Dostupni linkovi

Plutonijum curi iz Fukušime


Tokyo Electric Power Co. radnici u nuklearnoj elektrani Fukušima Daići, 23.mart 2011.
Tokyo Electric Power Co. radnici u nuklearnoj elektrani Fukušima Daići, 23.mart 2011.
Plutonijum curi iz oštećene nuklearne centrale Fukušima 1 i otkriven je u njenoj okolini, rekli su utorak japanski zvaničnici.

Plutonijum je detektovan u malim količinama na nekoliko tačaka u neposrednoj blizini Fukušime 1, i to je prvi put da se taj izuzetno opasan radioaktivni element pojavljuje među iscurelim materijama nakon katastrofalnog cunamija koji je teško oštetio centralu, saopštila je uprava postrojenja.

Ovakav razvoj događaja dodatno komplikuje napore da se pregrejani reaktori ohlade i stabilizuju.

Japanski zvaničnici za bezbednost tvrde da iscurele količine plutonijama ne predstavljaju rizik po ljudsko zdravlja ali se pridružuju sumnjama da opasno radioaktivna voda zapravo curi iz oštećenih šipki nuklearnog goriva.

"Situacija je veoma ozbiljna", rekao je jutros novinarima portparol japanske vlade Jukui Edano. "Dajemo apsolutno sve od sebe da se izborimo sa štetom".

"Pronašli smo vodu van rekatora koja je veoma radioaktivna, mislim, da se može reći da je to dokaz da su gorivne šipke istopljene i to je sada veoma ozbiljna stvar. Mi se trudimo kako bi bili sigurni da može da zaustavimo [dalje širenja radioaktivnosti] i stabilizujemo situaciju", naglasio je Edano.

Radijacija pronađena u biljkama, mleku i pijaćoj vodi

Od pet uzoraka zemlje koji su uzeti iz okoline Fukušime 1 a koji sadrže plutonijum, za dva se čini da su kontaminirana usled curenja iz reaktora, saopštila je kompanija Tokio elektrik, koja upravlja centralom.

Čovek se testira na eventualnu nuklearnu radijaciju, Fukušima, 28. mart 2011.
. Hidehiko Nišijama, portparol nuklearne i industrijske Agencija za bezbednost, na konferenciji za novinare u Tokiju rekao je:

"Trenutno zatrpavamo zemljom i postavljamo betonske ploče oko oblasti u blizini otvora za turbine i mi ovo radimo u cilju sprečavanja mogućnosti da radioaktivna voda iscuri u pravcu mora".


Da bi pumpe za hlađenje reaktora dobile električno napajanje, prvo se iz centrale mora izbaciti kontaminirama voda koja emituje četiri puta jaču radijaciju od dozvoljene.

Radijacija iz centrale prodrla je u zemlju, i nađena je u biljkama, sirovom mleku, pa čak i u pijaćoj vodi u Tokiju.

Stanovništvu koje živi u krugu od 20 kilometara oko Fukušime 1 naloženo je ili da se odseli ili da ostane u kućama.

Katastrofa u Japanu






Sve o posljedicama zemljotresa i cunamija i nastojanjima japanskih vlasti da spriječe nuklearnu katastrofu

O teškoj tragediji koja je zadesila Japan zbog cunamija i zemljotresa, o tome kako su građani sve to doživjeli, da li strahuju od novih potresa i kakva je generalno situacija u toj zemlji, iz prve ruke za Radio Slobodna Evropa govore Jadranka Stojaković, bh. pjevačica koja godinama živi u Japanu i Damir Šagolj, fotoreporter novinske agencije Reuters.

Jadranka Stojaković, kazala nam je kako Japan izgleda kao da su se dva najveća rata desila.

Šagolj kaže da je humanitarna situacija na sjeveroistoku te zemlje, koji je najviše pogođen prošlonedjeljnim zemljotresom i cunamijem, izuzetno teška.

Britanski nuklearni fizičar Frank Barnaby takođe u intervjuu za Radio Slobodna Evropa kaže kako se treba nadati da Fukušima neće nadmašiti Černobil.Sve o posljedicama zemljotresa i cunamija i nastojanjima japanskih vlasti da spriječe nuklearnu katastrofu
XS
SM
MD
LG