Dostupni linkovi

Vučić uručio Zaevu prve doze vakcina


Srbija donirala S. Makedoniji vakcine protiv korona virusa
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00

Srbija donirala S. Makedoniji vakcine protiv korona virusa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je 14. februara premijeru Severne Makedonije Zoranu Zaevu prvi kontingent vakcina protiv korona virusa, koje Srbija donira toj susednoj državi.

Zaev je dočekao Vučića na graničnom prelazu između Srbije i Severne Makedonije Tabanovce, gde mu je predsednik Srbije uručio 4.680 doza vakcina Pfizer. Najavljeno je da će imunizacija ovim vakcinama u Severenoj Makedoniji početi 17. februara.

"Paket od 4.680 od ukupno 8.000 je izraz susedske pružene ruke za podršku i prvu pomoć makedonskim građanima", rekao je Zaev tokom primopredaje vakcina i dodao da će one "pokriti sve zdravstvene radnike u kovid centrima", a da će i ostale količine stići narednih dana.

Zaev je zahvalio predsedniku Srbije i premijerki Ani Brnabić. "Ovo je iskren čin prijateljstva", rekao je Zaev i dodao da se vakcine uskoro očekuju i od Evropske unije.

Vučić i Zaev na graničnom prelazu Tabanovce, 14. februar
Vučić i Zaev na graničnom prelazu Tabanovce, 14. februar

Vučić je izjavio da Srbija "u ovome nema drugih interesa sem prijateljstva prema građanima Severne Makedonije".

"Ovo je poklon koji biste i vi nama dali jer ako komšija nije zadovoljan, ne možete ni vi biti zadovoljni", rekao je Vučić na graničnom prelazu Tabanovce.

Vučić je rekao da Srbija i sa drugim zemljama u regionu razgovara o pomoći i donaciji vakcina.

Premijer Severne Makedonije najavio je da će sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Albanije Edijem Ramom potpisati dogovore i memorandume u više oblasti međusobnog pomaganja.

"Granice između naših zemalja su otvorene upravo zbog inicijative koja postoji na Zapadnom Balkanu za povećanje i unapređenje regionalne saradnje koju neki nazivaju Mini šengen. Kako god da je nazovemo ona je izraz saradnje i prijateljstva", rekao je Zaev.

"Želimo da pokažemo mnogo više od toga što je do sada postignuto. Otvorena su vrata i za Kosovo i za BiH i za Crnu Goru i verujem da će se veoma brzo priključiti ovoj inicijativi", rekao je Zaev.

Donacija Srbije od 8.000 hiljada doza Pfizer vakcina Severnoj Makedoniji trebalo je da bude uručena 11. februara, ali je tada odložena jer nije bila dobijena saglasnost kompanije Pfizer.

Vakcinacija počinje 17. februara

Ministar zdravlja Severne Makedonije Venko Filipče najavio je da će vakcinacija u toj zemlji Pfizer vakcinama koje su stigle iz Srbije početi u sredu, 17. februara i da će vakcine prvi primiti zdravstveni radnici u kovid centrima.

On je tokom primopredaje vakcina na graničnom prelazu Tabanovce rekao da će 15. februara biti završena procedura u Agenciji za lekove, nakon čega će sve biti spremno za vakcinaciju.

Vakcinacija će se, kako je dodao Filipče, odvijati u tri faze saglasno utvrđenom Nacionalnom planu za imunizaciju stanovništva.

"U prvoj fazi je predviđeno da se vakcinišu zdravstveni radnici koji su u prvoj liniji odgovara u bolničkim uslovima sa visokim rizikom za sticanje i prenošenje infekcije", rekao je on.

Filipče je naveo da je u ovoj fazi predviđeno da se vakcinišu i građani stariji od 70 godina, odnosno prioritetna grupa u kojoj su "starije osobe sa visokim rizikom da razviju bolest, komplikacije i smrtni ishod".

Severna Makedonija, koja ima 2,1 milion stanovnika, do 14. februara nije dobila ni jednu dozu vakcine protiv COVID-19.

Ministar zdravlja potpisao je 8. februara dogovor o nabavci 200.000 vakcina od kineskog Sinofarma. Kako je saopšteno, te vakcine će stići u februaru, a detalji ugovora sa Sinofarmom nisu objavljeni zbog klauzule o tajnosti.

Ova država se nada i da će dobiti 840 hijada doza vakcina u februaru u sklopu COVAX mehanizma. COVAX je globalna inicijativa Svetske zdravstvene organizacije čiji je cilj ravnomerna raspodela vakcina među državama.

Kinesku Sinofarm vakcinu nije odobrila ni Svetska zdravstvena organizacija ni Evropska agencija za lekove.

Vakcina američko-nemačkog proizvođača Pfizer/BioNtech za sada jedina ima dozvolu Evropske agencije za lekove, američke Uprave za hranu i lekove i Svetske zdravstvene organizacije.

Prema podacima Univerziteta Johns Hopkins, u Severnoj Makedoniji do 14. februara 2021. ukupno je registrovano 96.872 slučaja zaraze korona virusom. Preminulo je 2.976 ljudi.

XS
SM
MD
LG