Dostupni linkovi

Sukobi u Siriji nastavljeni, pobunjenici odbacili Ananov plan


Grafit na vozilu Ujedinjenih nacija "Dole Bašir"
Grafit na vozilu Ujedinjenih nacija "Dole Bašir"
Sukobi u Siriji se nastavljaju, a predstavnici pobunjeničke Slobodne armije su saopštili da se više neće pridržavati primirja predviđenog Ananovim planom i formirali su grupaciju od 12 hiljada boraca. Izaslanik UN i Arapske lige će izvestiti o situaciji UN u četvrtak, dok su Kina i Rusija ponovili da se protive stranoj intervenciji.

U poslednja 24 časa stradalo je šestoro ljudi, kada je sirijska vojska krenula u ofanzivu protiv pobunjenika, zauzevši grad Kfar Zita u centralnoj provinciji Hama, saopštila je sirijska nevladina Opservatorija za ljudska prava sa sedištem u Velikoj Britaniji.

U ponedeljak je ubijeno 31 lice.

Pobunjenici iz Slobodne sirijske armije se više ne pridržavaju formalnog primirja. Njihov portparol Sami al-Kurdi je rekao Rojtersu (Reuters) da su počeli da napadaju vladine trupe da bi zaštitili „naš narod“. Najmanje 80 vojnika je ubijeno tokom vikenda, saopštavaju nevladine grupacije.

U međuvremenu, u utorak je saopšteno da je formiran Sirijski pobunjenički front koji ima 12 hiljada boraca. Kako ističe portparol Khaled al-Okla ova grupacija je formirana zbog neuspeha Arapske lige i međunarodne zajednice da „spreči Asada da i dalje čini zločine“.

Saopštenje Slobodne sirijske armije i prkosan govor šefa države Bašara al-Asada u nedelju, u kome je negirao odgovornost za ubistvo 108 lica u Huli kao i da je ova kriza posledica njegovog otpora Izraelu - pojačava sumnje u održivost Ananovog plana u šest tačaka. Mada su zaraćene strane pristale na mirovni plan, u kojem se traži prekid vatre i započinjanje političkog procesa, nasilje je nastavljeno uprkos prisustvu oko 300 nenaoružanih posmatrača UN.

Anan će, kako je planirano, u četvrtak obavesti Generalnu skupštinu UN o situaciji u Siriji, a zatim će prisustvovati zatvorenoj sednici Saveta bezbednosti o najnovijim dešavanjima u toj zemlji, a u petak će se u Vašingtonu sastati sa američkom državnom sekretarkom Hilari Klinton (Hillary Clinton).

Francuski ministar inostranih poslova Loran Fabijus (Laurent Fabius) je izjavio u ponedeljak da je sirijski režim učinio toliko zločina da nije moguće trajne rešenje dok je Asad na vlasti.

Kinesko ministarstvo inostranih poslova je saopštilo u utorak da se, zajedno sa Rusijom protivi stranoj intervenciji u Siriji kao i nasilnoj promeni režima.

"Najpre, treba da se odmah okonča nasilje kako bi se smanjile tenzije. Drugo, što pre treba otpočeti politički dijalog. Treće, snažno podržavamo posredovanje specijalnog izaslanika Anana. Kina i Rusija imaju isti stav o ovim tačkama”, kaže portparol Liu Veimin.

Liu je priznao da je kriza dostigla "kritičnu tačku".

U međuvremenu, u Peking je doputovao predsednik Rusije Vladimir Putin. On će sa domaćim zvaničnicima razgovarati između ostalog i o Siriji.

Dve zemlje uložile su dva puta veto na rezoluciju Saveta bezbednosti kojom se preti sankcijama režimu sirijskog predsednika Bašara al-Asada, ali su podržale mirovni plan međunarodnog izaslanika Kofija Anana.

Prema podacima Sirijske opservatorije za ljudska prava, u Siriji je od početka pobune protiv režima u martu 2011. godine poginulo više od 13.500 ljudi, od kojih je skoro 2.400 stradalo posle 12. aprila, kada je na snagu tehnički stupilo primirje.
XS
SM
MD
LG