Dostupni linkovi

Polančecova ostavka spasila Vladu


Damir Polančec (lijevo) i predsjednik Uprave "Podravke" Darko Marinac, Foto: Enis Zebić
Damir Polančec (lijevo) i predsjednik Uprave "Podravke" Darko Marinac, Foto: Enis Zebić
Potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Damir Polančec objavio je danas da je dao ostavku na svoje funkcije u Vladi.

Mediji ga povezuju sa aferom navodnog pokušaja preuzimanja 25 posto dionica koprivničke „Podravke“, zbog čega je više čelnih ljudi „Podravke“ i njihovih pomagača u drugim firmama pred nekoliko dana uhićeno.

Polančec je najavio da se nakon ostavke ne vraća u Sabor, jer ne želi imunitet koji bi dobio kao zastupnik, već traži da se što prije ispita njegova eventualna kaznena odgovornost.

U Vladi i vladajućoj stranci su odahnuli.

„Mislim da je on ovim činom pokazao svoju odgovornost prema Vladi, ali svakako i prije svega prema stranci kojoj pripada – Hrvatskoj demokratskoj zajednici“, kazala je premijerka i predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor na današnjoj sjednici Vlade.

Polančec, koji je u politiku došao iz koprivničke „Podravke“, ostao je i dalje vezan s tom tvrtkom, pa ga se u medijima proziva da je bio politički sponzor navodne akcije preuzimanja „podravkinih“ dionica.

Korak prema odgovornosti Ive Sanadera


Negativni image što ga je Polančec dobio u javnosti htjeli su dodatno iskoristiti u oporbi, tražeći da mu se u Saboru izglasa nepovjerenje.

Zastupnik oporbene Hrvatske narodne stranke Goran Beus – Richtemberg ne krije razočaranje što je Sabor izgubio priliku za „rešetanje“ Polančeca, ne samo o „Podravki“, nego i o neuspjehu prvog kruga privatizacije brodogradilišta i uopće o lošem stanju hrvatskog gospodarstva:

„Odluka o njegovom odlasku zapravo je jedan način kako Vlada izbjegava razgovor u Saboru o problemima koji se vezuju uz njegovo ime.“

Da je Polančecova odgovornost došla na dnevni red Sabora, cijela vladajuća koalicija i opstanak Vlade došli bi u pitanje, ocijenila je donedavna čelnica
narodnjaka Vesna Pusić.

Damir Kajin
iz Istarskog demokratskog sabora tvrdi da je Polančecova ostavka korak prema mogućoj odgovornosti bivšeg premijera Ive Sanadera:

„Ovo je mali korak za Hrvatsku, ali veliki korak prema glavi hrvatske hobotnice.“


Polančecova ostavka spas je za premijeru Kosor, prva je reakcija političkog analitičara Ivana Grdešića:

„Ona se našla u situaciji da joj Polančec čini uslugu - da ga ona ne mora smijeniti i da se ne mora izazvati sukob u Vladi. Tako je njegovom žrtvom riješeno to političko pitanje.“

Priznanje političke odgovornosti


Ekonomist i socijaldemokratski saborski zastupnik Ljubo Jurčić, koji čeka potvrdu kao Vladin član Nadzornog odbora „Podravke“ kaže za naš radio kako je Polančecova ostavka priznanje njegove političke odgovornosti zbog lošeg stanja u njegovom resoru, a drugo je pitanje koliko je on doista za to stanje odgovoran:

„Sve skupa to je ipak njegova objektivna politička odgovornost i logično je bilo da je dao ostavku. Dakle, ostavka je očekivana i logični je rezultat situacije koja vlada u njegovom sektoru i percepcije u javnosti koju je bilo teško braniti ili mijenjati, jer jednostavno Vlada s njime više ne bi mogla normalno funkcionirati.“

Jurčić ocjenjuje kako ova ostavka ništa ne mijenja na njegovom mandatu u „Podravci“:

„Ja ću tamo ići dograditi poslovnu politiku i strategiju „Podravke“ u interesu njezinih dioničara i radnika. Politička odluka je već donesena, i vjerojatno će se te odluke i držati. Cilj je efikasna „Podravka“ koja će dogoročno povećavati svoju vrijednost.“

Polančec je na konferenciji za novinare na kojoj je izvijestio o svojem odlasku prozvao predsjednika Mesića za političke intercencije u „Podravki“, što je Mesić odmah odbio s porukom – „vidjet ćemo tko će se na kraju trebati crveniti!“
XS
SM
MD
LG