Dostupni linkovi

Granić svjedočio na suđenju Markaču


(Autori programa Pred licem pravde: Merdijana Sadović, Sabina Čabaravdić)

Autor: Goran Jungvirth

Bivši hrvatski ministar vanjskih poslova Mate Granić svjedočio je protekli tjedan kao svjedok obrane hrvatskog generala Mladena Markača koji je s Ivanom Čermakom i Antom Gotovinom optužen po zapovjednoj odgovornosti za zločine protiv srpskog stanovništva počinjene u akciji Oluja 1995. godine.

Kao jedan od prvih svjedoka Markačeve obrane, Granić je svjedočio o širem kontekstu akcije Oluja 1995., te pregovorima sa srpskom stranom i međunarodnim promatračima.

Granić, koji je kao ministar vanjskih poslova u ratno vrijeme bio involviran u poteze hrvatskog vodstva, izjavio je kako nikad nije bilo dilema o tome jesu li Srbi hrvatski građani kojima treba dati najvišu zaštitu ljudskih, manjinskih i kulturnih prava. No, bili su indoktrinirani protiv života u Hrvatskoj odbijajući bilo kakav gospodarski ili politički dogovor. Njihovi vođe nisu prihvaćali nikakvu Hrvatsku i upravo su ti vođe nakon akcija Oluje i Bljesak otišli iz Hrvatske, rekao je Granić.
Mate Granić

Govoreći o medijskim napisima i diplomatskim upozorenjima da su hrvatske snage u Oluji počinile zločine nad lokalnim Srbima, Granić je rekao da su hrvatske vlasti na početku doista mislile da se radi o medijskoj kampanji, ali su krajem kolovoza 1995. shvatile da ih je bilo, i to u značajnom opsegu:

„Stav moj osobno i Vlade je bio isti - da su to zločinci koji rade takva paljenja i kriminalci koji rade paljenje, pljačku kuća najčešće obučeni u uniforme - jer inače u to vrijeme rata, u tim područjima, većina ljudi koji nisu bili niti u vojsci niti u policiji su nosili uniforme, a pogotovo za ove kriminalne aktivnosti gotovo svi su nosili jer su lakše mogli doći na teren i svoje nečasne poslove raditi.“

Granić je dodao da je predsjednik Franjo Tuđman reagirao na vijesti o zločinima slanjem dodatnih policijskih snaga i demobilizacijom pričuvnih snaga HV-a kako bi se u oslobođena područja što prije uveo javni red i mir. Prema Graniću zločine nisu počinili aktivni pripadnici Hrvatske vojske i policije:

„Znači, i ja osobno sam jednako tako shvaćao da su to kriminalci, da ima i osvete, da ima i pojedinaca i kriminalnih skupina koji najčešće koriste vojnu uniformu.“

Akciju Oluju i operacije Hrvatske vojske u BiH hrvatske vlasti dogovarale su sa Sjedinjenim Američkim Državama, a na terenu ih je provodio general Ante Gotovina, izjavio je Granić na suđenju dodajući kako nikakav vojni korak nije učinjen bez konzultacija s američkom stranom. Prema svjedoku Graniću, akcija Oluja, kojom je oslobođena trećina hrvatskog okupiranog teritorija, i operacije HV-a u BiH koje su potom uslijedile, strateški su se uklapale u američku mirovnu inicijativu da se Miloševića i Karadžića vojno porazi i prisili na pregovore koji su kasnije urodili Daytonskim sporazumom:

„Ali s druge strane sam kazao predsjedniku da je najvažnija stvar da poštujemo Ženevske konvencije, da poštujemo UNCRO vojnike i štitimo UNCRO vojnike, da operacija bude čista i da dugo ne traje - i predsjednik mi je osobno rekao da će učiniti sve da se poštuju i civili i UNCRO vojnici i imovina. Znam da je on takvu naredbu izdao i ministru unutarnjih poslova Hrvatske gospodinu Jarnjaku jer je o tome ministar Jarnjak govorio na sjednici Vlade prvog dana operacije Oluja. Dakle, predsjednik je takvo naređenje izdao.“


Svjedočenje bivšeg ministra vanjskih poslova Hrvatske nastavilo se do kraja tjedna za kad je bilo predviđeno njegovo unakrsno ispitivanje od strane optužbe koja tvrdi da su hrvatske vlasti namjerno dopustile pljačku i palež kako bi se srpski civili odlučili na odlazak iz Hrvatske.

* * *

Pročitajte ostale priloge iz programa Pred licem pravde:

Bez kritike u Bramercovom izveštaju

Topnički dnevnici i dalje sporni

Utjecaj Haškog suda na postdaytonsku BiH

* * *
Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju Radio Slobodna Europa i Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje(IWPR). Svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u našem radijskom programu i na internet stranici.

XS
SM
MD
LG