Dostupni linkovi

Topnički dnevnici i dalje sporni


Autor: Enis Zebić

(Autori programa Pred licem pravde: Merdijana Sadović, Sabina Čabaravdić)

Prema neslužbenim izvorima, Hrvatska u izvještaju glavnog haškog tužitelja Brammertza pred Savjetom sigurnosti UN-a početkom decembra neće dobiti nedvosmisleno pozitivnu ocjenu za saradnju sa Sudom.

Glavni je razlog nedostatak pomaka oko famoznih „topničkih dnevnika“, odnosno dokumentacije oko djelovanja hrvatske artiljerije po ciljevima u Kninu u akciji „Oluja“. Međutim, hrvatske vlasti kao da se oko toga previše ne uzbuđuju.

Iako su neki hrvatski mediji pred koji dan predstavili nacrt Brammertzovog izvješća o hrvatskoj suradnji sa Haškim tužiteljstvom s udarnim naslovima „Brammertz traži od EU: blokirajte Hrvatsku!“ i slično, čini se da u hrvatskim vlastima nema prevelikog uzbuđenja zbog toga.

Kao da se očekuje da će se do službenog predstavljanja izvješća u Vijeću sigurnosti 3. prosinca dogoditi neki ozbiljni pomaci nabolje, koji će stubokom izmijeniti Brammertzovu ocjenu. Izjava hrvatskog ministra vanjskih poslova Gordana Jandrokovića dana pred koji dan u Zagrebu kao da to i potvrđuje:

„Vidjeli smo draft izvješća o suradnji Hrvatske sa Haškim sudom. Mi ćemo učiniti sve do konačnog izvješća, do onog finalnog teksta i finalnog izvješća glavnog tužitelja Brammertza da bismo dokazali i potvrdili da je naša suradnja sa Haškim sudom potpuna.“


Imamo još nešto vremena, tvrdi i hrvatski ministar pravosuđa Ivan Šimonović:

„Naravno da će se nastaviti djelovanje ove radne skupine, ali naprosto moramo se suočiti sa činjenicom da neki dokumenti, za koje je nedvojbeno da su bili sačinjeni, više nisu dostupni hrvatskim vlastima. Nisu dostupni naprosto zato jer su ili uništeni ili su odneseni. Međutim, isto je tako činjenica da, prema svim našim saznanjima i svi naši stručnjaci nas uvjeravaju, neki dokumenti za koje Brammertz pretpostavlja da su trebali biti sačinjeni, iz raznih razloga doista nisu bili sačinjeni. Dakle, dio zaista ne postoji, dio je uništen, dio sakriven - nema jednostavnih objašnjenja.“


Djelovanje posebne radne skupine sve je bolje jer se u njezin rad uključila i policija, kaže Šimonović. Podignuto je šest optužnica, a donesene su i dvije presude. Što je sa špekulacijama da je Gotovinin odvjetnički tim otuđio neke od traženih dokumenata:

„Jedan od članova odvjetničkog tima je i u kaznenom progonu. Prema tome, o tomu uopće nema puno dilema da je administrativna istraga u tom smjeru ukazala i da je nakon toga Državno odvjetništvo reagiralo.“

Analitičar riječkog „Novog lista“ Denis Romac u izjavi za naš program odmjereno držanje hrvatske Vlade objašnjava njihovim procjenama da će na razvoj situacije utjecati još neki faktori, osim samih „topničkih dnevnika“:

„Prema nekim indicijama, čini mi se da Zagreb očekuje presudnu pomoć od strane Amerike, kao i u nedavnom slučaju sa Slovenijom.“

Osim toga, bitan će biti i razvoj situacije na relaciji Bruxelles - Beograd, procjenjuje kolega Romac:

„Srbija je vjerojatno u ovoj situaciji puno veći prioritet Zapada nego Hrvatska i sve ukazuje na to da će Srbija dobiti deblokadu sporazuma sa Bruxellesom i da će dobiti status kandidata bez obzira na to što Ratko Mladić nije uhapšen. U toj priči mislim da bi Hrvatska se mogla izvući iz ove situacije bez obzira na topničke dnevnike, jer će biti potpuno nevjerojatno da Srbija dobije status kandidata bez izručenja Mladića, a da Hrvatska ostane blokirana zbog topničkih dnevnika.“

Unazad godinu dana Haško tužiteljstvo traži od Hrvatske dokumentaciju o planovima i djelovanju hrvatske artiljerije po ciljevima u Kninu u akciji „Oluja“ kolovoza 1995. godine, za koje tvrdi da je bilo prekomjerno i neselektivno. Iako je bivša glavna haška tužiteljica Carla del Ponte, još negdje usred svog mandata, kazala kako je kompletan posao oko optužnice za „Oluju“ dovršen, Tužiteljstvo je pred nešto više od godinu dana ustvrdilo da im još uvijek nedostaju ti „topnički dnevnici“, koje su nazvali „ključnim dokazima“ protiv optuženog Ante Gotovine.

* * *

Pročitajte ostale priloge iz programa Pred licem pravde:

Bez kritike u Bramercovom izveštaju

Utjecaj Haškog suda na postdaytonsku BiH

Granić svjedočio na suđenju Markaču

* * *
Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju Radio Slobodna Europa i Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje(IWPR). Svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u našem radijskom programu i na internet stranici.

XS
SM
MD
LG