Dostupni linkovi

Zagreb: Prosvjedi nacionalista i antifašista bez ozbiljnijih incidenata


Kolona antiifašista prosvjeduje protiv desničaskog okupljanja, Zagreb, 13.travnja 2012
Kolona antiifašista prosvjeduje protiv desničaskog okupljanja, Zagreb, 13.travnja 2012
Skup radikalnih nacionalista i protuskup antifašista u petak uvečer protekli su – usprkos nekim najavma – u redu i bez ozbiljnijih incidenata.

Neuspjeh prosvjeda desnih radikala, efikasno postupanje policije i blamaža dijela hrvatskih medija koji su najavljivali rat na ulicama Zagreba – to je najkraće o prosvjedima.

Oko 18 sati na Trgu bana Jelačića okupilo se na poziv opskurne desne udruge Hrvatski uljudbeni pokret četrdesetak mladića i djevojaka, većina bez prepoznatljive nazi-skins ikonografije, a nasuprot njima bilo je dvjestotinjak antifašističkih prosvjednika – građana, članova nevladinih udruga i lijevih izvanparlamentarnih stranaka koji su sa transparentom „Ujedinjeni protiv fašizma“ krenuli prema desnim prosvjednicima uz skandiranje „Antifašistički Zagreb“, „Malo vas je, p...ice“ i „Alerta antifascista“.

Privođenje antifašističkog prosvjednika
Privođenje antifašističkog prosvjednika
Interventna policija ih je istog trena razdvojila dvostrukim kordonom, jedan je desničar munjevito priveden kada je podigao ruku na fašistički pozdrav i zadržan, a četvero antifašista je privedeno – dvoje još prije skupa zbog velike količine jaja, koji su pušteni, i dvoje na skupu zbog sakrivanja identiteta maramom, koji su za sada još zadržani.

Antifašisti su prosvjedovali i pred policijskom postajom kamop su privedeni odvedeni, a otuda su se ešto prije 20 sati još jednom vratili do Trga bana Jelačića, najavlujući da že doći i sutra u 11, za kada je najavljeno i novo desno okupljanje.

Policije je na skupu u peta uvečer bilo i za deseterostruko brojnije prosvjede, a organizatori desnoradikalnog okupljanja iz Hrvatskog uljudbenog pokreta nisu se – niti pojavili!
XS
SM
MD
LG