Dostupni linkovi

Najavljen skup europskih nacionalista, oštre osude u Zagrebu


Zagreb
Zagreb
Marginalna desna Hrvatska čista stranka prava za nekoliko dana u Zagrebu organizira međunarodnu nacionalističku konferenciju koja će okupiti predstavnike nekoliko europskih parlamentarnih i izvanparlamentarnih stranaka desnice i krajnje desnice. Vlada se distancirala od ove inicijative, a civilna scena osuđuje ovaj skup, a pogotovo najavljeni mimohod sudionika skupa središtem Zagreba.

Civlina scena oštro je osudila najavu međunarodnog skupa stranaka krajnje desnice iz nekoliko europskih zemalja koji bi se u petak i subotu trebao održati u Zagrebu. U petak bi se trebala održati međunarodna konferencija na temu „Važnost povezivanja nacionalista Europe“, a u subotu bi središtem grada trebao biti održan mimohod kojim bi se obilježila prva obljetnica prvostupanjske presude generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču za ratne zločine za vrijeme i nakon akcije „Oluja“.

„Pozivamo cijelu hrvatsku javnost i nastojimo mobilizirati cijelu hrvatsku javnost da se suprotstavi održavanju takvog skupa u Zagrebu ili bilo gdje u Hrvatskoj. Očekujemo da policija zabrani taj mimohod kroz središte grada budući da se najavljuje sudjelovanje nekih stranaka koje su otvoreno profašističke. Pri tome su još za povod mimohoda izabrali godišnjicu presude hrvatskim generalima, pri čemu to dovode u neposrednu vezu. Ja ne bih ulazila u pitanje presude hrvatskim generalima, ali to nikako ne smije biti povod fašističkom okupljanju u središtu Zagreba“, ističe za RSE u ime ad hoc građanske inicijative "Protiv fašizma" organizirane povodom okupljanja krajnjih desničara – aktivistica Davorka Turk.

U Hrvatskoj čistoj stranci prava, koje je na parlamentarnim izborima u prosincu dobila 1/3 jednog zastupnika, odbijaju ove kvalifikacije. Za RSE govori predsjednik stranke Josip Miljak koji se čudi negativnom imidžu što ga je njihova inicijativa dobila u javnosti.

„Jer, u današnje vrijeme prozivati jednu legitimnu registriranu hrvatsku političku stranku i ljude i toj stranici nacistima i fašistima – mislim da je to prevršilo svaku mjeru dobrog ukusa i da to zahtijeva reakciju javnosti, ali – u našu korist, a ne da se oni okrenu protiv nas! Ali to govori o političkoj klimi u društvu koja je nama jako dobro poznata“, kaže Miljak.

Gjenero: Logična posljedica završetka pregovora sa EU

Bilo je mnogo konfuzije oko toga hoće li se skup u petak održati u prostorijama Matice hrvatske – pravaši kažu da je sve bilo dogovoreno, ali da se Matica pod pritiskom te i takve javnosti uplašila, dok u Matici kažu kako se razgovaralo o mogućem najmu prostora, ali da oni nikada ne bi iznajmili prostor za politički skup. Vlada je konsternirana održavanjem međunarodne nacionalističke konferencije, i izričito je naglasila da ni na koji način neće sudjelovati u financiranju bilo čega vezanog s njom.

Miljak na skupu u Zagrebu najavljuje jake snage nacionalističke desnice.
Josip Miljak, foto: Enis Zebić
Josip Miljak, foto: Enis Zebić

„Doći će dopredsjednik 'Jobbika' Toroczkai i još jedan parlamentarni zastupnik, iz Bugarske dolazi dopredsjednik VMRO i zastupnik grada Sofije, iz Francuske nam dolazi predstavnik Nacionalnog fronta i predsjednik još jedne francuske stranke isto slične političke provenijencije našoj, ali ima ne znam, i – Flamanci dolaze“,
navodi on.

Inače, spomenuti gospodin Laszlo Toroczkai je vođa pokreta „64 županije“, koji je pred par godina dobio jednogodišnju zabranu ulaska u Srbiju zbog tučnjave u Subotici, a Slovaci su mu odredili petogodišnju zabranu ulaska u zemlju. Ovaj pokret otvoreno zagovara Mađarsku u granicama do 1918, dakle traži pripajanje Mađarskoj Slovačke, dijela Rumunjske, Vojvodine, Međimurja...

Upravo tim povodom međimurski župan Ivan Perhoč kazao je kako je „žalosno da u Hrvatskoj danas postoje grupe ljudi koji im pružaju gostoprimstvo, zaboravljajući na sve patnje i žrtve koje su Međimurci podnijeli da bi danas živjeli u slobodnoj Hrvatskoj.“

Francuski Nacionalni front tek odnedavno odustaje od antisemitizma u svojoj platformi, njemačka NDP je po mnogim ocjenama najznačajnija neonacistička stranka u Njemačkoj nakon 45-te, mađarski Jobbik je nasnažniji među sudionicima sa pedesetak parlamentarnih zastupnika koji zagovaraju oštar desničarski populizam i tako dalje.

Politički analitičar Davor Gjenero ovaj skup ocjenuje minornim i – na neki način – jednom od logičnih posljedica hrvatskog završetka pregovora s Europskom unijom.

„Jer je jedina osnova tog povezivanja zajednički antieuropeizam unutar funkcionirajuće Europske unije. Zbog toga se danas, kada je Hrvatska pristupnica Europskoj uniji, događa ovakav skup, a nije se događao u vrijeme kada je u Hrvatskoj nacionalizam bio najjači“, ocjenjuje Gjenero.
XS
SM
MD
LG