Dostupni linkovi

Zahtevi za autonomnu pokrajinu na severu Kosova


Pokret za Kosovo i Metohiju predstavio je danas u Čaglavici Strategiju delovanja u kojoj se zahteva da se Kosovo priključi Srbiji i zahteva stvaranje uslova za funkcionisanje autonomne pokrajine na teritoriji Kosova, koja bi po njima trebala da bude deo Srbije.

U strategiji se uopšte ne uzima u obzir sadašnje stanje na Kosovu, postojanje Rezolucije 1244 i Kumanovskog sporazuma koji su striktno onemogućili delovanje institucija države Srbije na Kosovu.

Momčilo Trajković
Jedan od incijatora pokreta Momčilo Trajković je predstavljaju strategiju rekao da je u njoj predviđeno da država Srbija donese najznačajnija dokumenta koja se odnose na teritoriju Kosova:

“Ona sadrži zakon o autonomnoj pokrajini Kosovo i Metohija, zakon i izmenama i dopunama zakona o teritorijalnoj organizaciji, sadrži zaključak o osnivanju državnog saveta za Kosovo i Metohiju, Statut AP Kosovo i Metohija, zakon o državnom fondu za KiM, Konvenciju Pokreta za Kosovo i Metohiju, programske ciljeve Pokreta za Kosovo i Metohiju”
, kazao je Trajković.

Ranđel Nojkić jedan od lidera Srba sa Kosova kaže da su sve incijative koje su preduzeli ljudi okupljeni oko Pokreta za Kosovo i Metohiju propale.

“Ja sve to što radi gospodin Šolević, što radi gospodin Momčilo Trajković, pa i neki sa njima, ne shvatam ozbiljno iz prostog razloga zato što su sve njihove ideje koje su imali do sada bile propale, ili su bile u funkciji manipulacije sa Srbima na ovim prostorima tako da ne bih ni komentarisao više od ovoga što sam vam sada rekao“, rekao je Nojkić.

Alibi


Rada Trajković
kaže da ne veruje da Momčilo Trajković ne razume koliko su procesi na Kosovu odmakli i da ne zna novu realnost na terenu.

Rada Trajković
„Ne verujem da Moma Trajković ne razume koliko su procesi odmakli u smislu realnosti na terenu i mogućnosti da se implementira sve ono što oni traže. To je trebalo da bude u najmanju ruku pregovaračka pozicija pre stvaranja privremenog Ustava, pre prvih parlamentarnih izbora. 'Ajde da kažemo i neposredno pred pregovore u Beču mogli su da se dogovore o nečemu što je pregovaračka pozicija Srbije, međutim u ovom momentu zaista realnost na terenu je daleko odmakla.“

Takva vrsta ponude prema državi ima smisla jedino ako ima za cilj da vrši pritisak na državu da javno kaže da takve stvari za Srbe na Kosovu ne može da završi.

„Takva ponuda prema državi osim tog fonda koji stalno potencira gospodin Trajković, kao nešto što je zaista suštinski njegova ideja, koja je na jedan način bila realizovana više da kompromituje nego li da se sa njim ostvari, ne bih rekla da je loša ideja. Sve ostalo je u stvari pritisak na državu (Srbiju) da javno kaže da takve stvari ne može da završi za Srbe na Kosovu i Metohiji i i da Srbi u stvari dobiju jedno pravo da počnu da se integrišu u institucije Kosova“
, kaže gospođa Trajković.

Prema njenim rečima, jedan od ciljeva ovakvih pritisaka na Srbiju je i uključivanje Srba u institucije Kosova i alibi za uključivanje članova Pokreta u politički život na Kosovu.

„Možda i alibi u perspektivi za njihovo učestvovanje, za njihov angažman u političkim procesima na Kosovu i Metohiji. Inače u suprotnom to bi sve bilo iluzorno, to je potpuno iluzorna ideja za ovaj istorijski trenutak, potpuno totalno promašena, ako nije to svrha“
, kaže Trajković.

Za javnost na Kosovu pojavljivanje Miroslava Šolevića kao koordinatora Pokreta za Kosovo i Metohiju je neprihvatljivo pošto je on ostao zapamćen kao čovek koji je bio udarna pesnica režima Slobodana Miloševića u vreme organizovanja masovnih skupova i protesta Srba i događanja naroda ne samo na Kosovu već širom bivše SFRJ.
XS
SM
MD
LG