Dostupni linkovi

Počelo suđenje Dreničkoj grupi, trojica optuženih u bekstvu


Sud u Severnoj Mitrovici
U Osnovnom sudu u Severnoj Mitrovici u četvrtak je počelo suđenje petnaestorici optuženih iz takozvane “Dreničke grupe”, osumnjičenim za ratne zločine nad civilnim stanovništvom, uključujući torturu, zlostavljanje i ubistva za koja se pretpostavlja da su izvršena u navodnom pritvorskom centru bivše Oslobodilačke vojske Kosova u selu Likovce tokom 1998.

Iz EULEX-a su potvrdili da su četvorica optuženih stigla na prvo ročište, a da se trojica optuženih nisu pojavili na ročištu u Osnovnom sudu u Mitrovici.

Predsedavajući sudija u predmetu je stoga izdao nalog za hapšenje za trojicu optuženih koji su u bekstvu.

EULEX je pozvao Popravnu službu Kosova, kao ustanovu koja ima zakonsku odgovornost za prebacivanje optuženih na suđenja, i Policiju Kosova, da udvostruče napore i uhapse trojicu koja su u bekstvu od utorka.

Iz Policije Kosova saoptšeno je da traje potraga za odbeglima, Samitom Lushtaku, Ismetom Haxha i Sahitom Jashari, te da su “poduzete policijske mere, uključujući i kontrolu graničnih prelaza i međunarodnih aerodroma", i da će kada budu pronađeni "biti poslani u zatvor u Dubravi, na osnovu zahteva Korektivne službe”.

Njih trojica su se do utorka nalazili na lečenju na Univerzitetskom kliničkom centru Kosova, kada su pobegli zbog odluke vlasti da ih prebace u pritvorski centar u Severnoj Mitrovici, gde je u četvrtak počelo suđenje u Osnovnom sudu nadležnom za region u kojem se sumnja da su počinjeni zločini za koje se terete optuženi.

Advokat i članovi porodice su, pak, rekli da se oni i dalje nalaze u Kliničkom centru i da se pregovara o tome da se ne prebacuju u pritvor u Severnu Mitrovicu, dok su iz EULEX-a rekli da nema pregovora o vladavini prava i da je ona okosnica svakog demokratskog društva.

Krhkost pravosuđa

Za stručnjake pravosuđa, njihovo nepojavljivanje u sudu i odbijanje da se prebace u pritvorski centar u Severnoj Mitrovici iznosi na videlo krhkost vladavine prava na celoj teritoriji kosova.

Profesor krivičnog prava, Ismet Salihu, navodi da je ovaj slučaj u velikoj meri narušio vladavinu prava u zemlji.

„Ovaj slučaj navodi da zatvori nisu na pravom nivou, kao ni bezbednost i zadržavanje ljudi“, kaže on.

Salihu dodaje i to da se zatvorenicima treba garantovati sigurnost, te ocenjuje da transfer ove grupe na sever Mitrovice, gde kosovske institucije nemaju pristupa, nije bila ispravna odluka misije EULEX.

“Ta odluka je provokativna i nije u skladu sa međuanrodnim standardima o sigurnosti osoba koje su lišene slobode, zato što u severni deo Kosova nema bezbednosti ni za građane, a pogotovo za osobe koje su lišene slobode”, dodaje on.

Profesor ustavnih pitanja, Riza Smaka, kaže da slučaj "Dreničke grupe" pokazuje da sudstvo nije efikasno. Bekstvo ili oklevanje lica da ih se prebaci i da im se sudi na severu, po rečima Smake, predstavlja odraz faktičkog stanja u tom delu gde lokalne institucije, uključujući i sudstvo, nisu pod kontrolom države Kosova. Smaka upućuje kritike i na račun EULEX, misije koja je nedavno zbog pritisaka građana na severu odlučila da prebaci osumnjičenog za ratne zločine Olivera Ivanovića iz Prištine u Severnu Mitrovicu.

“Naša država u severnom delu nema efektivnu vlast. Tamo vlast drži većinsko srpsko stanovništvo, odnosno oni koji danonoćno napadaju i odbijaju našu državu…Ovde nema jedinstvenog sudskog sistema. Kosovsko pravosuđe nema faktičku vlast na severu Mitrovice. To je samo farsa i politička floskula za narod. Faktičko stanje je takvo da se na severu ne sprovodi Ustav Kosova”, kaže Smaka.

U međuvremenu, u prostorijama Univerzitetskog kliničkog centra Kosova u četvrtak su protestvovali veterani OVK kako bi onemogućili hapšenje trojice odbeglih. Demonstranti su naveli da na severu Mitrovice nema sigurnosti, te je odluka EULEX-a nepravedna.
  • 16x9 Image

    Amra Zejneli

    (1986) Rođena u Mitrovici. Diplomirala žurnalistiku i studije Evropske unije na Univerzitetu Floride u SAD. Novinarstvom se počela baviti 2001. godine. Radi na kosovskom javnom servisu, RTK, kao odgovorni urednik radijskog programa za zajednice, a kosovskom dopisništvu RSE-a pridružila se maja 2010.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG