Dostupni linkovi

Policajci i sudije u Severnoj Mitrovici podneli ostavke


Predsednica Suda Ljiljana Stevanović i član Sudskog saveta Kosova Nikola Kabašić sa sudijama i administrativnim radnicima, Severna Mitrovica, 7. novembar 2022.
Predsednica Suda Ljiljana Stevanović i član Sudskog saveta Kosova Nikola Kabašić sa sudijama i administrativnim radnicima, Severna Mitrovica, 7. novembar 2022.

Srpski zvaničnici na severu Kosova su 7. novembra nastavili da podnose ostavke institucijama Kosova, u znak nezadovoljstva planom Vlade Kosova o preregistraciji automobila sa srpskim tablicama.

Deset poslanika Srpske liste - najveće stranke Srba na Kosovu - podnelo je u ponedeljak ostavke Skupštini Kosova, rekao je za Radio Slobodna Evropa Ilir Kirčeli, šef kabineta predsednika Skupštine Glauka Konjufce.

“Ujutro sam iz administracije obavešten da su srpski poslanici predali mandate – ostavke“, kratko je rekao Kerčeli.

Srpske sudije i administrativni radnici u Severnoj Mitrovici takođe su 7. novembra ujutro podneli ostavke. U sudu u ovom gradu bilo je ukupno 19 srpskih sudija.

Član Sudskog saveta Kosova Nikola Kabašić rekao je nakon izlaska iz suda u Severnoj Mitrovici da je “ovo kraj”.

“Ovo je realizacija one najave koju sam dao pre dva dana. Danas su sudije koje nisu stigle juče da pošalju svoju ostavku Sudskom savetu Kosova to učinile sa zvaničnih mejlova. U sudu ostaju kolege naše, sudije Albanci i administrativni radnici, a svi Srbi administrativno osoblje i sudije podnele su ostavku”, rekao je Kabašić i dodao da sada čekaju način da se razduže sa predmetima i opremom, te u svoje ime potvrdio da se više neće vraćati u institucije bez obzira na razvoj situacije.

Kosovski Srbi protestovali zbog registarskih tablica
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:40 0:00

Predsednica Osnovnog suda Ljiljana Stevanović rekla je da su sa kolegama Albancima tokom jutra napravili dobar plan da ne propuste nijedan rok, da sve bude kako treba i da su kolege Albanci preuzeli predmete hitne prirode, ali da u ovom trenutku oni imaju veliki problem kako sve da organizuju.

Navela je da sa kolegama Albancima nikada nisu imali nijedan problem: “Radili smo posao profesionalno, družili smo se, sarađivali i danas neće da bude nikakav problem, biće samo njima malo teže da sve to organizuju. Ja ih razumem.”

Stevanović je navela da su svi Srbi, njih oko 150 ukupno otišli.

Na pitanje da li bi se vratila, rekla je da je pitanje neprimereno i da se sada ne bi izjašnjavala, te da je, od kako je tu upozoravano gde se Briselski sporazum krši.

'Zajedno smo svi gradili taj sud'

Pravnik Marko Jakšić, koji je do 7. novembra bio radnik Osnovnog suda u Mitrovici, za Radio Slobodna Evropa (RSE) kaže da je odlazak bio jako emotivan, te da su u toj pravosudnoj instituciji svi sarađivali, bez obzira na etničku pripadnost.

“Zajedno smo gradili taj sud za dobrobit svih građana u ovom regionu, Albanaca, Srba ali i svih drugih”, rekao je on i dodao da su “pogrešne odluke” kosovskog premijera Aljbina Kurtija “dovele do toga da ljudi plaču kao kiša, bez obzira koje su etničke pripadnosti”.

Podvlači da će radnici suda ipak ostati prijatelji bez obzira na političku situaciju.

“Oni se međusobno nisu posvađali, nego su ono što su bili i u petak - kolege i prijatelji, tako će i da ostanu”, rekao je Jakšić i dodao da veruje da ipak neće biti ostavljeni bez primanja.

Smatra i da je sada potreban novi dogovor jer Briselski sporazum “više ne postoji”.

“Ako bude razuma tražiće se neka nova rešenja…Preveliki stresovi, nikakvo formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom neće vratiti ljude u ovaj sud, u neki drugi možda, ali to su neki novi dogovori”, zaključuje Jakšić.

Kako navode izvori u sudu u Mitrovici, neki od zaposlenih su se usprotivili ostavkama, rekavši da se „ni za šta ne pitaju“ i kako im se „govori šta da rade“.

U međuvremenu, zaposleni u Osnovnom tužilaštvu u Mitrovici u ponedeljak se nisu pojavili na poslu, potvrdili su za RSE zvaničnici ovog tužilaštva.

„Do ovih trenutaka [10 ujutru] nijedan službenik ove institucije iz redova srpske zajednice nije otišao na posao“, rekao je Valon Preteti, portparol ovog tužilaštva.

Osnovno tužilaštvo u Mitrovici obuhvata teritoriju Južne Mitrovice, Severne Mitrovice, Leposavića, Zubinog Potoka, Zvečana, Srbice i Vučitrna.

Osnovno tužilaštvo u Mitrovici ima 19 tužilaca i 65 članova pomoćnog osoblja. Od toga je 10 srpskih tužilaca i 22 administrativna radnika i pomoćno osoblje.

U ponedeljak su i srpski policajci nastavili da predaju oružje i opremu policijskoj stanici, pošto su 5. novembra predstavnici Srpske liste poručili da će Srbi u četiri opštine na severu napustiti institucije Kosova.

Kosovski premijer Aljbin Kurti pozvao je Srbe da ne napuštaju institucije Kosova, jer na taj način, prema njegovim rečima, slabe usluge građanima.

Prema Kurtiju, odlukom Srpske liste zvanični Beograd želi da destabilizuje situaciju na Kosovu, ali je Kurti rekao da Srbija "na ovaj način neće uspeti".

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se Srbi neće vraćati u institucije Kosova dok se ne formira Zajednica opština sa srpskom većinom.

Srpska lista saopštila je 5. novembra da će srpski zvaničnici u Skupštini, Vladi, lokalnoj samoupravi, policiji, sudu i drugim institucijama sa severa Kosova otići, dok Vlada u Prištini ne povuče odluku o registarskim tablicama.

Upozorenja ove stranke da napusti institucije usledila su nakon što su vlasti na Kosovu suspendovale sa posla direktora policije za severni region Nenada Đurića, koji je izjavio da neće sprovoditi odluku Vlade o registarskim tablicama.

Vlada Kosova je 1. novembra započela realizaciju svog trofaznog plana za preregistraciju automobila sa srpskim tablicama u RKS – Republika Kosovo.

Prva faza podrazumeva ukor vozača, druga za te vozače kaznu do 150 evra, a treća probne registarske tablice.

Očekuje se da će se realizacija ovog plana završiti 21. aprila i od tog datuma u promet će biti pušteni samo automobili sa RKS registarskim oznakama.

Veruje se da na Kosovu ima oko 10.000 automobila sa srpskim tablicama.

Sjedinjene Američke Države i Evropska unija izrazile su razočaranje zbog čega Vlada Kosova nije postupila u skladu sa njihovim zahtevom za odlaganje roka za preregistraciju registarskih tablica.

SAD su saopštile da se slažu sa EU da nedavna dešavanja u odnosima Kosova i Srbije ugrožavaju važan napredak koji je postignut u dijalogu dve zemlje, uz posredovanje evropskog bloka.

„Povlačenje Srba iz kosovskih institucija nije rešenje za trenutne nesuglasice i ima potencijal da još više eskalira tenzije. Sjedinjene Države se pridružuju EU pozivajući predstavnike Kosova i Srbije da deluju u skladu sa obavezama preuzetim u dijalogu i da se vrate u institucije Kosova, uključujući policiju, pravosuđe i lokalnu administraciju“, rekao je Hil za Televiziju N1.

Srbi su integrisani u kosovske institucije u oblasti pravosuđa i bezbednosti, nakon što su Priština i Beograd postigli dogovor 2013. godine, u okviru Briselskog dijaloga uz posredovanje Evropske unije.

XS
SM
MD
LG