u gnojivima i koji toj zemlji donosi najviše prihoda u stranim valutama.

Bjeloruski nacionalni olimpijski komitet također će biti pogođen sankcijama, rekao je zvaničnik, zbog optužbi da su omogućili pranje novca, izbjegavanje sankcija i zaobilaženje zabrana izdavanja viza. Do toga je došlo nakon što je bjeloruska sprinterica Krystsina Tsimanouskaya odbila ukrcati se na let kući za vrijeme Olimpijskih igara nakon što je odvedena na aerodrom protiv njene želje. Ona je tražila i dobila humanitarnu vizu u Poljskoj.

I Velika Britanija je uvela nove trgovinske i finansijske sankcije toj zemlji.

Naime, prošle je godine Aleksandar Lukashenka izabran za predsjednika Bjelorusije na šesti mandat na izborima koje opozicija i zapadne zemlje ne priznaju. Nakon izbora, uslijedili su višemjesečni protesti Bjelorusa tokom kojih je uhapšeno preko 30 hiljada osoba.

Britanske sankcije posljednje su u nizu koje je Zapad uveo zbog Lukashenkovog nasilnog suzbijanja protesta.

Paket mjera uključuje zabranu izvoza bjeloruskog kalija i naftnih derivata te zabranu kupovine prenosivih vrijednosnih papira i instrumenata na tržištu novca koje izdaje država Bjelorusija i banke u državnom vlasništvu. Također, uključuje mjere za sprječavanje bjeloruskih zračnih prevoznika ili prelijetanja i slijetanja u Britaniju i zabrana pružanja tehničke pomoći Lukashenkovoj "floti luksuznih aviona”.

"Ove sankcije pokazuju da Velika Britanija neće prihvatiti Lukashenkove postupke nakon lažnih izbora", rekao je ministar vanjskih poslova Dominic Raab. "Lukashenkov režim nastavlja rušiti demokratiju i kršiti ljudska prava u Bjelorusiji."

Britanija je na popis sankcija dodala i ruskog biznismena Mihaila Gutserieva, rekavši da je "jedan od glavnih privatnih ulagača u Bjelorusiji i dugogodišnji suradnik" Lukashenka.

Kanada je također uvela nove sankcije Bjelorusiji u znak protesta zbog, kako su rekli, "grubih i sistematskih kršenja ljudskih prava" za vrijeme vladavine Lukashenka.

Lukashenka negira da je bilo nepravilnosti na izborima.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG