Dostupni linkovi

Vijeće muftija IZ BiH pozvalo na jedinstvo muslimana u Sandžaku


Džamija u Novom Pazaru

Vijeće muftija Islamske zajednice BiH u pozvalo je na jedinstvo muslimana, u dokumentu "Sandžačka deklaracija o jedinstvu muslimana", usvojenom na sjednici ovog vijeća u Novom Pazaru.

U Deklaraciji je navedeno da su Bošnjaci autohton narod i zajednica muslimana u BiH i Sandžaku, te da je očuvanje vjerskog i nacionalnog jedinstva, kao i jedinstva Islamske zajednice stroga obaveza svih muslimana i bošnjačkih institucija i organizacija.

"Islamska zajednica u Srbiji, predvođena Mešihatom sa sjedištem u Novom Pazaru, sastavni je dio Islamske zajednice u BiH i jedina tradicionalna vjerska zajednica muslimana na području Sandžaka i Srbije", piše u tekstu Deklaracije, objavljenom u srijedu.

Vijeće muftija je u Deklaraciji, usvojenoj na sjednici kojom je predsjedavao reisu-l-ulema Islamske zajednice BiH Husein ef. Kavazović, pozvalo vjernike i imame koji djeluju izvan okvira Islamske zajednice u Srbiji da se vrate u okrilje jedinstvene Islamske zajednice.

Savjetnik reisu-l-uleme Islamske zajednice BiH za medije Muhamed Jusić za Radio Slobodna Evropa kazao je da nije raspoložen da komentariše Deklaraciju, uz napomenu da je to sve radila Islamska zajednica u Srbiji i da su oni "samo potpisnici​".

Kavazović je sa muftijama Islamske zajednice BiH u Novom Pazaru boravio kao gost na svečanosti povodom obilježavanja 25 godina od osnivanja Mešihata Sandžaka, na čijim je temeljima nastala Islamska zajednica u Srbiji, gdje postoji i djeluje i islamska zajednica Srbije, sa sjedištem u Beogradu.

U Srbiji se 4. novembra održavaju izbori za Savjete nacionalnih manjina. Republička izborna komisija proglasila je četiri liste za izbor Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV), predstavničkog tijela bošnjačke manjine u Srbiji.

Među njima su "Samoopredjeljenje", čiji je nosilac Sulejman Ugljanin, aktuelni predsjednik tog tijela i "Matica Bošnjaka" Muamera Zukorlića, bivšeg muftije Islamske zajednice u Srbiji, sa sjedištem u Novom Pazaru.

Na izborima za Bošnjačko nacionalno vijeće prije četiri godine učestvovale su samo dvije liste, koje su izvele na glasanje 37 odsto upisanih birača, a od kojih je većinu sa 19 vijećnika imala Ugljaninova lista "Za bošnjačko jedinstvo", dok je lista "Za Bošnjake, Sandžak i muftiju" lidera Stranke pravde i pomirenja (SPP), aktuelnog narodnog poslanika i nekadašnjeg muftije Zukorlića osvojila tada 16 vijećnika.

BNV je najviše predstavničko bošnjačko tijelo u Srbiji, osnovano 1991. godine pod imenom Muslimansko nacionalno vijeće Sandžaka, kada je za prvog predsjednika izabran Sulejman Ugljanin.

Političku scenu Sandžaka više od decenije karakterišu oštri sukobi unutar korpusa bošnjačkih političkih predstavnika.

Sandžak je multietnička oblast koja se nalazi u pograničnim područjima Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Kosova. Većinski je nastanjena bošnjačkim stanovništvom čiji politički predstavnici još od devedesetih godina prošlog vijeka vlastima u Beogradu ponavljaju zahtjeve za većim stepenom autonomije.

XS
SM
MD
LG