Dostupni linkovi

Počinje sastanak lidera G8 u Dovilu


Učesnici sastanka G-8 u Parizu, 14. mart 2011.
U četvrtak u Francuskoj počinje dvodnevni samit G8. Najrazvijenije zemlje sveta plus Rusija razmotriće pomoć demokratskim pokretima u arapskom svetu.

Biće reči i o izboru direktora Međunarodnog monetarnog fonda, nakon povlačenja Domenik Stros Kana (Dominique Strauss-Kahn) zbog optužbe za pokušaj silovanja.

Zvaničnici SAD, Kanade, Velike Britanije, Francuske, Nemačke, Italije, Japana i Rusije održali su u sredu pripremni sastanak u francuskom letovalištu Dovil kako bi usaglasili stavove o širokom spektru pitanja, počev od svetske ekonomije, preko rata u Libiji, iranskom nuklearnom programu i previranjima u Siriji.
Kameron: Predsednik i ja smo se saglasili da podržimo one koji se zalažu za demokratiju.

Očekuje se da lideri G8 odobre pomoć prodemokratskim aktivistima i reformatorima u arapskom svetu, koju je najavio britanski premijer Dejvid Kameron (David Cameron) nakon jučerašnjih razgovora u Londonu sa predsednikom SAD Barakom Obamom (Barack Obama)

"Predsednik i ja smo se saglasili da podržimo one koji se zalažu za demokratiju. Tu poruku ćemo preneti na samitu G8 gde ćemo zatražiti veliki program ekonomske i političke podrške onim zemljama koje se zalažu za reforme. Zbog toga mobilišemo međunarodnu zajednicu u cilju zaštite libijskog naroda od režima pukovnika Gadafija, zato ćemo nastaviti da primenjujemo rezoluciju UN sa našim saveznicima, i zato ponavljamo našu poziciju: nemoguće je zamisliti budućnost Libije sa Gadafijem. On mora da ode”, kazao je Kameron.

Obama je pomenuo Tunis i Egipat kao dve zemlje kojima je potrebna podrška i investicije G8 nakon protesta početkom godine u kojima su zbačeni njihovi dugogodišnji vladari.

"Ovde nema nikakve dileme: SAD i Velika Britanija snažno će podržati one koji žude za slobodom. Sada moramo da pokažemo da potkrepljujemo ove reči delima. To znači ulaganje u budućnost ovih zemalja, njihovu tranziciju ka demokratiji, počev od Tunisa i Egipta, produbljavanjem trgovinskih i privrednih veza, pomažući im da pokažu da sloboda donosi napredak”, kazao je Obama.

Na dnevnom redu i izbor šefa MMF-a

Američka državna sekretarka Hilari Klinton (Hillary Clinton) i ministar finansija Timoti Gajtner (Timothy Geithner), istakli su u pismu da članice G8 "dele ubedljiv zajednički interes u uspeh tranzicije u Egiptu i Tunisu i da ona postane model za region”.

Oni upozoravaju da, ukoliko izostane akcija, svet će “propustiti ovu šansu”.
Dmitrij Medvedev i Barak Obama u Dovilu, 26. maj 2011.

Obama je istakao da će situacija u Siriji, gde se vlasti brutalno obračunavaju sa demonstrantima koji traže demokratske promene, takođe biti jedna od tema.

On je pozdravio odluku EU da uvede sankcije sirijskom predsedniku Bašaru al-Asadu.

No, Rusija se i dalje protiv sankcijama kao i upotrebi sile protiv Sirije, koja je njena saveznica još iz sovjetskog perioda. U saopštenju Moskve uoči samita, upozorava se da ovaj skup ne bi trebalo da se koristi kao platforma za “podsticanje pritisaka i sankcija” protiv arapskih režima koji su partneri Moskve.

Na dnevnom redu će biti i izbor novog izvršnog direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) nakon odlaska Dominika Stros-Kana (Dominique Strauss-Kahn), koji je optužen za pokušaj silovanja sobarice u Njujorku.

Francuska ministarka finansija Kristina Lagard (Christine Lagarde) objavila je uoči ovog samita da će se kandidovati za čelnu funkciju u MMF, nakon što je dobila jednoglasnu podršku svih 27 članica EU.

Međutim, zemlje čije su ekonomije u usponu smatraju da nije više pogodno da na ovom položaju bude predstavnik Evrope s obzirom da je potresa dužnička kriza i da joj je potrebna podrška MMF za očuvanje evra kao zajedničke valute.

Takozvana BRIKS grupacija – koju čine Brazil, Rusija, India, Kina i Južna Afrika – usprotivili su se imenovanju kandidata iz Evrope. No, pojedine članice ove grupacije šalju protivrečne signale. Kina ističe da odluku treba doneti kroz “demokratske konsultacije”.

Ruski ambasador u Francuskoj, Aleksander Orlov, ne misli da će se njegova zemlja usprotivi izboru francuske ministarke finansija. No, Orlov postavlja pitanje zašto neevropske zemlje, pre svega BRIKS, ne može da ima svog kandidata. Posmatrači u Kremlju predviđaju da će ruski predsednik Dmitrij Medvedev verovatno braniti poziciju BRIKS-a tokom samita G8.
XS
SM
MD
LG