Dostupni linkovi

Novi Pazar: Borba za vlast ili bunt građana


Novi Pazar, ilustrativna fotografija
Novi Pazar, ilustrativna fotografija

Tenzije u Novom Pazaru uoči izbora za Nacionalne savete. Predstavnici lokalnih vlasti tvrde da je na delu pritisak Muamera Zukorlića, bivšeg muftije Islamske zajednice u Srbiji da uz pomoć zvaničnog Beograda osvoji većinu u Bošnjačkom nacionalnom vijeću. Zukorlić odgovora da su takve tvrdnje besmislene. Na sednici Skupštine grada Novog Pazara u ponedeljak je više desetina građana nekoliko puta prekidalo zasedanje.

Borba za političku prevlast svim sredstvima ili bunt građana zbog manjka infrastrukture – obrazloženja su, u zavisnosti od upitane strane, povoda za incidenate u zgradi Opštine Novi Pazar u kojima je početkom nedelje bilo vređanja, guranja i koškanja. Nihad Biševac, gradonačelnik Novog Pazara u izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE), navodi da je atmosfera uzavrela kada se pred skupštinskom salom, bez potrebnog odobrenja, pojavila grupa ljudi kojoj se kasnije pridružio i Muamer Zukorlić.

„Od kako su objavljeni izbori za Bošnjačko nacionalno vijeće koji se održavaju, već nekoliko puta, Muamer Zukorlić – znajući da nema većinsku podršku građana već sve veću podršku Beograda – izazvao je incidente u prekidu rada Skupštine. Zahvaljujući, pre svega, prisebnosti odbornika i zaposlenih u Gradskoj upravi izbegnut je incident širih razmera“, kaže gradonačelnik Biševac ukazujući i da je tokom dužeg perioda u kome su trajali nemiri bio upadljiv izostanak policijskih snaga.

Legitimni zahtevi građana: Muamer Zukorlić
Legitimni zahtevi građana: Muamer Zukorlić

Izbori za Savete nacionalnih manjina održavaju se za nešto više od dve nedelje – 4. novembra. Republička izborna komisija proglasila je četiri liste za izbor Bošnjačkog nacionalnog vijeća, predstavničkog tela bošnjačke manjine u Srbiji – među kojima su i „Samoopredeljenje“, čiji je nosilac Sulejman Ugljanin, aktuelni presednik tog tela i „Matica Bošnjaka“ Muamera Zukorlića.

Taj političar i nekadašnji verski lider u poslaničke klupe ušao je posle parlamentarnih izbora 2016. i predsednik je Odbora za obrazovanje i nauku. Zukorlić je do izbora na funkciju narodnog poslanika bio dekan bespravno dograđivanog Fakulteta za islamske studije u Novom Pazaru, čiji deo nije srušen nakon javnog priznanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića da strahuje da bi to moglo izazvati međuetničke napetosti u Sandžaku.

U izjavi za Radio Slobodna Evropa Muamer Zukorlić odbacuje optužbe za raspirivanje tenzija uoči izbora za nacionalne savete rekavši da se, kako tvrdi oko 200 građana okupilo iz sasvim legitimnih razloga.

„Sa namjerom da pitaju gradonačelnika i ostale odbornike vladajuće većine zašto im ne dozvoljavaju asfaltiranje puta... Dakle, to su pristalice asfalta u svojim ulicama. Veza sa mnom je to što sam ja obezbedio ta sredstva. Obračun gradonačelnika Biševca sa građanima odbijajući da im izda dozvolu za asfaltiranje doprinosi tenzijama. Pođite odatle“, kaže za Radio Slobodna Evropa Mumaer Zukorlić, koji je i predsednik Stranke pravde i pomirenja.

Političku scenu Sandžaka više od decenije karakterišu oštri sukobi unutar korpusa bošnjačkih političkih predstavnika.

„Zukorlić kao političar i ranije kao verski lider ima apsolutno nepodeljenu podršku vlasti u Beogradu, Vučića (predsednik Srbije Aleksandar Vučić prim. nov.) pa i nekih drugih struktura. Mi ovde svakog dana vidimo to“, kaže za Radio Slobodna Evropa Sead Biberović, aktivista nevladine organizacije Urban in iz Novog Pazara.

Biberović ukazuje da su incidenti koji su se dogodili u Skupštini grada pravi pokazatelj atmosfere napetosti uoči izbora za nacionale savete koja bi, kako kaže, mogla doprineti narušavanju izborne volja građana iskazane na biralištima.

„S druge strane opet se nadam da će građani i građanke prepoznati to i da neće dozvoliti da mi nakon 4. novembra dobijemo neke ljude u Bošnjačkom nacionalnom vijeću koji nisu dobili podršku građana i građanki – Bošnjakinja i Bošnjaka u Srbiji. Nego su ih dobili na neke druge načine“, kaže Biberović.

Aktuelno rukovodstvo Bošnjačkog nacionalnog vijeća izabrano je 2014. godine, a većinu od devetnaest predstavnika osvojila je kolicija koju je prevodila Stranka demokratske akcije Sulejmana Ugljanina, dok je lista Muamera Zukorlića imala šesnaest.

Stvari mogu otići predaleko: Aleksandar Popov
Stvari mogu otići predaleko: Aleksandar Popov

Aleksandar Popov, iz nevladinog Centra za regionalizam, podvlači da je najvažnije da čitav izborni proces protekne regularno i da njegovi učesnici prihvate rezultate bez izazivanja potonjih napetosti.

„Mislim da neke stvari mogu da odu predaleko i nije dobro što se to dešava. Posledice su već vidljive unutar bošnjačkog nacionalnog korpusa koji je na neki način podeljen, ili jednostavno gleda zabezeknuto celu tu stvar koja se dešava oko njih. Sigurno da radikalizacija unutar bošnjačkog nacionalnog tela može uticati na radikalizaciju odnosa unutar celog Sandžaka. Nije dobro kada se stvari tako otmu kontroli jer nije dobro da jedno takvo područje stalno bude predmet napetosti i konstantno na naslovnim stranama novina“, navodi Aleksandar Popov.

Sandžak je multietnička oblast koja se nalazi u pograničnim područjima Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Kosova. Većinski je nastanjena bošnjačkim stanovništvom čiji politički predstavnici još od devedesetih godina prošlog veka vlastima u Beogradu ponavljaju zahteve za većim stepenom autonomije.

  • Slika 16x9

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. do februara 2019. Uređivao i vodio dnevne radijske informativne emisije. Sa terena izveštavao o razornim poplavama koje su pogodile Srbiju proleća i jeseni 2014. godine, u saradnji sa kolegama uradio desetine reportaža sa balkanske migrantske rute, kako iz Srbije, tako i iz Mađarske i Makedonije. Bavio se dnevno-političkim, ekonomskim, društvenim i temama iz oblasti evrointegracija Srbije. Kada se ne bavi najvećom strašću, novinarstvom, uživa sa svojim timom - Aleksom i Dušicom.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG