Dostupni linkovi

Kakvu poruku šalje proslava Dana policije RS?


Željka Cvijanović na obilježavanju Dana policije RS-a, Banjaluka

Proslava Dana policije Republike Srpske (RS) u Banjaluci je iskorištena kao još jedna prilika za iskazivanje čvrstih veza ovog bh. entiteta sa Srbijom i potcjenjivanje države Bosne i Hercegovine. Takođe se nastojalo objasniti najavljeno formiranje rezervnog sastava entitetske policije, koji će imati više od 1.000 ljudi, kao podizanje sigurnosti na viši nivo. Na svečanosti su bili i gosti iz Srbije, među njima ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Uz intoniranje himni RS-a i susjedne Srbije svečano postrojeni ešaloni policije su u četvrtak (4. aprila) dočekali entitetsku predsjednicu Željku Cvijanović, koja je na primljeni raport odgovorila ovako: "Pomoz bog junaci".

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik je prije govora komentarisao najavu voditeljice svečane ceremonije da će se skupu obratiti predsjedavajući Predsjedništva BiH.

"Da nije voditeljica spomenula BiH zbog mene, niko je ne bi spomenuo", ustvrdio je.

Zatim je podsjetio da je policija jedan od najvažnijih stubova RS-a te da je u prethodnim godinama bila često napadana.

"To se radilo, prije svega, kroz razne pokušaje reforme, da se policija ukine u potpunosti, da nestane kao pojavni oblik, da organizaciono ne postoji ili da bude integrisana, navodno, uz neke strukture BiH. To je važan trenutak i za policiju i za RS, da policija nije nestala i da je odbijena reforma", poručio je Dodik, koji je svoje obraćanje završio riječima: "Živjela Republika Srpska, živjela Srbija".

Gosti iz Srbije na svečanosti u Centru za obuku policije u Zalužanima u blizini Banjaluke, ministar odbrane Aleksandar Vulin i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović su naglasili da je saradnja policije RS-a i Srbije "najbolje ogledalo dobrih odnosa, da su to dvije strane jedne medalje", kako je poručio Stefanović.

Vulin je naglasio da "dokle god predsednik Aleksandar Vučić vodi snažnu, stabilnu, ekonomski, vojnički i diplomatski jaku Srbiju, RS može da bude spokojna i mirna jer će Srbija biti tu da pomogne, sačuva, unapredi, da ojača".

"Dokle god Srbija bude stabilna i mirna dotle će Republika Srpska moći da bude sigurna u svoju budućnost", rekao je, pored ostalog, Vulin.

Ove izjave, kao i one koje godinama šalje Milorad Dodik, ne mogu se posmatrati kao politički marketing, smatra predsjednik Helsinškog odbora za ljudska prava RS-a, Branko Todorović.

"Radi se o jednom političkom procesu koji je veoma ozbiljan, koji je veoma dubok i koji će sigurno imati svoj nastavak u daljnjem slabljenju Bosne i Hercegovine kao države i jačanju entiteta, dakle RS-a te veza Banjaluke i Beograda", ocjenjuje Todorović.

"Neko će", nastavlja Todorović, "pomisliti da se radi samo o političkom marketingu, da se radi samo o jačanju političkih pozicija Beograda vezano za pregovore o Kosovu, da se radi o nečemu privremenom".

"Međutim, imajući u vidu jedan kontinuitet onoga što se dešava, imajući u vidu očiglednu slabost međunarodne zajednice i njenu nesposobnost da nađe adekvatne odgovore na niz izazova u Bosni i Hercegovini, mi sa zabrinutošću možemo gledati u budućnost i pitati se kako će se ti odnosi, i unutar BiH i unutar regiona, pa čak dodajući još i Zagreb u taj jedan 'magični' trougao ili petougao, računajući Banjaluku i Mostar, kako će se procesi u regionu odvijati", kaže za Todorović za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Jučerašnja manifestacija povezanosti između Republike Srpske i Republike Srbije, nije ništa novo i uklapa se u koncept stalnog negiranja države BiH što radi njen predsjedavajući Milorad Dodik, kaže Emir Zlatar, generalni sekretar Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI).

"Retoričke izjave o negiranju države BiH ne mijenjaju ništa u pravnom subjektivitetu države. Dodik može reći da je danas četvrtak a svi znaju da je danas petak. Dodik bi trebao ili da se povuče s mjesta u državnom Predsjedništvu ili da priznaje državu, jer je na čelu njene najvažnije institucije.

Na pitanje, kako vidi izostanak reakcije međunarodne zajednice, Zlatar kaže: "Meni uopšte nije jasna pozicija međunarodnih organizacija. Ovdje je, prije svega, mogao i trebao da reaguje visoki predstavnik Valentin Incko i predstavnik Evropske unije, šef Delegacije EU, Wigemark (Lars-Gunnar)".

"Da li su oni više umorni od reakcija na Dodikove izjave ili je u pozadini neka druga, skrivena politika, koja je bila prisutna i u periodu odbrane Bosne i Hercegovine, od 1992.-1995. ja to ne znam", kaže Zlatar i nastavlja:

"Poznato je da je bio embargo na uvoz oružja BiH kao međunarodno priznatoj državi, koji se vješto političkim manipulacijama svjetskih moćnika odvijao pred očima cijelog svijeta. Smatram da moraju biti sasvim jasne i precizne poruke onih koji su Bosnu i Hercegovinu priznali, to je preko 180 država svijeta, i Evropska unija, koja je poslala i Upitnik Bosni i Hercegovini na koji je odgovoreno, dakle, otvorio se jedan proces pridruživanja BiH Evropskoj uniji u jednoj početnoj fazi. To što nema reakcije, to su nejasne stvari i otvaraju sumnju i prostor za raznorazne špekulacije."

"Za spas regiona treba konkretan angažman EU i SAD na traganju za političkim rješenjima.'
- Branko Todorović

O tome kako vidi rješenje, predsjednik Helsinškog obora za Ljudska prava RS-a Branko Todorović navodi:

"Ono što bi moglo biti spasenje za region jeste snažan i konkretan angažman Evropske unije i SAD na traganju za političkim rješenjima, koja očigledno ovdje nisu odgovarajuća. Alternativa tome je mogući haos i to je ono što izgleda takođe veoma, veoma realno. Ja bih rekao da se te izjave političara ne mogu više uzimati kao neki dnevnopolitički marketing, kao nešto što je tek tako rečeno. Mislim da će to zaista regionu donijeti ozbiljnu nestabilnost u godinama koje su pred nama."

Na svečanosti u Banjaluci kojom je obilježena 27. godišnjica postojanja Policije RS-a Milorad Dodik je poručio kako će učiniti sve "da policiju dodatno opremimo i naoružamo".

U tom stavu su mnogi prepoznali već objavljenu najavu formiranja rezervnog sastava policije koji će činiti 1.050 ljudi. Vlada je utvrdila izmjene Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima, koje će se uskoro razmatrati u Narodnoj skupštini.

Ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač kaže da se rezervni sastav ne pravi zbog razmišljanja o ratu i ratnim dejstvima.

"Propisano je da će policija rezervnog sastava imati ista ovlašćenja kao i policijski službenici redovnog sastava a sve sa ciljem kako bi policijski službenici rezervnog sastava policije, zajedno sa policijskim službenicima redovnog sastava, mogli obezbijediti maksimalni nivo bezbjednosti lica i imovine, naročito u periodu kada se očekuje povećanje intenziteta migrantske krize", ponovio je Lukač u četvrtak u Banjaluci.

Najava formiranja rezervnog sastava policije Republike Srpske naišla je na oštro reagovanje, prvenstveno među Bošnjacima u RS.

"Od policijskih snaga na prostoru RS pokušava se napraviti neka vrsta oružane sile koja bi se mogla upotrijebiti ili zloupotrijebiti u ovisnosti kako ko gleda. Podsjećam da je Milorad Dodik nedavno izjavio da mu trebaju 24 sata da izvede policiju na entitetske linije", izjavio je u utorak medijima potpredsjednik ovog entiteta, Ramiz Salkić.

Veliku raspravu i oštru osudu novinara, ali i pravnika, izazvale su izmjene Zakona o javnom redu i miru RS-a, koji daju veća ovlaštenja policajcima.

Izmjene zakona u nacrtu, koje je podržala Vlada, naći će se uskoro pred poslanicima Narodne skupštine. Njima je predviđeno "da će 60 dana zatvora ili kaznom od 500 do 1.500 konvertibilnih maraka (250 - 760 eura) biti kažnjen onaj ko neovlaštenim fotografisanjem ili snimanjem ometa službenike dok vrše svoje dužnosti".

"Radi se samo o jednom o neskrivenom pokušaju da se dodatno limitira prostor za rad i djelovanje građana i građanki, organizacija civilnog društva i posebno, medija", poručuje Dragana Dardić iz Helsinškog parlamenta građana Banjaluka.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG