Dostupni linkovi

Umjesto Internacionale - "pada Vlada"?


Radnički protesti u Crnoj Gori postali su svakodnevica, Fotografije uz tekst Savo Prelević
Radnički protesti u Crnoj Gori postali su svakodnevica, Fotografije uz tekst Savo Prelević
Crnu Goru je zapljusnuo talas radničkog nezadovoljstva, koje se manifestuje sve brojnijim uličnim protestima i najavama štrajka gladju. Radnici uglavnom traže isplatu zaostalih primanja i socijalno zbrinjavanje viška zaposlenih.

Nakon nedavnog protesta nikšićkih rudara, koji su danima štrajkovali u, nekoliko kilometara dugoj, rudarskoj jami, u kojoj su im bili ugroženi život i zdravlje, javlja se sve masovnije nezadovoljstvo radnika koji su, čini se, sve nestrpljiviji, pa se sve lakše odlučuju na ulične proteste, a najavljuju se i radikalnije metode.

Radnici Duvanskog kombinata Podgorica najavljuju štrajk glađu. Žele, kažu, samo da sačekaju premijera da se vrati iz službene posjete Vašingtonu.

„Planirano je da se, nakon povratka premijera iz inostranstva, još jedino njemu obratimo. Da se ispoštuje neki red stvari, a inače planirano je da se iza nedjelje donese odluka za sve radnike koji budu tamo mogli da to istrpe, da se stupi u štajk glađu. Ne znamo za sada broj, ali je izvjesno da je štrajk glađu neminovan. Duguju nam devet plata, regresa i ne samo to nego mi nemamo ni socijalno razvojni program. Čujte paradoks. Vlada ima većinski paket akcija od 51 i nešto posto i oni su zapravo većinski vlasnici, a u Rudnicima Boksita je privatni vlasnik i u Kombinatu Aluminijuma, a tamo rješavaju probleme. Na naš problem se ne okreću," kaže predsjednik sindikata Duvanskog Časlav Čađenović.

PET GODINA PRIMALI BONOVE

Nekoliko desetina radnika Mljekare, koji štrajkuju skoro godinu dana, juče su radikalizovali protest svakodnevnim okupljanjima ispred ministarstava ekonomije i poljoprivrede. Ovo preduzeće ne radi od aprila prošle godine, a radnicima se duguju plate iz 2005., 2008. i 2009. godine. Tri godine im nijesu uplaćivani doprinosi za penzijsko i zdravstveno osiguranje, a punih pet godina su, umjesto plata, dobijali bonove.


Radnike bi, kako je najavljeno, tokom dana trebalo da primi ministar poljoprivrede Milutin Simović, a u međuvremenu upozoravaju da neće odustati do ispunjenja zahtjeva.

„Samo tražimo socijalni program koji su dobili radnici podgoričkog Kombinata aluminijuma i nikšićkih Rudnika boksita“, kaže predsjednik Sindikata Mljekare Zvonko Mihailović.

"Tražimo da se i nama ponudi jedan takav vid socijalnog programa, jer su radnici Mljekare najmanje krivi za sunovrat ove firme koja je mogla i dalje da radi. Da je Mljekara na nekoj drugoj lokaciji: put Kuča, na Ćemovskom polju, ili kod Danilovgrada, ne bi se ovo radilo. Mislim da je tu problem placa, jer imamo šest hiljada kvadrata u centru Podgorice. To je osnovni razlog zbog čega Mljekara ne radi."

U PITANJU JE LOKACIJA

Nijesam dobio ni stan, ni kredit, niđe ništa! Izbačen na ulicu, bez dinara. Ostali su mi dužni po dvije, tri hiljade eura na ime plata, prevoza, toplih obroka.
Radnici kažu da razmišljaju o radikalizaciji protesta, ali još nijesu odlučili na koji način bi je sproveli. Na pomen štrajka gladju, kažu da to u Vladi nikoga ne interesuje. Zaposleni u Mljekari kažu da osjećaju da sa svih strana žele da ih obmanu, te da su iz fabrike protjerani bez ičega. O tome svjedoče i izjave radnika ovog preduzeća:

"Đe je mojih 38 godina? Za šta sam radio? Nijesam dobio ni stan, ni kredit, niđe ništa! Izbačen na ulicu, bez dinara. Ostali su mi dužni po dvije, tri hiljade eura na ime plata, prevoza, toplih obroka... Ni sin mi ne radi. Ja, sin, snaha i unuče živimo od ženinih tristo eura koliko zaradi u prodavnici".

Jedna od radnica Mljekare kaže da je situacija u kojoj su se našli radnici te firme sramota za državu.

"U dugovima smo. Pozajmljujemo kada nemamo, a to mora da se vrati. Ne primamo ništa. Pet godina smo primali potvrde, osam mjeseci već štrajkujemo. Teška je situacija. Cijene su visoke za naš standard. Ovo je velika bruka i sramota ne samo za ovaj grad nego i za državu. Stvarno je katastrofa".
Država je kriva za sve ovo stanje u Mljekari. Njima nije stalo do stotinu radnika. Baš je njih briga za sto radnika, ali u pitanju je lokacija.

Posljednju zaradu radnici podgoričke Mljekare su primili za novembar 2008. godine, a u međuvremenu su obaviješteni da će im, pošto je firma pod stečajem, dugovanja biti isplaćena nakon prodaje imovine. Jedan od radnika smatra da je, iako je Mljekara već godinama u većinskom privatnom vlasništvu, država kriva za sve

„Mi smo stotinu prijava poslali ministru Simoviću, glavnoj inspektorki rada Anki Stojković i državnim tužiocima... Svi su papiri tamo predati, ali niko nije reagovao. Stari ljudi su uvijek govorili - bolje spriječiti, no liječiti. Ovdje to nijesu šćeli da rade. Država je kriva za sve ovo stanje u Mljekari. Njima nije stalo do stotinu radnika. Baš je njih briga za sto radnika, ali u pitanju je lokacija".

“Nećemo dozvoliti da Željezaru i Rudnik boksita zatvore, a da Nikšić bude mrtav grad“, rekao je tokom današnjeg protesta nikšićkih željezaraca, predsjednik Sindikata Željezare Janko Vučinić. Radnici ovog preduzeća, za sada mirno protestuju ulicama Nikšića, ali prijete da će, ukoliko se ne postigne rješenje, blokirati saobraćajnice. Željezarci ostavljaju otvorenu i mogućnost dolaska u Podgoricu pred Vladu.

„Od sjutra zavisi - da li ćemo umjesto dosadašnje Internacionale, pjevati "pada Vlada", upozorava Vučinić, koji kaže da bi sjutra trebalo da se održi, za njih, značajan sastanak.

“Sjutra treba da se sastanu glavne gazde Željezare i ministar ekonomije Branko Vujović. Ako rezultat sastanka ne bude povoljan za nas, u četvrtak ćemo proširiti zahtjeve tako što ćemo tražiti Vujovićevu ostavku.”
XS
SM
MD
LG