Dostupni linkovi

Protest u Podgorici: Dosta je prolivanja krvi nedužnih u Siriji


Protest u Podgorici: Stop ubijanju civila u Siriji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:09 0:00

Protest u Podgorici: Stop ubijanju civila u Siriji

Ispred sjedišta Ujedinjenih nacija u Podgorici održan je protestni skup na kome je upućen zahtjev za prekid rata, nasilja i ubijanja civila u Siriji.

Na protestu koji je organizovala nevladina organizacija "Građanska alijansa" okupilo se stotinak građana koji su nosili transparente i fotografije unesrećenih u Alepu. Velikim silama je poručeno da se što hitnije uključe u zaustavljanje i okončanje konflikta u Siriji.

Glavni imam za Podgoricu i Nikšić Džemo ef. Redžematović je saopštio riječi osude u odnosu na događaje na Bliskom istoku:

"Došli smo ovdje sa džematima, sa građanima, da osudimo genocid i kulturocid koji se dešava u Siriji, nad sirijskim nedužnim narodom od strane velikih sila isključivo zbog prirodnih resursa. Pet godina ratovanja, pet godina prolivanja krvi nedužne sirijske djece, kao i djece na Bliskom istoku je zaista dovoljan impuls da ustane cijeli civilizovani svijet i da da glas protiv ratovanja, protiv ubijanja nedužnih ljudi bez obzira o kome se radi. Tako da osuđujemo krvoproliće i genocid koji se dešava u Siriji i dajemo podršku sirijskom narodu", poručio je imam Redžematović.

Stotinak okupljenih je nosilo transparente sa natpisima „Spasite Alep“, „Zaustavite rat protiv djece“
Stotinak okupljenih je nosilo transparente sa natpisima „Spasite Alep“, „Zaustavite rat protiv djece“

Efendija Redžematović je izrazio nadu da će se nakon čitave tragedije Sirija vratiti onome što je bila:

"Dajemo podršku, ne samo muslimanskom narodu, nego svim ljudima koji su obespravljeni, koji su zbog velikih sila žrtve nasilja i jednog neviđenog zločina u 21. vijeku. Ne radi se samo o Siriji, ali je Sirija, na žalost, najbolnija rana tog Bliskog istoka, iako je u izrekama Muhameda alejhi selama označena kao najljepša, najbolja i najsigurnija zemlja. Nadati se da nakon što sve prođe, a sve će proći, da opet postane ono što je nekada bila", rekao je Redžematović.

Jedan od organizatora protesta Darko Ivanović ispred "Građanske alijanse" je prenio jedinstvenu poruku da se prekine rat u Siriji.

"Mi koji smo devedesetih godina živjeli ili preživjeli izbjegličke pogrome, jutros odavde šaljemo jedinstvenu poruku da to prestane. Ovo je ujedno i poziv tim velikim silama koje uobličavaju sve naše živote, da se konačno dogovore i da ova djeca koja se nalaze na ovim tragičnim slikama, koje nose građanski aktivisti različitih vjera i nacija i iz različitih krajeva Crne Gore, da ta djeca ne budu više ugrožena", rekao je Ivanović.

Razlog zbog kojih je za mjesto protesta odabrana kancelarija Ujedinjenih nacija je taj što su, prema riječima Ivanovića, sve nacije odgovorne za dešavanja u Siriji.

"Došli smo ovdje sa džematima, sa građanima, da osudimo genocid i kulturocid koji se dešava u Siriji", poručio ef. Redžematović
"Došli smo ovdje sa džematima, sa građanima, da osudimo genocid i kulturocid koji se dešava u Siriji", poručio ef. Redžematović

"Odabrali smo UN zato što sve nacije na svijetu treba da reaguju. Nismo išli pojedinačno ispred ambasada velikih sila već smo to nekako okupili ovdje. To ne znači da su UN krive za nešto, samo apelujemo odavde da se ubrza taj proces i da se prekinu užasi, slični onima koje smo devedesetih preživjeli. To je naša obaveza, to je naša građanska dužnost. Ovo je dokaz da postoji nešto što se zove građanska Crna Gora koja ne misli samo o svojim problemima, a kojih ima na žalost puno", kazao je Ivanović.

Jedan od učesnika protestnog skupa je Sajo Isović iz Bara. Motiv za njegov dolazak na skup su slike i informacije koje pristižu o žrtvama u Siriji, naročito ženama, djeci i civilima.

"Tamo se bukvalno vodi sektaški rat nad nedužnim ljudima. Što je najgore oni se nalaze, koliko sam vidio, u četiri kvadratna kilometra, skoro 100.000 ljudi. Bukvalno ne može jedna bomba da padne, a da neko ne strada u tom momentu. Svaka bomba, svaki metak će pogoditi nekog. Kao što vidimo, slike grada, sve je to srušeno to više ne liči na grad. To je najveći motiv i drago mi je da se neko u Podgorici sjetio da organizuje ovako nešto", kaže Isović.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG