Dostupni linkovi

Lukšić poručio sindikalcima i NVO-u da uđu u politiku


Premijer Igor Lukšić i članovi MANS-a koji su izveli performans o tome da je Vlada odgovorna za "prosjački štap" na koji je spala većina građana. Podgorica, 1. februar 2012.
Premijer Igor Lukšić i članovi MANS-a koji su izveli performans o tome da je Vlada odgovorna za "prosjački štap" na koji je spala većina građana. Podgorica, 1. februar 2012.
Premijer Igor Lukšić nije prihvatio prijedlog o vraćanju cijene struje na nivo prije poskupljenja, a ni organizatori građanskih protesta, Unija slobodnih sindikata, nevladina organizacija MANS i studentska unija nisu prihvatili prijedloge premijera Lukšića o provjeri poslovanja Elektroprivrede i rada regulatorne agencije.

Neuspjeh dijaloga je naveo premijera da konstatuje da su organizatori protesta ušli u političku zonu i pozvao ih da praktično osnuju političku partiju i izađu na izbore.

"Biti sa strane i utakmicu posmatrati sa tribina, stalno iznositi prijedloge i kritikovati i tako dalje, a istovremeno ne imati odgovornost, mislim da je problematično. Iz tog razloga čini mi se da treba politički profilisati novu platformu i sa njom vrlo konkurentno izaći pred građane i kada građani budu raspoloženi za promjenu zadobiti podršku i preuzeti odgovornost za odluke koje se donose", rekao je premijer.

Ovakve pozive NVO sektoru, dijelu medija i nezavisnim intelektualcima ranije je slao bivši premijer Milo Đukanović, istovjetno optužujući te organizacije i pojedince da bez odgovornosti kritikuju događaje na terenu.

Poruku da nevladina organizacija i sindikat prerastu u političku organizaciju, Milan Radović, korodinator Inicjative mladih za ljudska prava, ne smatra dobronamjernim jer se time, kako kaže, šalje poruka da ne treba da postoji jaki civilni sektor koji kontroliše rad institucija.

"Jedan od subjekata u društvu koji predstavljaju te jake mehanizme kontrole vlasti svakko jeste taj civilni dio društva gdje spadaju sindikati i mediji i NVO sektor. Ukoliko mi imamo državnike na najvišim funkcijama koji smatraju da mi ne treba da imamo taj civilni, jak sektor koji kontroliše vlast onda se dezavuiše i ta ideja, kao i princip demokratije, kontrole, transparentnosti", naglašava Radović.

Legitimni zahtjevi

Odgovarajući na naše pitanje da li se porukom premijera pokušava delegitimizovati osnovna funkcija NVO sektora i Sindikata da prate i kontrolišu rad državnih institucija, direktor Centra za monitoring Zlatko Vujović kaže da pretvaranje organizacije u političku partiju i izlazak na izbore nije uslov da bi se tražila promjena politike Vlade.

Performans Mansa o tome da je Vlada odgovorna za "prosjački štap" na koji je spala većina građana. Podgorica, 1.februar 2012.
Performans Mansa o tome da je Vlada odgovorna za "prosjački štap" na koji je spala većina građana. Podgorica, 1.februar 2012.
"Sasvim je legitimno da i sindikat i NVO traže promjenu određenih politika Vlade, a bez bez namjere da na neki način svoj rad profilišu i kao političko djelo u smislu osvajanja vlasti i izlaska na izbore. Naravno, uvijek je tanka linija koja razdavaja one društvene aktere koji žele da utiču na vlast i nekada se, moguće, ta linija i pređe", ocjenjuje Vujović.

Zlatko Vujović navodi da je u zapadnim demokratijama sasvim legitimno da čak i oni koji se ne bore za vlast kao sindikat i nevladin sektor mogu da podrže određene političke opcije.

"Imate slučajeve Velike Britanije gdje su sidnikati praktično aktivni akteri politike laburista. To je prosto pitanje oko kojeg treba da odluče NVO pojedinačno, jer je, sa druge strane, takođe legitimno da NVO zauzmu stav da ne žele da aktivno učestvuju u izbornom procesu već da prije svega žele da utiču na politike koje provodi izvršna i zakonodavna vlast, bez obzira ko formira tu vlast", kaže Vujović.

Milan Radović kaže da je njegova organizacija očekivala da premijer Lukšić da podršku razvijanju civilnog sektora, a ne stavljanje na stranu onih koji su do sada bili protivnici civilnog sektora.

"Mi smo u Građanskoj alijansi očekivali da će premijer upravo upravo dati podršku jačanju tih kapaciteta društva kako bi imali jednu potpuno otvorenu i transparentnu vlast, vlast kao servis građana koja bi polagala račune svojim građanima za trošenje tog novca, vođenje određenih politika u našem interesu i slično, a ne da se svrsta na stranu onih koji su, rekao bih, već godinama protiv tog jakog civilnog društva u našoj državi", zaključuje Radović.

Lukšić nudi radnu grupu

Lukšić nudi radnu grupu

Premijer Igor Lukšić je ponovio svoje prijedloge za rješenje problema skuplje struje, koje su organizatori prethodnog, ali i budućeg protesta koji će biti 18. februara, već odbacili.

Lukšić nudi formiranje radne grupe koja će odrediti subvencije za najugroženije, eventualni veći popust Elektroprivrede i promjenu odnosa skupe i jeftine struje za dvotarifna brojila, te preispitivanje regularnosti rada Regulatorne agencije za energetiku koja je poskupljenje odobrila.

Premijer želi da se preispita rad privatizovanih preduzeća i ovako odgovara na optužbe da podržava tajkune:

"Ne interesuje me ni Oleg Deripaska, ne interesuje me ni Piter Mank, ne interesuje me ni Viktor Restis, ne interesuje me bilo koji tajkun, ni imali ih ili ih nema. Mene interesuje u slučaju KAP ima li aluminijumska industrija budućnost ili treba da kažemo da KAP treba da ugasimo", rekao je Lukšić.
XS
SM
MD
LG