Dostupni linkovi

Vučić se nada da će KFOR i EULEX preuzeti policijske poslove na severu Kosova


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se nada da će Sjedinjene Američke Države odlučiti da KFOR i EULEX obavljaju policijske poslove na severu Kosova, nakon odluke Srba da napuste institucije.

"Mislim da to može da doprinese miru. Ako budu mislili (Amerikanci) da Albanci to rade, a to nije u skladu sa Briselskim sporazumom i voljom naroda, plašim se da će to voditi u katastrofu", rekao je Vučić za televiziju Pink 6. novembra uveče.

KFOR predstavljaju zvanične oružane međunarodne mirovne snage pod vođstvom NATO, dok je EULEX misija Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu.

Predstavnici Srba su 5. novembra podneli ostavke u lokalnim samoupravama na severu Kosova, u pravosuđu, policiji, te Vladi i Skupštini.

Odluku su doneli nakon što su vlasti Kosova počele da sprovode plan o preregistraciji vozila sa tablicama koje izdaju organi Srbije.

Vučić je rekao 6. novembra da je važno da se Srbija ponaša "ozbiljno i odgovorno".

"Reč je o velikim političkim tektonskim promenama. Posle deset godina Srbi su doneli odluku da napuste prištinske institucije", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je naveo da je za Srbiju bitno da se sačuvaju mir i stabilnost.

On je poručio i da su "besmislene priče" da su Srbi napustili kosovske institucije po naređenju Beograda.

Vučić je rekao i da su vlasti Kosova primenile "najgoru moguću varijantu", kada je reč o tablicama.

"Najpre da nas ukorava i da nas ponižava. Pa ćemo da vas kažnjavamo novčano. Pa ćemo posle toga da vam oduzimamo tablice, a onda i automobile", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je rekao da će se Srbi vratiti u institucije kada se formira Zajednica srpskih opština i kada se povuče odluka o tablicama.

Premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti ponovio je 6. novembra poziv kosovskim Srbima da ne napuštaju institucije, jer će se, kako je rekao, na taj način oslabiti pružanje usluga građanima.

Kurti je ocenio da zvanični Beograd kroz delovanje Srpske liste želi da destabilizuje situaciju na Kosovu.

Srpska lista je vodeća partija kosovskih Srba, koja ima podršku Beograda i koji je podržao i odluku o napuštanju kosovskih institucija.

Predsednik Srbije je 6. novembra rekao i da se nada da će NATO sprečiti eventualnu odluku Kosova da na sever pošalje specijalne jedinice.

"Ja se nadam da će biti dovoljno mudrosti NATO da ih spreči", rekao je Vučić.

Policija Kosova je saopštila 5. novembra da ima operativne planove za očuvanje ustavnog poretka Republike Kosovo i očuvanje reda i mira širom zemlje, ali da specijalne jedinice nisu angažovane, ni upućene na sever Mitrovice, kako su izvestili pojedini mediji na Kosovu i u Srbiji.

U svojoj reakciji na tenzije, visoki predstavnik EU Žozep Borelj pozvao je Kosovo i Srbiju da se uzdrže jednostranih poteza koji bi mogli da povećaju tenzije na terenu.

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil izjavio je 6. novembra da su SAD saglasne su sa Evropskom unijom da nedavni događaji u odnosima između Kosova i Srbije dovode u opasnost važan napredak postignut u dijalogu koji se vodi uz posredovanje EU.

Vlada Kosova je od 1. novembra počela da sprovodi plan o preregistraciji vozila koje za gradove na Kosovu izdaje Srbija. Radi se uglavnom o KM (Kosovska Mitrovica) tablicama i plan je da se one prebace na RKS (Republika Kosovo) kroz tri faze.

U prvoj se vozačima dele opomene, u drugoj se uručuju kazne od 150 eura, i u trećoj se daju probne tablice. Trebalo bi da od aprila naredne godine u upotrebi budu isključivo RKS tablice.

'Vojska i vojnobezbednosna agencija daće obaveštenje o dronu'

Govoreći o dronu kojeg su pripadnici Vojske Srbije oborili u sredu u blizini vojnih objekata u garnizonu Raška, za kojeg se u saopštenju resornog ministarstva navodi da se kretao iz pravca Kopaonika ka Raški, Vučić je kazao da će Vojska Srbije i vojnobezbednosna agencija dati obaveštenje, navodeći da tu "nema igre".

"Tu nema igre. Ljudi koji misle da se tako neko igra, to su desetine protokola oko svega. Nije to nešto novo za nas nego smo tada rešili da obaramo", rekao je.

Vučić je večeras rekao da migovi služe za policijsko čuvanje neba.

"Mi smo mala zemlja i mala vojska, ali smo desetostruko snažniji nego što smo bili. Mi imamo 14 migova 21, a imali smo jedan kada sam bio ministar odbrane", rekao je Vučić

On je rekao sa Srbija ima ponudu da sve oružje koje proizvede u narednih 20 godina, proda obema zaraćenim stranama a da ne prodaje ni Rusima ni Ukrajincima.

"Čak i kada prodamo nekome kome smemo, otkud ja znam gde će da završi u petoj ruci", rekao je Vučić.

XS
SM
MD
LG