Dostupni linkovi

Podrška novom građanskom protestu u Crnoj Gori


Protest MANS-a, Unije slobodnih sindikata, MANS-a i Studentske unije, februar 2012.
Protest MANS-a, Unije slobodnih sindikata, MANS-a i Studentske unije, februar 2012.
U toku su završne pripreme za novi građanski protest koji će se pod sloganom “Vrijeme je” održati u nedjelju na Trgu republike u Podgorici a u organizaciji Unije slobodnih sindikata, MANS-a i Studentske unije. Otvorena podrška im je stigla od svih opozicionih poslanika. Koliko to može da im pomogne ili odmogne i kakva su očekivanja od nedjeljnog protesta?

Jedan od organizatora nedjeljnog protesta, predsjednik Studentske unije Demir Hodžić kaže za Radio Slobodna Evropa kako sve pripreme teku po planu i da očekuje gotovo duplo više građana nego što se okupilo 21 januara.

"Imamo redovan kontakt sa studentima. Radimo na terenu, kako po fakuletima tako i po svim gradovima Crne Gore. Imamo razne akcije, lijepljenje plakata i nekih transparenata. Interesovanje je veliko i ako samo oni koji su nas zaustavljali i podržavali doću biće prisutno duplo više ljudi nego na prethodnom protestu. U svakom slučaju euforija raste, ali vidjećemo. Nama je najvažnije da skup protekne mirno i nema razloga da tako ne bude", kaže Hodić.

Nakon što su organizatori protesta u srijedu u Skupštini dobili otvorenu podršku od svih opozicionih poslanika, ispred kojih su se nalazili listiće sa datumom održavanja protesta, otvorilo se pitanje koliko to može da utiče na efekte nedjeljnog okupljanja građana.

Tim povodom oglasila se Unija sindikata poručujući da je svaka partija dobrodošla da im se pridruži, ali bez stranačke i nacionalne ikonografije, pošto sindikati, zajedno sa MANS-om i Studentskom unijom, organizuju socijalni a ne politički bunt.

Opšti društveni front

Sličan odgovor dobili smo i od direktorice MANS-a Vanje Ćalović:

"Ovo je jedan opšti društveni front, a ne neka politička kampanja ili nešto što treba da podrži ova ili ona politička partija. U tom smislu ja razumijem da su naši političari iz parlamenta, oni koji su u opoziciji bili zainteresovani zbog sebe, na kraju krajeva da pruže podršku tom protestu. Međutim, tom protestu su podršku pružili i građani i radnici i tako različite strukture ovoga društva i ja mislim da ne postoji opasnost od
Vanja Ćalović
Vanja Ćalović
njihove bilo kakve politizacije. To su građani koji traže jednostavno konkretne promjene i tražimo da se vlast počne plašiti nas, a ne da se mi konstantno plašimo te vlasti."

No osim opozicionara o protestima se nedavno ponovo, takođe u parlamentu, odredio premijer Igor Lukšić.

Nakon ranijeg stava kako oni mogu usporiti evroatlantske integracije Crne Gore, ovoga puta poručio je kako predstojeći protest doživljava kao još jednu podršku Vladi i kako zahtjevi organizatora ne odudaraju od onoga što su prioriteti njegovog kabineta.

"Ja očekujem da ćemo vladi gospodina Lukšića jasno poručiti da više ne pristajemo na manipulacije jer hoćemo konkretne rezultate. U tom smislu ovaj protest naravno jeste podrška Vladi, ukoliko Vlada Igora Lukšića i ukoliko on smije da preuzme vlast od organizovanog kriminala i da počne da zastupa građane u toj vladi. U tom smislu, on bi naravno i bio podrška ali ja se plašim da bi bila naivna da vjerujem da gospodin Lukšić sada odjednom ima hrabrosti da radi ono što je u javnom interesu", kaže Vanja Ćalović.

Organizatori nedjeljnog protesta Lukšićevoj Vladi ispostaviće zahtjeve na listi dužoj od one 21 januara. Između ostalog traže cijene struje, goriva i telefona bez ugradnje, preispitivanje i raskidanje štetnih i koruptivnih privatizacionih ugovora, utvrđivanje pojedinačne odgovornosti za njih kao i ispitivanje porijekla imovine.
XS
SM
MD
LG