Dostupni linkovi

Drugi politički forum sa EU: Vlasti BiH očekuju datum za otvaranje pregovora


Forum političkog dijaloga u Briselu, 5. decembra 2023.
Forum političkog dijaloga u Briselu, 5. decembra 2023.

Predsedavajuća Veća ministara BiH Bojana Krišto očekuje da bi BiH u decembru mogla dobiti datum za otvaranje pristupnih pregovora sa Evropskom unijom (EU).

Ona je predvodila delegaciju BiH u drugom Forumu političkog dijaloga na visokom nivou sa Evropskom komisijom (EK) u Briselu 5. decembra.

"Vjerujem da smo zaista sazreli i da možemo osigurati sve nužne pretpostavke za jačanje dijaloga između institucija BiH, kao i političkih lidera u BiH, koji će nas dovesti do ispunjavanja svih onih uslova koji stoje pred nama. Očekujemo da će Bosna i Hercegovina u decembru dobiti datum za otvaranje pristupnih pregovora", izjavila je Krišto.

Lideri iz BiH na sastanku u Briselu, 5. decembra 2023.
Lideri iz BiH na sastanku u Briselu, 5. decembra 2023.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji (Oliver Varhelyi), koji je predstavljao evropsku stranu na ovom forumu, rekao je da su u evropskim institucijama uvereni da BiH može uraditi više u ispunjavanju kriterijuma za napredak u evropskim procesima.

"Vidimo veliki napredak u reformama, nove vlade uspostavljene su na svim nivoima, brzo se usvajaju budžeti, a sve političke stranke prepoznale su evropske integracije kao prioritet", naglasio je Varhelji.

Ocenio je da je su vlasti u BiH svojim angažovanjem dokazale da je Evropski savet doneo pravu odluku kada je prošle godine dodelio kandidatski status zemlji. Evropski komesar je, međutim, upozorio da BiH treba da pokaže još rezultata u glavnim aspektima ključnih reformi.

"Sa ovom opredeljenošću, mi ćemo biti spremni da predložimo i preporučimo Savetu otvaranje pregovora o članstvu sa BiH kada bude napretka manje više u istim linijama u kojim je do sada zabeležen", rekao je evropski komesar za proširenje.

Dodik kaže da postoji mogućnost otvaranja pregovora

Predsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik je nakon razgovora u Evropskoj komisiji takođe rekao da je spomenuta mogućnost da Evropski savet razmotri mogućnost da se odobri otvaranje pristupnih pregovora za BiH. On je izjavio da evropski put BiH nije sporan ali da na tom putu postoje određeni izazovi koje treba rešiti.

"Mora se poštivati Ustav BiH i mora se poštivati činjenica da EU traži prilagođavanje kroz reforme a to je da autonomno donose lokalni faktori u smislu da se opredeljuju za EU, a ne da to čine stranci, bez obzira u čije ime", izjavio je Dodik novinarima u Briselu.

Dodik priznaje da postoji "ozbiljan zastoj" i spomenuo je donošenje nekoliko zakona. Takođe je priznao da su učesnici Foruma spomenuli problem funkcionisanja BiH zbog aktivnosti u Republici Srpskoj. Ocenio je, međutim, da ovaj bh. entitet ne krši često Ustav.

"Pogledajte Ustav BiH i vidjećete da ga najčešće krše stranci, praveći neku Bosnu koja nije ustavna. Republika Srpska neće moći da bude deo paketa saglasnosti za evropski put ako ona treba na kraju tog puta da bude eliminisana. Naravno u tome nećemo učestvovati", poručio je Milorad Dodik.

Prema zvaničnicima EU, među pozvanima na politički forum bili su i kolegij Parlamenta BiH, šefovi klubova (parlamentarnih grupa), premijeri oba bh. entiteta, Federacije BiH i Republike Srpske (RS), te premijeri deset kantona Federacije BiH i gradonačelnik Brčko Distrikta.

Prvi susret u okviru političkog foruma na visokom nivou je održan 17. maja ove godine u Sarajevu.

Politički forum organizuje Evropska komisija sa ciljem praćenja realizacije njenih preporuka i izveštavanja o postignutom napretku BiH na Evropskom putu.

BiH je u decembru 2022. dobila status kandidata za punopravno članstvo u EU.

U ovogodišnjem izveštaju o napretku se poručuje da će, kada se oceni da je BiH postigla neophodan stepen usklađenosti sa kriterijumima za članstvo, a posebno da je ispunila ključne prioritete, "Komisija preporučiti otvaranje pregovora o pristupanju EU".

Evropska komisija će do marta 2024. godine obavestiti Savet EU o svakom napretku.

Ne isključuje se mogućnost da se ova uslova preporuka o BiH razmotri i na decembarskom sastanku ministara za evropska pitanja EU, kao i na samitu EU koji će biti održan sredinom ovog meseca.

To će se desiti ako se na dnevnom redu ovih sastanka nađu ovogodišnje preporuke o otvaranju pristupnih pregovora sa Ukrajinom i Moldavijom.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG