Dostupni linkovi

Na severu Kosova povređen policajac, napadnuta tri policijska automobila


Pripadnici Policije Kosova obezbeđuju prostor oko zgrade opštine u Zubinom Potoku, Kosovo, 31. maj 2023.
Pripadnici Policije Kosova obezbeđuju prostor oko zgrade opštine u Zubinom Potoku, Kosovo, 31. maj 2023.

Policija Kosova je izvestila u sredu da je u Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu povređen policajac te da su napadnuta tri službena automobila.

Kako se navodi u saopštenju, protesti lokalnih Srba u sredu protekli su mirno, ali su u popodnevnim satima određene osobe bacale kamenice na policijske automobile.

Policija je napomenula da su tokom dana neke "kriminalne grupe" sprečile deo novinara da obavljaju svoje dužnosti, a njihova vozila su vandalizovana.

Policija je pozvala demonstrante da se uzdrže od nasilja.

Više desetina ljudi, uključujući 30 vojnika Misije NATO-a na Kosovu (KFOR) povređeno je u ponedeljak u incidentima u Zvečanu.

Protesti u opštinama na severu Kosova, području naseljenom većinom Srbima - Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću počeli su 26. maja, kada su se grupe lokalnih Srba okupile ispred opštinskih zgrada u znak protesta protiv ulaska novih albanskih gradonačelnika u zgrade ovih opština.

Izbori u četiri opštine na severu zemlje održani su 23. aprila nakon ostavke gradonačelnika opštine iz redova Srpske liste, najveće stranke kosovskih Srba, u novembru prošle godine.

Izbore je bojkotovalo većinsko srpsko stanovništvo na tom području, koje sada ne priznaje izbor novih gradonačelnika.

XS
SM
MD
LG