Dostupni linkovi

Policija uhapsila naoružanog čoveka koji je pretio sudiji Vrhovnog suda SAD


Ilustrativna fotografija

Policija Sjedinjenih Američkih Država uhapsila je naoružanog čoveka koji je pretio Bretu Kavanou u blizini kuće ovog konzervativne sudije Vrhovnog suda, saopštio je sud 8. juna.

"Danas oko 1:50 uhapšen je muškarac u blizini rezidencije sudije Kavanoua. Muškarac je bio naoružan i pretio je sudiji Kavanou“, navodi se u saopštenju suda.

Hapšenje je usledilo u trenutku kada se sud sprema da objavi potencijalno značajne presude o dva politički važna slučaja o pravu na nošenje oružja i abortusu.

Američki predsednik je osudio pretnje sudiji Vrhovnog suda.

Muškarac iz Kalifornije, u svojim 20-im godinama, bio je naoružan pištoljem i nožem, naveo je jedan policajac, a prenosi AP.

Čovek, čiji identitet nije objavljen, stigao je taksijem rano ujutru i rekao policajcima da želi da ubije Kavanoa, rekao je zvaničnik.

Zvaničnik nije bio ovlašćen da javno raspravlja o detaljima istrage koja je u toku i razgovarao je sa Asošiejted presom pod uslovom da ostane anoniman.

Vašington post je prvobitno izvestio o hapšenju, citirajući izvore koji su rekli da je muškarac takođe nosio alat za provalu.

On je policiji rekao da je uznemiren zbog nacrta mišljenja koji je procurio u kojem se sugeriše da će sud poništiti presudu "Roe protiv Vejda", što je odluka kojom je legalizovan abortus u celoj zemlji.

Takođe je rečeno da je uznemiren zbog nedavnih masovnih pucnjava, navodi list.

Bajden osudio pretnje Kavanou

Američki predsednik Džo Bajden osudio je postupke čoveka koji je rekao da planira da ubije sudiju Vrhovnog suda Breta Kavanoa, saopštila je Bela kuća u sredu.

Bajden "najoštrije osuđuje postupke ove osobe", rekla je sekretarka za štampu Karin Žan Pjer. "Bilo kakve pretnje nasiljem ili pokušaji zastrašivanja pravde nemaju mesta u našem društvu", dodala je ona.

Zgrada Vrhovnog suda je ograđena visokom crnom ogradom otkakao je procurila ta odluka, za koju su zvaničnici suda rekli da je autentična, ali da je to preliminarni nacrt koji ne predstavlja nužno konačnu odluku.

Nacrt odluke izazvao je proteste pristalica prava na abortus u Vašingtonu i drugim gradovima.

Sudijama je obezbeđeno danonoćno obezbeđenje u svojim domovima zbog zabrinutosti zbog nasilja nakon konačne odluke suda.

Izvor: AFP, AP, Rojters
XS
SM
MD
LG