Dostupni linkovi

Štrajk upozorenja radnika "Željezare"


Nisu prvi put u štrajku - radnici "Željezare"
Nisu prvi put u štrajku - radnici "Željezare"
Polusatnim protestom ispred Ministarstva ekonomije radnici nikšićke Željezare su upozorili Vladu da će, ukoliko im se ne ispune zahtjevi, početi sa stalnim protestima.

"Željezara je dovela na čelo države ovu današnju sramnu vlast. Šta uradiše od nas? Ja treba da idem u penziju, moram dolaziti, po Podgorici, kod Mila Đukanovića i Branka Vujovića da tražim svoju penziju. Neka ih je stid i sramota. Sram ih bilo! Ua, Milo, sram te bilo!"

Ovako je tokom današnjeg protesta pred zgradom Ministarstva ekonomije jedan od radnika nikšićke Željezare izrazio nezadovoljstvo zbog teškoća sa kojim se suočava ova kompanija i njeni radnici. Nakon više pokušaja privatizacije i najava konačnog odzravljenja ove firme, radnici Željezare su ponovo izašli na ulice da bi primorali Vladu da natjera većinskog vlasnika, firmu "MN Speciality Steels" da radnicima isplati zaostala primanja i obezbijedi uslove za proizvodnju.

Predsjednik Sindikata Željezare Nikšić, Janko Vučinić:

"Duguju nam po dvije zaostale plate. Treba da nam se isplati regres, da nam se omogući da radimo, da se stvore uslovi za normalnu i neprekidnu proizvodnju i da se počne sa ugradnjom nove opreme. Tražimo od Ministarstva ekonomije da se u naredna tri dana ispune ovi naši zahtjevi. Ukoliko se to ne uradi, mi ćemo u Nikšiću početi sa protestnim šetnjama".

Predsjednik Sindikata Željezare Janko Vučinić upozorava da radnici neće odustati.

"Treba li da kažemo da ćemo prevrnuti Nikšić i Podgoricu i Crnu Goru i da nećemo popustiti. Ovo su do sada mirni protesti bili. Pitanje je do kada možemo biti mirni jer gladujemo!"

Početkom juna 2004. godine Vlada je prodala 60 posto akcija nikšiške Željezare ruskom "Midlendu", za svega hiljadu eura, tvrdeći da se radi o pouzdanom strateškom partneru sa velikim iskustvom u crnoj metalurgiji i veoma dobrom pozicijom na evropskom tržištu. Već krajem novemba iz sindikata preduzeća je saopšteno da se od dolaska "Midlenda" plate zaposlenih konstatno smanjuju, da bi samo godinu dana kasnije ruski, takozvani, strateški partner, bukvalno preko noći pobjegao iz Crne Gore.

Nakon toga, Željezaru je privatizovala firma "MN Speciality Steels", isprva englesko-australijska, a već neko vrijeme, registrovana u Holandiji. Iz Vlade sada kažu da će pokrenuti postupak za raskid ugovora sa ovom kompanijom, ukoliko sa njom uskoro ne pronađu rješenje za opstanak Željezare. Ministar ekonomije Branko Vujović, koji je izrazio želju da se sastane sa sindikalcima Željezare, pozvao je predstavnike "MN Speciality Steelsa" na hitan sastanak na kom će biti odlučeno da li će sa tom kompanijom biti nastavljeni razgovori.

"Umjesto novih radnih mjesta i dobrih plata dobili smo izrađene mašine i tehnološke viškove", rekao je tokom današnjeg protesta generalni sekretar Unije slobodnih sindikata Srđa Keković, koji od Vlade zahtijeva da povuče konkretne poteze radi poboljšanja materijalnog stanja radnika i razvoja ukupne ekonomije.
XS
SM
MD
LG