Dostupni linkovi

Zabranjen skup ekstremnih desničara u Hrvatskoj


Ilustracija
Ilustracija
Skup ekstremnih desničara i neonacista koji je trebalo da se održi u Zagrebu 13. i 14. travnja zabranio je MUP Hrvatske.

Kako javljaju hrvatski mediji, to je na početku sjednice Vlade Hrvatske potvrdio premijer Zoran Milanović, poručivši da “takve stvari u Hrvatskoj neće proći”.

”Imam rješenje ministra unutarnjih poslova kojime se zabranjuje okupljanje ekstremne desnice u Zagrebu. Razlozi su svjetonazorski i politički. Oni koji pozivaju na grabež teritorija mogu doći kao turisti, ali ne kao politički prosvjednici. Oni koji organiziraju prosvjede moraju znati da neće tako nešto proći. Neće se dozvoliti okupljanje onih koji pozivaju na rušenje ustavnog poretka. Naša je obveza da se takvim idejama suprotstavimo. Da se radi o hrvatskim strankama, ajde de, ali s obzirom da se radi o stranim koji pozivaju na progon Židova i Roma i grabež teritorija...takve finte u Hrvatskoj neće proći. To ne bu išlo”, rekao je premijer Zoran Milanović, a prenosi tportal.hr.

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić kazao je da riješenje važi i za konferenciju i za marš "jer nije na vrijeme prijavljen skup i što je konferencija prerasla u javno okupljanje na javnom mjestu".

"S obzirom na mjesto i vrijeme javnog okupljanja kako to proizlazi iz prijave organizatora HČSP-a i uz sudjelovanje pripadnika profašističkih skupina koje pozivaju i potiču na mržnju, nesnošljivost i nasilje prema neistomišljenicima te suprotstavljene reakcije građanskih inicijativa postoji utemeljena vjerojatnost da bi održavanje okupljanja dovelo do nasilja i ozbiljnijeg remećenja javnog reda i mira te bi se ozbiljnije poremetilo kretanje većeg broja građana i odvijanje aktivnosti od općeg interesa", stoji u Rješenju o zabrani desničarskog događanja MUP Hrvatske.

Pripadnici Hrvatske čiste stranke prava, čija ideologija se naslanja na ideju NDH, pokušali su organizirati Međunarodnu nacionalističku konferenciju u Zagrebu, na koju su pozvali ekstremno desničarske i neonacističke stranke iz cijele Evrope.

Konferencija je trebalo da se održi 13. travnja u prostorijama Matice Hrvatske, koja je nakon pritiska javnosti otkazala gostoprimstvo, zatim u hotelu Palace, koji je takođe kasnije uskratio svoj prostor, da bi u srijedu saopštili da će se skup održati na Trgu Bana Jelačića.

Među strankama koje su trebale da učestvuju na ovom skupu nalaze se predstavnici mađarske ultranacionalističke stranke Jobbik poznate po svom otvorenom antisemitizmu i progonu Roma i LGBT populacije.

Iz Bugarske su trebali doći predstavnici ultradesničarske stranke VMRO koji su, kako piše tportal, prošle godine napali skupinu Jehovinih svjedoka Molotovljevim koktelima, povrijedivši petero ljudi, a tukli su i žene i djecu. Tu su i predstavnici nacionalističke desničarske udruge Voorpst, koja se zalaže za odvajanje Flandrije od Valonije.

Sav apsurd ovakvog okupljanja desničara možda je najvidljiviji u slučaju francuske stranke “Nacionalni front” Žan Mari le Pena, poznatog prijatelja haških optuženika Vojislava Šešelja i Radovana Karadžića. Stranka poznata po poricanju Holokausta, mržnji prema Židovima i muslimanima te slavljenju francuskih kolonijalnih zločina u Sjevernoj Africi, odustala je od dolaska jer su ih njihovi srbijanski “prijatelji” optužili za povezivanje "sa ustašama".

HČSP i njihovi gosti u subotu su trebali održati marš navodno posvećen haškim osuđenicima, generalima Mladenu Markaču i Anti Gotovini. Međutim, i Markač i Gotovina su se javno izjasnili protiv ovog skupa.

Povodom ovog događaja organizirana je ad hoc inicijativa građana "Udruženi protiv fašizma" koja je alarmirala javnost i organizirala kontramiting koji se trebao održati isti dan na istom mjestu gdje su trebali marširati neonacisti i ekstremni desničari.

Protiv skupa su se, uz građansku inicijativu, javno izjasnili predsjednik Hrvatske Ivo Josipović i Židovska vjerska zajednica Bet Israel, koja je, između ostalog, u priopćenju navela da govor mržnje i ksenofobija straaka i grupa koje dolaze u Hrvatku “dovodi u pitanje temeljne i Ustavom zajamčene građanske vrijednosti i slobode.”

Sve te stranke, upozorava Bet Israel, na razne načine promoviraju govor mržnje, ksenofobiju, rasizam, islamofobiju, antisemitizam, što dovodi u pitanje temeljne građanske vrijednosti i slobode, zagarantirane Ustavom Republike Hrvatske.

“Održavanje najavljenog skupa u Zagrebu ne bi bio izraz demokracije nego bi mogao značiti i kapitulaciju pred neprihvatljivim idejama i ideologijama, koje su Hrvatsku i cijelu Europu već jednom odvele u katastrofu”, naveli su u prioćenju.

HČSP je ovu zabranu nazvao "porazom demokracije".
XS
SM
MD
LG