Dostupni linkovi

U Berlinu obustavljeno vakcinisanje žena mlađih od 60 AstraZenecom


Evropska agencija za lijekove je AstraZeneca vakcinu proglasila sigurnom
Evropska agencija za lijekove je AstraZeneca vakcinu proglasila sigurnom

Dvije glavne berlinske klinike, Charité i Vivantes, privremeno su zaustavile vakcinisanje svojih zaposlenica mlađih od 55 godina AstraZeneca vakcinom, zbog novih slučajeva tromboze u Njemačkoj kod vakcinisanih to vakcinom, a istu mjeru je za žene mlađe od 60 godina poduzeo i sam grad Berlin.

"Ovaj korak je, po mišljenju odgovornih u Charitéu, nužan zbog toga što su se u međuvremenu pojavili novi slučajevi pojave ugrušaka u mozgu kod žena u Njemačkoj koje su primile vakcinu AstraZeneca", saopšteno je iz najveće berlinske klinike.

Istovremeno je objavljeno i da se kod 16.000 vakcinisanih zaposlenika u Charitéu, od kojih je najveća većina vakcinisana AstraZenecom, do sada nisu pojavili slučajevi tromboze, ali da uprava klinike želi pričekati rezultate novih ispitivanja, koji bi trebali razjasniti povezanost ugrušaka i te vakcine.

Prema pisanju štampe, oko dvije trećine osoblja bolnice Charité do sada je vakcinisano, a oko 70 posto onih koji su dobili prvu vakcinu vakcinisano je AstraZenecom.

Slično je postupio i Vivantes, druga po veličini klinika u njemačkom glavnom gradu. Portparol klinike je rekla da je zaustavljanje vakcinisanja mlađih žena vakcinom AstraZeneca potez koji je napravljen iz opreza.

U Njemačkoj je do sada zabilježen 31 slučaj pojave ugrušaka nakon vakcinisanja AstraZenecom. Okrug Euskirchen na zapadu zemlje je već prije nekoliko dana obustavio vakcinisanja tom vakcinom nakon što je jedna 47-godišnjakinja preminula od posljedica stvaranja ugruška.

Njemačka je prije nekoliko sedmica u potpunosti na nekoliko dana zaustavila vakcinisanje AstraZenecom, koje je nastavljeno nakon što je Evropska agencija za lijekove tu vakcinu proglasila sigurnom.

Mnoge evropske zemlje zaustavile su početkom mjeseca vakcinisanje vakcinama britansko-švedske tvrtke dok traje ispitivanje slučajeva kod kojih je došlo do navedenih komplikacija. Većina ih je do sada ponovno počela vakcinisati tom vakcinom.

Francuska je međutim, uprkos uputama evropskog medicinskog regulatora, 19. marta objavila da će tu vakcinu davati samo ljudima od 55 i više godina. Tu je odluku potkrijepila dokazima da se ugrušci uglavnom pojavljuju kod mlađih ljudi.

Kanadski zdravstveni dužnosnici u ponedjeljak su objavili da više neće davati vakcinu AstraZenece mlađima od 55 godina i da traže nove analize djelovanja i rizika vakcine zasnovano na dobi i spolu.

XS
SM
MD
LG