Dostupni linkovi

BiH mora da pokaže rezultate da bi počela pregovore sa EU


Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen i evropski komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelyi u Briselu, Belgija, 8. 11. 2023.
Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen i evropski komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelyi u Briselu, Belgija, 8. 11. 2023.

Evropska komisija preporučuje otvaranje pristupnih pregovora Bosne i Hercegovine (BiH) sa Evropskom unijom (EU) kad se postigne neophodan stepen usklađenosti sa kriterijumima za članstvo. Komisija će izvestiti Savet EU do marta 2024. o svakom napretku, stoji zvaničnom dokumentu.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen (Fon der Lajen) je navela da je zalaganje političkih partija u cilju pristupanja "bez sumnje dalo pozitivne rezultate".

"Vrlo smo široko otvorili vrata i sada pozivamo BiH da prođe kroz ova vrata. Da bi to toga došlo, mora da postoji aktivnost u BiH, a rezultati da se pokažu. Vrata su široko otvorena za dobrodošlicu BiH u pristupne pregovore", izjavila je Von der Leyen.

Istakla je zabrinutost Evropske komisije zbog usvajanja "neustavnih zakona u Republici Srpskoj", jednom od dva entiteta u BiH. Ona je potvrdila da će Evropska komisija izvestiti Savet EU o napretku BiH do marta 2024. godine.

U godišnjem izveštaju o BiH se poručuje da, kada oceni da je Bosna i Hercegovina postigla neophodan stepen usklađenosti sa kriterijumima za članstvo, a posebno da je ispunila ključne prioritete, "Komisija će preporučiti otvaranje pregovora o pristupanju EU".

"Na osnovu zaključaka Saveta iz decembra 2019. godine, Komisija svoje godišnje izvještaje fokusira na implementaciju 14 ključnih prioriteta Bosne i Hercegovine", stoji u dokumentu.

Nakon zastoja u utorak na sastanku šefova kabineta evropskih komesara kada nije postignuta saglasnost o preporuci za Bosnu i Hercegovinu, nastavljene su neformalne konsultacije tokom cele protekle večeri.

Ove godine će paket imati deset odvojenih izveštaja: šest zemalja Zapadnog Balkana, Turska, kao i zemlje Istočnog partnerstva: Ukrajina, Moldavija i Gruzija.

Pojedinačni izveštaji o zemljama regiona pokazuju sliku stanja u procesu reformi, koje su neophodne za napredak u procesima evropskih integracija.

Ukrajina i Moldavija će najverovatnije dobiti preporuku za otvaranje pristupnih pregovora sa Evropskom unijom, a za Gruziju se očekuje da Evropska komisija preporuči kandidatski status.

XS
SM
MD
LG