Dostupni linkovi

Podmladak DPS-a i MANS: Borba performansima


(FOTOGALERIJA: Performans podmlatka DPS-a i kontra-performans MANS-a, Podgorica, 20. februar 2012)

Esad Krcić

Omladinski ogranak vladajuće Demokratske partije socijalista u ponedjeljak je realizovao performans ispred sjedišta NVO MANS. Događaj je izazvao veliko interesovanje medija, vjerovatno zbog činjenice da su mladi DPS-ovci odlučili da ovu NVO javno kritikuju koristeći upravo njeno oružje - ulični performans. Međutim, performans je dobio kontra-performans.

Podmladak vladajuće Demokratske partije socijalista je u ponedjeljak došao na teren MANS-a. Kako u fizičkom, tako i u konceptualnom smislu. Mladi DPS-ovci su odlučili da upotrijebe instrument koji najistaknutija watchdog NVO u Crnoj Gori, Mreža za afirmaciju nevladinog sektora obilato koristi u javnoj kritici vlasti, pa su za zakazali ulični performans ispred sjedišta MANS-a gdje je, nešto prije podneva, za kada je događaj zakazan, bila vrlo živa atmosfera.

Domaćini, aktivisti MANS-a su čistili parking ispred kuće, dok su njihove koleginice kuvale čaj za goste.

Suprotno opštem očekivanju da će performeri doći autobusom ili bar kombijem, mladi DPS-a koji su imali potrebu da javno upru prst u MANS su izašli iz omanjeg automobila čije su registarske tablice, iz nepoznatih razloga, prekrili papirom.
Vanja Ćalović u obraćanju podmlatku DPS-a, 20. februar 2012.
Vanja Ćalović u obraćanju podmlatku DPS-a, 20. februar 2012.

Glavnu poruku su istakli na transparent, na kom je pisalo"Mi lopatamo i bez donacija" što je, vjerovatno, trebalo da u negativan kontekst stavi izvore finansiranja MANS-a (iako su dominantno iz EU), ali i podvuče tezu, već neko vrijeme prisutnu u pojedinim medijima, da je ova organizacija, iako samo jedna od više hiljada NVO u Crnoj Gori, trebalo da bude aktivnija u čišćenju snijega.

Perfomans nekolicine predstavnika DPS-ovog podmlatka je, međutim, umjesto njih otvorila Vanja Ćalović, posluživši goste čajem, ali i obraćanjem.

"Nama je drago što je ovoliki broj mladih DPS došao. Mi vas pozivamo da budete naši volonteri, jer vi ste još mladi da bi ste se ugradili u bilo što. Da li smo vam te čajeve kao što vidite da ponesete onome ko treba da plati te ugradnje sa naših računa. Još jednom vam hvala i pozivamo vas da budete malo konstruktivni kada čistimo vašu vladu od korupcije", poručila je Ćalović.

Vanji Ćalović je uzvratila predstavnica mladih DPS-a koja nije željela da se predstavi.

"Hvala što ste nas podsjetili da svih ovih godina radimo dobar posao budući da ste se tek danas latili lopate. Za razliku od vas, mi smo se odmah priključili građanskoj dužnosti. Htjeli smo ovom prilikom građane da podsjetimo da primjeri razmaženosti koje smo od vas mogli ovih dana da vidimo ne treba da prođu neprimijećeno i da neko ko se zalaže za građanska prava bi trebalo da pokrene stvari iz svog dvorišta, da posluži kao primjer, a ne kao primjer kako ne treba djelovati", kazala je ona.

Pominjanje "medijskog primjera razmaženosti" i dovođenje dva psa kao dio performansa predstavljaju svojevrstan nastavak priče počete foto-reportažom državnog dnevnika Pobjeda u nedjelju u kojoj je precizno, hronološki prikazano da je snjegočistač morao da čeka dva sata dok Vanja Ćalović nije došla sa svoja dva psa da pomjeri automobil koji, navodno, nije propisno parkirala, što je vjerovatno trebalo da dodatno podupre tezu koja se već neko vrijeme provlači kroz medije - da je MANS sposoban za kritizerstvo vlasti, ali ne i za društveno-koristan rad.

"Ja mislim da je stvarno nevjerovatno da se državna novina bavi takvim stvarima u državi kojoj prijeti finansijski kolaps i u državi u kojoj je pola teritorije odsječeno i u kojoj imamo vrlo konkretne slučajeve u kojima je država zakazala da pomogne građanima. Da su oni imali što gore oni bi to stavili na naslovnu stranu. Ako je najgora stvar o meni to što ja nijesam stigla da pomjerim svoj auto zato što je bila zabrana saobraćaja na snazi, onda neka im bude", kazala je Ćalović.

Pogledajte komentare (2)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG