Dostupni linkovi

Vanredna vijest

'Ne plašimo se Dodikovog huškanja, mladi se vraćaju u Podrinje'


Predstavnici boračkih organizacija iz Podrinja rekli su da se ne plaše izjava Milorada Dodika (na fotografiji)

Na izjavu predsjednika RS Milorada Dodika „da su muslimani finansirani kako bi ponovo okupirali Drinu“, reagovali su iz Koordinacije boračkih saveza Tuzlanskog kantona (TK). Bivši borci okarakterizirali su to kao huškačko, nacionalističko i rasističko ponašanje predsjednika RS-a.

Predstavnici boračkih organizacija iz Podrinja rekli su da se ne plaše izjava Milorada Dodika, te da su se vratili na svoja ognjišta s kojih su protjerani i da nikada ništa tuđe nisu okupirali.

„Mislim da ga je strah omladine koja izrasta, koja dolazi, koja se vraća u Podrinje. Naša omladina se školuje, školuje se po Federaciji BiH, širom svijeta i naša omladina ima nijet (namjeru) da se vrati u Podrinje, da se u Podrinju započne neki novi život“, kaže Fahrudin Hasanović, predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida.

Iz boračkih udruženja upozoravaju da je izjava Milorada Dodika izravno kršenje Ustava BiH, te da se jasno protivi povratku Bošnjaka u RS.

„Ovdje je kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, člana 7, koji garantuje povratak, a ovi žele da obustave“, kaže Hajrudin Halilović, predsjednik Saveza porodica šehida i poginulih boraca Tuzlanskog kantona.

Muhamed Čikarić, predsjednik Udruženja najvećih ratnih prizanja Podrinja pak smatra da izjavu Milorada Dodika ne treba smatrati bezopasnom.

„Možete zamisliti – kada prvi čovjek Republike Srpske onakvom izjavom nekom prosječnom Srbinu, u svoj neimaštini koju ima, kaže jednu takvu izjavu – ja vjerujem da takvi ljudi onda i za svoju neimaštinu i sve što preživljavaju krivca traže u nama, Bošnjacima. No, ovo treba da bude pouka Bošnjacima da mi moramo, pogotovo mi u Podrinju, biti zajedno, jer ja ne vidim druge mogućnosti da nas spriječi u našem povratku i življenju u Podrinju, sem da nam se nastave praviti problemi koje mi imamo.“

  • 16x9 Image

    Maja Nikolić

    Novinarstvom se bavi od 2006. godine nakon završenog studija žurnalistike u Sarajevu. Dopisnica je RSE iz Tuzle od 2007. Bavi se najviše socijalnim, političkim i temama ratnih zločina. Često govori o pravima manjina i marginaliziranih skupina, posebice djece. Dobitnica je nagrade UNICEF-a za promicanje prava djece.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG