Dostupni linkovi

Kosovski KOSTT i srpski Elektrosever postigli sporazum


Prema pisanom odgovoru press službe koji je dostavljen medijima, ovaj sporazum je postignut u utorak, 18. oktobra, uz posredovanje EU. Istog dana, tvrdi press služba, Elektrosever je obezbedio bazu podataka kupaca (Ilustrativna fotografija)

Kosovski operater prenosnog sistema KOSTT i snabdevač kosovskih Srba Elektrosever završili su potpisivanje tehničkih standardnih sporazuma, potvrdila je press služba Evropske unije (EU).

Prema pisanom odgovoru press službe koji je dostavljen medijima, ovaj sporazum je postignut u utorak, 18. oktobra, uz posredovanje EU. Istog dana, tvrdi press služba, Elektrosever je obezbedio bazu podataka kupaca.

Pre toga, tvrdi isti izvor, EU je obaveštena da je Kosovo zvanično pokrenulo period konsultacija od 15 dana uz pomoć EU u skladu sa članom 8 Mape puta. Prema članu 8, u slučaju nepoštovanja odredbi ovih usaglašenih zaključaka, Regulatorna Kancelarija za Energetiku (ZRRE) može odlučiti da suspenduje ili povuče zakup snabdevanja dat Elektroseveru.

“Nastavljamo da pozivamo sve relevantne aktere da se konstruktivno angažuju i dalje implementiraju svoje obaveze iz Mape puta bez daljeg odlaganja. Kako se zima brzo približava, nema vremena za gubljenje”, poručuje se iz press službe EU.

Srpska kompanija Elektrosever je propustila vremenske okvire koji su bili dogovoreni mapom puta za sprovođenje sporazuma o elektičnoj energiji između Kosova i Srbije.

Kompanija Elektrosever je imala 100 dana da ispuni uslove koji bi joj omogućili da posluje na tržištu Kosova. Od datuma izdavanja dozvole prošlo je 116 dana.

Licenciranje kompanije Elektrosever bilo je predviđeno sporazumom Kosova i Srbije o energetici, koji je postignut 2013. godine, ali je dogovor za njegovu implementaciju sklopljen 21. juna 2022. godine.

Elektrosever je u vlasništvu energetske kompanije Srbije Javno preduzeće Elektroprivreda Srbije (EPS), ali je na Kosovu registrovan prema kosovskim zakonima.

Na osnovu uslova Mape puta, ova kompanija je između ostalog, morala da potpiše tehnički ugovor sa preduzećem za distribuciju električne energije na Kosovu – KEDS, kao i sa operatorom sistema prenosa i tržišta električne energije – KOSTT.

XS
SM
MD
LG