Dostupni linkovi

Ducaru: Sajber prostor svih NATO saveznica mora biti snažan i bezbjedan


Snažne nacionalne sajber bezbjednosti su ključ naše kolektivne odbrane: Sorin Ducaru
Snažne nacionalne sajber bezbjednosti su ključ naše kolektivne odbrane: Sorin Ducaru

Učlanjenjem u NATO, Crna Gora će sa još 28 država dijeliti zajednički sajber prostor, ali i njegove izazove. U procesu pristupanja Alijasi, Crna Gora je dostigla standarde saveznika u dijeljenju povjerljivih informacija, ali kako su prijetnje po sajber bezbjednost svakim danom sve veće i sofisticiranije, nijedna zemlja ne može reći da je do kraja okončala proces izgradnje sajber bezbjednosti. O tome za Radio Slobodna Evropa govori pomoćnik generalnog sekretara NATO, ambasador Sorin Ducaru iz Odjeljenja za bezbjednosne izazove.

RSE: Sajber napadi su dio hibridnog ratovanja i prijetnja nacionalnoj sigurnosti. Kao nova članica NATO-a, Crna Gora će sa Alijansom dijeliti mnoge povjerljive informacije. Da li je crnogorski sistem spreman za taj proces?

Ducaru: Suočeni sa ubrzanim rastom sajber prijetnji, prioritet za NATO je sajber bezbjednost. Naša organizacija i naši saveznici konstantno preduzimaju mjere u clju povećanja otpornosti našeg sajber prostora. Tokom procesa pripreme Crne Gore za članstvo u Alijansi, NATO je obezbijedio savjetodavnu i ekspertsku podršku u jačanju njene sajber odbrane.

Kao dio pristupnog procesa, Crna Gora je preduzela korake kako bi osigurala prakse i procedure potrebne za baratanje informacijama. Ne postoji krajnja tačka kada se može reći da je postignut dovoljan stepen sajber odbrane, i zato je ključna povećenost i kontinuirano investiranje u ovu oblast.

RSE: Koji su najveći izazovi za sajber bezbjednost Crne Gore?

Ducaru: Na NATO samitu u Varšavi jula 2016, Alijansa je usvojila sporazum o sajber odbrani kako bi postavila prioritet jačanja nacionalne mreže i infrastrukture. Time smo se posvetili ključnim ciljevima ko što su postavljanje sajber odbrane na najviši strateški institucionalni nivo, podjela resursa, dalji razvoj odbrambenih sajber sposobosti, unaprjeđenje u dijeljenju informacija i boljem obrazovanju.

Crna Gora je već poduzela značajne korake da ojača svoju nacionalnu sajber odbranu. Kao saveznica, takođe će preuzeti obaveze propisane Sporazumom o sajber odbrani i Planom NATO odbrane.To su dvije važne alatke koje pomažu državama saveznicama u suočavanju sa nacionalnim sajber izazovima. Konačno, sajber prostor svih NATO saveznica mora biti snažan i bezbjedan, u korist cijele Alijanse.

RSE: S obzirom da je kolektivna odbrana jedan od krucijalnih zadataka NATO-a, ona se primjenjuje i na sajber odbranu. Na koji način NATO konkretno pomaže u jačanju nacionalnih sajber bezbjednosti svojih država članica?

Ducaru: Sajber odbrana je primarno nacionalna odgovornost i saveznici su posvećeni jačanju svojih sajber odbrana. Snažne nacionalne sajber bezbjednosti su ključ naše kolektivne odbrane. NATO dijeli informacije o prijetnjama i rizicima i to u realnom vremenu, uključujući i platformu o zlonamjernim (malware) programima. Promovišemo najbolje prakse u prevenciji sajber incidenata i odgovorima na njih.

Investiramo u obrazovanje i treninge. Takođe imamo NATO “Timove za brzu reakciju” koji su u pripravnosti u slučaju sajber napada na NATO mrežu, koji mogu da pomažu saveznicama ukoliko to zatraže, a odobri Savjet NATO-a. Konačno, kroz partnerstvo sa drugim zemljama, Evropskom Unijom, industrijskim i akademskim subjektima, dijelimo informacije kako bi se pripremili za kompleksne prijetnje koje stižu iz sajber prostora.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG