Dostupni linkovi

Milovanoviću bi se moglo suditi u Srbiji


Hapšenje Milovanovića, Foto: Press Online
Hapšenje Milovanovića, Foto: Press Online

Hapšenje Željka Milovanovića u Beogradu, osumnjičenog za učešće u ubistvu hrvatskog novinara Iva Pukanića, predstavlja rezultat sve bolje regionalne saradnje zemalja bivše Jugoslavije u borbi protiv organizovanog kriminala, ocenili su naši sagovornici. Međutim, zbog pravnih prepreka Milovanović, ukoliko se utvrdi da je državljanin Srbije, neće biti izručen Hrvatskoj. Hapšenje Milovanovića u Zagrebu se ocenjuje kao nastavak dobre saradnje policija Srbije i Hrvatske.

Željko Milovanović zvani Gavra uhapšen je u beogradskom naselju Dorćol, a policija je u pretresu stana u kom je boravio pronašla dva automata „škorpion”, četiri pištolja, četiri prigušivača, radio stanicu i više mobilnih telefona i kartica. U trenutku hapšenja bio je naoružan pištoljem „glok” sa metkom u cevi. Zbog učešća u ubistvu hrvatskog novinara Iva Pukanića i brojnih drugih kriminalnih dela za četrdesettrogodišnjim Željkom Milovanovićem tragale su policije Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije.

Hapšenje Milovanovića
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:00:32 0:00


Zlatko Nikolić, iz beogradskog instituta za kriminološka istraživanja, izjavio je za naš program da je hapšenje Željka Milovanovića plod regionalne saradnje, i da bi on mogao da bude ključna karika u rasvetljavanju slučaja Pukanić:

"Obema stranama je u interesu da se to što pre rasvetli, zato što u slučaju ubistva Pukanića još nisu složene sve kockice. Ovde je važnije kome je on smetao od onoga ko je to izvršio, ali da bi se došlo do nalogodavaca nužna je saradnja i da se pokupe svi oni koji su na bilo koji način učestvovali, makar oni bili iz Crne Gore, Srbije, Bosne ili Hrvatske, odakle god da su. Najvažnija je celokupna slika, jer prevenciju za zaštitu bilo kojih drugih bezbednosno interesantnih osoba ne možete praviti ako nemate rešene prethodne slučajeve. Mislim da ne postoji nijedan razlog da se bilo šta ispreči regionalnoj saradnji policija."

Željko Milovanović je sedam godina bio pripadnik Jedinice za specijalne operacije, koja je rasformirana zbog učešća nekih njenih članova u ubistvu srpskog premijera Zorana Đinđića, a u njegovom obimnom policijskom dosijeu stoji potraga suda u Osjeku koji ga tereti za ratne zločine u Slavoniji, dok su poternice izdali i sudovi u Beogradu, Novom Sadu i Subotici, zbog ubistava, pljačke „Delta banke” i otmice. Milovanović je jednom pobegao iz beogradske Palate pravde, drugi put je umakao posle pljačke pošte u Beočinu, a izmakao je i bosanskoj policiji, kada je
U ovom trenutku ne postoji mogućnost, ukoliko Milovanović ima srpsko državljanstvo, da bude izručen Hrvatskoj. Ono što može da se desi, Hrvatska može da donese odluku o ustupanju krivičnog gonjenja Srbiji.
posle hapšenja nestao za vreme boravka u bolnici.

Slobodan Homen, državni sekretar u Ministarstvu pravde Srbije, izjavio je da Željko Milovanović ima bosansko i hrvatsko državljanstvo, i da će od toga da li je i državljanin Srbije zavisiti i dalja pravna procedura:

"U ovom trenutku ne postoji mogućnost, ukoliko Milovanović ima srpsko državljanstvo, da bude izručen Hrvatskoj. Ono što može da se desi, Hrvatska može da donese odluku o ustupanju krivičnog gonjenja Srbiji i mi možemo zajedno da ga procesuiramo sa već uhapšenim Sretenom Jocićem. Iako bi bilo normalnije da ubistvo koje se desilo u Hrvatskoj se sudi tamo, a ako nema uslova da se sudi u Srbiji."

Osumnjičenom Milovanoviću određeno je policijsko zadržavanje od 48 sati, tokom kog će biti priveden istražnom sudiji Specijalnog suda za organizovani kriminal. Prema nezvaničnim vestima, on se u Beogradu pojavio u subotu uveče, a istog dana srpska policija dobila je informaciju o tome. Zoran Mijatović, bivši zamenik načelnika Državne bezbednosti Srbije, rekao je za naš radio da je jasno da su u ovom slučaju Hrvatska, Bosna i Srbija intenzivno razmenjivale obaveštajne informacije, što je ocenio kao veoma pozitivnu činjenicu:

"Obaveštajni podaci su ključ kada je u pitanju rešavanje krivičnih dela koja se vrše na jednom širokom prostoru. Hapšenje Milovanovića ukazuje da se u regionu događa nešto što je dobar znak. Saradnja u regionu ranije je bila na minimumu, s obzirom na političke prilike tokom devedesetih godina i početkom dvehiljadite. Kada se preciznije i korektnije u tu saradnju budu uključili MUP Crne Gore i sve tamošnje bezbednosne institucije borba sa organizovanim kriminalom biće još uspešnija nego što je bila do sada."

Kriminolog Zlatko Nikolić kaže da je ubistvo Pukanića pokazalo dokle je stigao organizovani kriminal u regionu, pa zato smatra
Organizovani kriminal ima dubok trag u ovom regionu, prisutan je već dvadeset godina, i mislim da će trebati još toliko godina borbe da se zaista svede na razumnu meru.
da je jedino rešenje nastavak sinhronizovane borbe:

"Samo državnom reakcijom tome može da se stane na put u bilo kom delu bivše SFRJ. Jer kriminalcima je malo tržište ako bi radili samo u Hrvatskoj, Srbiji ili na primer Makedoniji. To je mala teritorija za njih, jer oni igraju na veliko, zato policije moraju sarađivati."

Međutim, Zoran Mijatović zaključuje da će, i uz dobru regionalnu saradnju, trebati još dosta posla da se organizovani kriminal svede u podnošljive okvire:

"Jer se on nije zapatio pre pet ili šest godina… Organizovani kriminal ima dubok trag u ovom regionu, prisutan je već dvadeset godina, i mislim da će trebati još toliko godina borbe da se zaista svede na razumnu meru."

Hapšenje Željka Milovanović treće je u Srbiji vezano za Pukanićevo ubistvo. Od nedavno je u zatvoru Sreten Jocić zvani Joca Amsterdam, dok je iza rešetaka smešten i Milenko Kuzmanović. Na slobodi je još Bojan Gudurić iz Novog Sada koji je pomagao Milovanoviću pri atentatu.

Nastavak dobre suradnje

Ubijeni Ivo Pukanić i Niko Franjić
Uhićenje Željka Milovanovića, osumnjičenog za aktiviranje eksplozivne naprave kojom je ubijen hrvatski novinski izdavač Ivo Pukanić nastavak je dobre suradnje hrvatske policije sa policijama u regiji, ocjenjuje se u Zagrebu.

Uhićenje Željka Milovanovića ne treba percipirati kao novo poglavlje suradnje dviju policija, već kao kontinuitet, kaže za naš radio glasnogovornik hrvatske policije Krunoslav Borovec:

„Rekao bih da je to potvrda kontinuiteta jedne dobre suradnje kakvu ima hrvatska policija sa policijom Republike Srbije. Ovo nije prvo uhićenje vezano za slučaj teškog ubojstva Pukanića i Franjića – već ranije je policija i tužiteljstvo u Srbiji uhitilo nekoliko osoba, među ostalim i Sretena Jocića – jednu od najznačajnijih osoba iz tog miljea u Srbiji."


Suradnju olakšava i nedavno potpisani sporazum dviju Vlada o policijskoj suradnji:
Situacija 2009. godine nije ista kao pred deset godina i suradnja jednostavno mora ići ispred možda nekih i političkih odnosa.


„Taj su sporazum pred desetak dana potpisali ministri unutarnjih poslova Hrvatske i Srbije, tako da je to jedan dobar kontinuitet.“

S ovom ocjenom slaže se i dobar poznavatelj krim-miljea u regiji, novinar „Jutarnjeg lista“ Dušan Miljuš, koji inače sutra obilježava neslavnu godišnjicu od brutalnog premlaćivanja zbog pisanja o organiziranom kriminalu.

„Ja bih rekao da je ovo nastavak suradnje koja je postavljena na nove temelje – potpunu razmjenu informacija, i činjenicu da je organizirani kriminal u regiji ispremrežen i da se tu naprosto ne može previše igrati skrivača. Situacija 2009. godine nije ista kao pred deset godina i suradnja jednostavno mora ići ispred možda nekih i političkih odnosa.“


Ovo nije prvi slučaj uhićenja bjegunaca u drugoj državi:

„Svojevremeno je Predrag Mihovec koji je bio tražen zbog krijumčarenja droge pobjegao iz Hrvatske, pa je uhićen u okolici Novog Sada. Bilo je još takvih slučajeva – pa i Ico Mateković je svojevremeno umalo bio uhićen u Srbiji – izbjegao je uhićenju u zadnji trenutak! Dakle – postaje sve vidljivije da bjegovi u druge države nastale raspadom Jugoslavije neće više biti tako isplativi.“

Dobro se surađuje i sa drugim policijama u regiji, kaže policijski glasnogovornik Borovec:
Cijeli niz operativnih akcija proveden je zajedno na razini više policija u regiji, tako da se ta suradnja i dalje nastavlja.


„Iza nas je jako puno dobrih i uspješnih kriminalističkih obrada koje su podrazumijevale tu suradnju, pogotovo kada su u pitanju organizirani kriminal u području zloupotrebe i krijumčarenja opojnih droga, krijumčarenja ljudima i krijumčarenja oružja. Cijeli niz operativnih akcija proveden je zajedno na razini više policija u regiji, tako da se ta suradnja i dalje nastavlja, i griješe oni koji je ocjenjuju samo po jednom slučaju.“

Kolega Miljuš podsjeća na nedavne slučajeve suradnje hrvatske policije sa susjedima.

„U slučaju pljačke splitske pošte jedan značajan dio posla odrađen je sa policijom Bosne i Hercegovine, nakon atentata na Pukanića bilo je velikih zapljena droge u nekim zajedničkim akcijama, i sigurno je da će toga biti još, kako se ta dinamika kriminala bude kretala, pa nas ne bi trebale iznenaditi neke nove akcije koje će možda uslijediti.“

Kolega Miljuš kaže kako je do uhićenja Milovanovića i drugih povezanih sa Sretenom Jocićem došlo na temelju suradnje policija, ali i zbog slabije logističke potpore toj grupi u državnom aparatu Srbije.

„S obzirom na Jocićeve veze i s obzirom na Jocićev odnos sa ljudima iz 'bivšeg' političkog sustava, koji još uvijek imaju svoj utjecaj u političkom životu Srbije, naravno da je za to trebala i politička odluka. Ali sama činjenica da se to dogodilo pokazuje da ti ljudi više nemaju takav oslonac kakav možda misle da imaju, dakle očito im je ta logistička potpora negdje odsječena.“

Snimka osumnjičenog za ubojstvo Pukanića

XS
SM
MD
LG