Dostupni linkovi

Potraga za trojicom osumnjičenih za ratne zločine


Sud u Prištini
Sud u Prištini
Iz Korektivne službe Kosova i dalje tvrde da se trojica optuženih iz takozvane "Dreničke grupe" ne nalaze u Kliničko-univerzitetskom centru Kosova, a iz EULEX-a demantuju navode da se sa optuženima pregovara o tome ih se ne prebacuje u pritvor u Severnu Mitrovicu.

Vršilac dužnosti direktora Korektivne službe na Kosovu, Shemsi Hajrizi potvrdio je za RSE da do srede nije bilo “drugog zvaničnog izveštaja osim onog objavljenog u utorak da se tri pritvorenika, Sami Lushtaku, Ismet Haxha i Sahit Jashari, ne nalaze u Kliničko-univerzitetskom centru Kosova”.

Trojica osumnjičenih za ratne zločine nalazila su se na lečenju u ovom centru, pod nadzorom Korektivne službe Kosova, a iz ovog centra su u utorak zvanično saopštili da su osumnjičeni pobegli u ranim popodnevnim satima.

Smatra se da je do toga došlo zbog toga što su optuženi odbili da ih prebace u pritvorski centar u Severnoj Mitrovici, gde bi im suđenje počelo u četvrtak u Osnovnom sudu Severna Mitrovica.

Advokat Samija Lushtakua, koji je istovremeno i predsednik Opštine Skenderaj (Srbica), kao i članovi optuženikove porodice, u utorak popodne su izjavili da Lushtaku nije pobegao.

Njegov advokat ustvrdio je da se Lushtaku i dalje nalazi u Kliničkom centru, te da pregovara o mogućnosti da se optuženi ne prebacuju u pritvorski centar u Severnoj Mitrovici i da se suđenje održi u Prištini.

Takođe, optuženikov sin, Mërgim Lushtaku u izjavi za RSE rekao je da su u toku razgovori sa EULEX-om o zahtevu da se oni ne prebacuju u Severnu Mitrovicu.

“Do sada nema ničega konkretnog, a bez nečeg konkretnog, nećemo ni mi ništa promeniti u tom pravcu”, kazao je on.

Iz misije EU za vladavinu prava, EULEX-a, demantovali su, međutim, da se odvijaju bilo kakvi pregovori.

U izjavi za RSE, Miguel Carvahlo de Faria, portparol ove misije kaže da „vlasti Kosova sprovode odluku suda, a nijedan tužilac ne vodi razgovore sa optuženima".

"EULEX će nastaviti da usko sarađuje sa svim vlastima na Kosovu kako bi se okončala ova situacija“,
kaže Carvahlo.

Iz EULEX-a je u sredu kasno popodne sapšteno da ostaje na snazi nalog sudije u vezi sa transferom svih optuženih u Pritvorski centar u Mitrovici, te da se očekuje da prvo ročište glavnog pretresa, kao što je i planirano, bude održano u četvrtak ujutro u Osnovnom sudu u Mitrovici.

EULEX će, kako je objavljeno, pomoći kosovsku kazneno-popravnu službu i obezbediti dodatni broj međunarodnih policijskih posmatrača u Pritvorskom centru u Mitrovici dok okrivljeni budu tamo u pritvoru.

Trojica optuženih su iz slučaja poznatog kao „Drenička grupa“ u okviru kojeg je Osnovni sud u Mitrovici 8. novembra prošle godine podigao optužnicu protiv 15 lica za ratne zločine nad civilnim stanovništvom, uključujući torturu, zlostavljanje i ubistva za koja se pretpostavlja da su izvršena u navodnom pritvorskom centru bivše Oslobodilačke vojske Kosova u selu Likovce tokom 1998.

Blerim Krasniqi, portparol EULEX-a, kazao je da je ranije “sudija naredio da se optuženi prebace u pritvorski centar u Mitrovici, samo tokom onih dana kada bude trajalo suđenje u Osnovnom sudu u Mitrovici, a koji je nadležan za region u kojem se sumnja da su počinjeni zločini za koje se terete optuženi”.

On je dodao da je sud od Policije Kosova i od Korektivne službe zatražio da optužene prebace u sud u četvrtak, za kada je predviđena prvo zasedanje suda.

Za pronalaženje i dovođenje odbeglih pred sud zadužena je Policija Kosova i Korektivna služba iz koje su o celom slučaju jedino saopštili da „poduzimaju sve neophodne mere, u skladu sa zakonom“.
XS
SM
MD
LG