Dostupni linkovi

Dodik: Želimo da Srbija bude prisutna u svakoj opštini u RS-u


Aleksandar Vučić i Milorad Dodik u Beogradu 19. marta 2019.
Aleksandar Vučić i Milorad Dodik u Beogradu 19. marta 2019.

Trenutna saradnja Srbije i Bosne i Hercegovine najbolja je u poslednjih nekoliko godina, izjavio je predsedavajući predsedništva BiH Milorad Dodik nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Na sastanku Vučića i Dodika u fokusu su bili infrastrukturni projekti koje će Srbija finansirati u opštinama u Republici Srpskoj.

„Ovim projektima ćemo kompletirati jednu zamisao da u svakoj opštini u Republici Srpskoj, a ima ih 62, bude jedan od projekata iz Srbije koji je iniciran iz ovih sredstava. Ideja je da Srbija bude prisutna u svakoj opštini Republike Srpske“, rekao je predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Prema rečima predsednika Srbije Aleksandra Vučića, za projekte u Republici Srpskoj Srbija obezbedila oko 32 miliona evra bespovratnih sredstava.Istakao je da očekuje da se uključe i opštine u Federaciji Bosne i Hercegovine.

„Naša je želja da imamo projekte u svakoj opštini u Republici Srpskoj, a želeli bismo to i u Federaciji BiH, ukoliko dobijemo zahteve. Dobili smo zahteve iz Drvara i Grahova, spremni smo i za opštine koje nisu većinski srpske da to slično učinimo“, rekao je Vučić.

Dodik je naveo i da se razgovaralo o problemima u bilaterlanim odnosima Srbije i Bosne i Hercegovine.

"Problem granice ostaje nerešen jer Bošnjaci imaju neke svoje pristupe, ali što se mene tiče prihvatljivo je rešenje koje je ranije predloženo", rekao je Dodik.

Dodaje i da je sa Vučićem razgovarao o problemima oko formiranja vlasti na nivou BiH. Prema Dodikovim rečima, na sceni je namerna opstrukcija.

Organi vlasti u BiH se sastavljaju, nemaju direktni izborni legitimitet. Postoji spremnost srpske strane a i hrvatske, ali nedovršena stvar je bošnjačka politička elita a postoji i namerna opstrukcija", rekao je Dodik.

Prema njegovim rečima, više se ne radi o "tehničkim zastojima" već o "organizovanoj opstrukciji da bi se u Savetu ministara zadržali Bošnjacima podobni kadrovi".

"Mi nemamo nameru da trpimo takve odnose. Važno je da neki drugi vide na koji način se to kreće", izjavio je Dodik.

Predsednik Srbije Aleksandar Vućić je na kraju zahvalio narodu Republike Srpske koji je, kako je rekao, „uvek i na svaki način uz Srbiju“.

„Ali poželeo bih i našim prijateljima u Bosni i Hercegovini punu stabilnost i mnogo dobrih rezultata u saradnji sa Srbijom“, rekao je Vučić.

Nakon sastanka je najavljeno i da će radovi na izgradnji autoputa Beograd- Bijeljina- Sarajevo početi u drugoj polovini juna.

XS
SM
MD
LG