Dostupni linkovi

Polančec uhićen zbog sumnje da je upleten u aferu Podravka


Damir Polančec
Damir Polančec
Bivši potpredsjednik hrvatske Vlade i član Predsjedništva vladajućeg HDZ-a, Damir Polančec, uhićen je jutros zbog sumnje daje upleten u aferu Podravka.

USKOK-ova policija (Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala) pretresla je prijepodne Polančecovu obiteljsku kuću u Koprivnici iz koje je je Polančec, u policijskoj pratnji, dovezen u Zagreb na ispitivanje. Damir Polančec je dosad najviši hrvatski dužnosnik, uhićen pod sumnjom za korupciju, a u javnosti se spekulira kako bi slijedeći mogao biti i sam bivši hrvatski premijer Ivo Sanader.

Vjeruje se da je upravo bivši potpredsjednik Sanaderove Vlade, Damir Polančec, bio mozak operacije 'Spajs' u kojoj je skupina Podravkinih menadžera pokušala preuzeti nekad najveći hrvatsku prehrambenu kompaniju, Podravku, novcem kompanije. Dio njih,u ključujuci i bivšeg predsjednika Podravkine Uprave, Darka Marinca, upravo je pušteno na slobodu iz višemjesečnog pritvora, a novouhićeni Polančec, izlazeći jutros iz kuće, u pratnji policije, samo je kratko izjavio:

„Bumo se čuli...“

Polančecovo se uhićenje povezuje i s prodajom hrvatske Industrije nafte (INE) mađarskom MOL-u i sumnje da je Polančec predao MOL-u upravljenaje IN-om, u zamjenu za 35 milijun eura kredita OTP banci, čime je finacirana kupnja 10 posto dionica Podravke.

Borba protiv korupcije bez obzira na ime

Osim Polančeca jutros je uhićen i zagrebački odvjetnik, Zoran Marković, direktor tvrtke FIMA AMI koja se također spominje u sumnjivim poslovima s Podravkom.

Osim načelnog objašnjenja da se radi o zlouporabi dužnosti, o konkretnijim razlozima uhićenja najbližeg Sanaderovog suradnika, nije puno više mogao reći ni ministar pravosuđa Ivan Šimonović:

„Mogu reći samo u okviru svojih saznanja, a to je da se radi o nastavku istrage slučaja Podravka.“

Uz napomenu da je svatko nevin dok mu se ne utvrdi krivnja, hrvatska premijerka Jadranka Kosor izrazila je punu potporu državnim institucijama u obavljanju posla:

„I, naravno puna potpora u borbi protiv korupcije, bez obzira na ime i prezime“, istakla je Kosor.

Oporbeni političari ne vjeruju da je bivši potpredsjednik Vlade mogao sam donositi tako krupne odluke, vidjet će se što će pokazati istraga i kome će još Uskokova policija zakucati u 6 sati ujutro na vrata, je li na redu i bivši premijer Ivo Sanader, teško je reći, al očito je, kazala je HNS-ovka Vesna Pusić, da mu se 'neugodno približavaju.'
XS
SM
MD
LG