Dostupni linkovi

Uskoro konačna presuda Milanu i Sredoju Lukiću


Milan i Sredoje Lukić
Protekli tjedan, na zadnjoj u nizu statusnih konferencija u žalbenom postupku protiv rođaka Milana i Sredoja Lukića, sudsko vijeće je obavijestilo kako će ubrzo donijeti konačnu presudu.

Milan Lukić je osuđen u prvom stupnju na doživotnu kaznu zatvora, a Sredoje Lukić na 30 godina zbog ratnih zločina u Višegradu, od kojih su neki među najstrašnijim epizodama rata u Bosni i Hercegovini, poput spaljivanja živih ljudi u zatvorenim kućama.

Za masovna silovanja i držanje u ropstvu žena bošnjačke nacionalnosti nisu odgovarali budući da ih tužiteljstvo za to nije ni optužilo zbog smanjenja obujma suđenja, makar su se tijekom izvođenja dokaza mogla čuti i takva svjedočenja.

Žalbeni postupak Lukića bliži se kraju nakon gotovo četiri godine od početka njihovog procesuiranja. Obojica rođaka žalila su se na visoke kazne zatvora koje im je prvostupanjsko vijeće dodijelilo nakon što je tužiteljstvo prezentiralo dokaze o spaljivanju oko 140 djece, žena i staraca bošnjačke nacionalnosti u Višegradu, mjestu na jugoistoku Bosne i Hercegovine, u kojem su, prema optužnici, Lukići sijali teror kao vođe paravojnih skupina.

Tijekom suđenja moglo se čuti i svjedočenje preživjele Zehre Turjačanin koja je opečena uspjela pobjeći, kao i iskazi o ubijanju muškaraca na obali rijeke Drine, te mučenju zatočenika u logoru Uzamnica, za što su također osuđeni.

Do kraja suđenja Milan Lukić, koji se do uhićenja skrivao u Argentini, tvrdio je kako je nevin, te da su ga žrtve i očevici zločina zamijenili sa nekim drugim. To je ponovio i ovaj put kada mu je žalbeni sudac dao riječ:

Sudac Mehmet Güney
Sudac Mehmet Güney
„Što se tiče uvjeta u pritvorskoj jedinici, sve je u redu. Što se tiče zdravstvenog stanja, nije u redu. Imam probleme sedam godina dokazujući da nemam plave oči. Imam papir ispred sebe od Međunarodnog suda gdje piše da imam plave oči, mladež na licu i tetovaže. Nikada to nisam imao i sa tim mnogo se teško osjećam kao čovjek, u duši i srcu.“

Milanov rođak Sredoje već prije se ogradio od diskusije svog rođaka u vezi sa zamjenom identiteta i tvrdnjom kako su obojica nevini, iako ni sam nije priznao učešće u zločinima. Tako je i ovaj put u obraćanju sudu u vezi sa zdravstvenim stanjem i uslovima u pritvoru bio suzdržan:

„Časni sude, najprije da zahvalim što ste mi dali riječ. Ne bih imao šta reći, stanje je redovno, u redu, normalno.“

Predsjedavajući sudac Mehmet Güney obavijestio je strane u postupku kako će konačnu, drugostupanjsku presudu Žalbeno vijeće donijeti krajem srpnja ili kolovoza ove godine.

„Želio bih vam reći da nam je namjera da žalbenu presudu donesemo neposredno prije ili odmah poslije sudske pauze ove godine. Nažalost, u ovom trenutku vam ne mogu dati nikakvu točniju informaciju“, rekao je sudac.

Suđenje je trajalo od 2008. do 2009.godine, a obilježio ga je skandal pokušaja podmićivanja svjedoka kako bi dao lažni alibi Milanu Lukiću, zbog čega je procesuirana za nepoštivanje suda članica njegovog tima obrane.

*********
Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju Radio Slobodna Europa i Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje (IWPR).

Svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u našem radijskom programu i na internet stranici.
  • 16x9 Image

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG