Dostupni linkovi

Severna Makedonija počela vakcinaciju starijih od 77 godina


Počela vakcinacija u Severnoj Makedoniji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:21 0:00

Počela vakcinacija u Severnoj Makedoniji

U sredu, 31. marta, počela je vakcinacija stanovništva u Severnoj Makedoniji, nakon što je tokom vikenda pristiglo 24 hiljade vakcina farmaceutske kompanije AstraZeneca. Prvo će biti vakcinisane osobe starije od 77 godina.

Do sada se preko aplikacije “Moj termin” prijavilo nešto manje od šest hiljada osoba u ovoj starosnoj dobi. Vakcinacija će se odvijati na postojećim punktovima u zdravstvenim ustanovama širom zemlje.

Ministarstvo zdravstva je saopštilo da je vakcinacija precizno organizovan proces, a da će isporuka vakcina ići sukcesivno. Do kraja ove i sledeće nedelje na teritoriji zemlje, kako navode iz Ministarstva, zakazano je 9.577 termina za vakcinaciju.

Punktovi za vakcinaciju će raditi svakog dana od ponedeljka do petka u dve smene, od 8 do 20 sati.

Direktor Zdravstvenog doma Skoplje, Viktor Isjanovski kaze da su spremni za vakcinaciju. Prema njegovim rečima, kada se vakcinišu svi prijavljeni građani iznad 77 godina, nastaviće se sa imunizacijom građana sarijih od 70 godina.

“Tu selekciju vrši 'Moj termin', odnosno Ministarstvo zdravstva, gde će prema matičnom broju svi građani koji su se prijavili moći da dođu i da se vakcinišu. Znači, počinjemo sistem za vakcinaciju šire populacije i nadamo se da ćemo u najskorije vreme vakcinisati najveći broj ljudi”, ističe Isjanovski.

Upitan je i da li je zadovoljan prijavljenim brojem građana iz prve grupe:

“Da li je ta brojka velika ili mala, iskreno ne mogu da vam kažem te statističke podatke. Međutim, kao medicinsko lice, ja sam presrećan što počinjemo vakcinaciju”.

Uskoro vakcinacija zaposlenih u ključnom delu državne administracije

Nacionalna tehnička grupa za imunizaciju protiv COVID-19 je donela odluku da za nekoliko dana počne i vakcinacija zaposlenih u, kako navode, ključnom delu državne administracije.

“U narednim danima će početi i taj proces, koji će se odvijati u sportskom centru Boris Trajkovski. U planu je da se dnevno vakciniše po nekoliko hiljada osoba”, saopštili su iz Ministarstva zdravstva.

Za ove kategorije je odvojeno četiri hiljade vakcina. Tu spadaju zaposleni u Ministarstvu unutrašnjih poslova, vojsci, novinari i medijski radnici, zaposleni u tužilaštvima i sudovima, vozači gradskog prevoza, vatrogasci, vaspitači u vrtićima i radnici na putarinama.

“Ovom odlukom tehnička grupa za imunizaciju smatra da će se zaštititi oni koji imaju najviše kontakata i nalaze se u najvećem riziku. Sve ostale grupe u skladu sa stepenom rizika, biće vakcinisane u narednim fazama i apelujemo da građani imaju razumevanja i strpljenja", kažu u Ministarstvu.

Vakcine AstraZenece su obezbeđene preko COVAX mehanizma, koji je u sistemu Svetske zdravstvene organizacije i Globalne alijanse za vakcinaciju, koji omogućava, kako budu dolazile vakcine različitih proizvođača, da jednako budu distribuirane svim zemljama koje su aplicirale preko tog mehanizma.

Bez vakcinacije AstraZenekom mlađih od 60 godina

Pored toga, ministar zdravstva Venko Filipče saopštio je u utorak uveče da Severna Makedonija neće vakcinisati osobe mlađe od 60 godina vakcinom firme AstraZeneka, prateći primere Kanade i Nemačke. On je istakao da će se obratiti i Evropskoj medicinskoj agenciji (EMA) o stavu u vezi ove vakcine.

“Bukvalno svaka vakcina koja ulazi u zemlju je sigurna i bezbedna. Nacionalna strategija je pravljena da bi se kategorizirale rizične grupe. Pratićemo sve smernice koje proizilaze od međunarodnih regulatora”, rekao je Filipče.

EMA je nedavno objavila da je vakcina AstraZeneke bezbedna i da je njena efikasnost u sprečavanju COVID-19 daleko veća od potencijalnih rizika. Agencija objašnjava da je njihov zaključak da je pojava zgrušavanja krvi posle vakcinacije manja od očekivanog kod opšte populacije i da nema povećanog rizika od zgrušavanja krvi nakon primanja vakcine AstraZeneka.

Do sada je u Severnoj Makedoniji vakcinisano nešto više od sedam hiljada zdravstvenih radnika. Zdravstvene vlasti su najavile da će do kraja aprila doći još 76 hiljada doza vakcina protiv COVID-19.

Osim 24 hiljada vakcina AstraZeneke, u zemlju je došlo jos oko osam hiljada vakcina Fajzera koje su bile donacija iz Srbije, kao i oko šest hiljada vakcina Sputnik V iz Rusije, koje su bile namenjene zdravstvenim radnicima.

XS
SM
MD
LG